halloween_centrum
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Så många nyanlända kommer till kommunen

Fördelningen av nyanlända till Stockholms län och Sigtuna kommun är klar för 2022.

centrum_artikel

Stockholms län ska ta emot 1795 nyanlända med uppehållstillstånd för 2022. Detta efter beslut av regeringen. Fördelningen av de nyanlända görs av Länsstyrelsen. De 26 kommunerna i länet får ta emot med stöd av bosättningslagen samt att de nyanlända snabbt ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället.

Kommunerna är enligt bosättningslagen skyldiga att ordna en bostad till de som anvisats. Man ska ta hänsyn till kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek och det övriga mottagandet av nyanlända samt asylsökande.
– Bosättningslagen har över tid bidragit till att jämna ut mottagandet mellan såväl kommunerna i Stockholms län som mellan länen. Länets mottagande på anvisning är nu det lägsta sedan bosättningslagens införande. Ungefär en fjärdedel av det totala antalet anvisade till Sverige kommer till Stockholms län, säger Annelie Rostedt, utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

För Sigtuna kommuns del handlar det om 19 nyanlända. Bara två kommuner tar emot färre nyanlända än Sigtuna för 2022. Sigtuna kommun har dock genom åren tagit emot många och man har en befolkning med många utrikesfödda samt att bostadssituationen inte är optimal med lång kötid för lägenheter. Grannkommunen Väsby tar emot 26, Bro 21, Vallentuna 44.

connys_helsida

Askerson kritiseras för brev till migrationsministern

Politik Socialdemokraterna riktar ny kritik mot Mattias Askerson (M), denna gång för att han skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson.

centrum_helsida2020
dack-helsida

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

happyhomes_sommar2020
2020_helsida
helsida_var2021
bostad_helsida
defacto_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

mp_host_helsida
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
centrum_sommar_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
bostad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
dack-outsider
mp-outsider
connys