panorama_centrum
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Så många nyanlända kommer till kommunen

Fördelningen av nyanlända till Stockholms län och Sigtuna kommun är klar för 2022.

Stockholms län ska ta emot 1795 nyanlända med uppehållstillstånd för 2022. Detta efter beslut av regeringen. Fördelningen av de nyanlända görs av Länsstyrelsen. De 26 kommunerna i länet får ta emot med stöd av bosättningslagen samt att de nyanlända snabbt ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället.

Kommunerna är enligt bosättningslagen skyldiga att ordna en bostad till de som anvisats. Man ska ta hänsyn till kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek och det övriga mottagandet av nyanlända samt asylsökande.
– Bosättningslagen har över tid bidragit till att jämna ut mottagandet mellan såväl kommunerna i Stockholms län som mellan länen. Länets mottagande på anvisning är nu det lägsta sedan bosättningslagens införande. Ungefär en fjärdedel av det totala antalet anvisade till Sverige kommer till Stockholms län, säger Annelie Rostedt, utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

För Sigtuna kommuns del handlar det om 19 nyanlända. Bara två kommuner tar emot färre nyanlända än Sigtuna för 2022. Sigtuna kommun har dock genom åren tagit emot många och man har en befolkning med många utrikesfödda samt att bostadssituationen inte är optimal med lång kötid för lägenheter. Grannkommunen Väsby tar emot 26, Bro 21, Vallentuna 44.

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

mp_helsida_april
liber_helsida
2020_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
marinan_helsida
defacto_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

ewas_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

mp_outsider2022
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
centrum_sommar_outsider2022
connys
nrh
swedol_outsider
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider