sommar
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så många nya lärare behövs om fem år

12 procent av alla behöriga lärare i kommunen försvinner inom fem år rapporterar Mitt i Stockholm: - Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet varnar för att det blir mycket pensionsavgångar de kommande fem åren bland länets behöriga lärare, i Sigtuna kommun rör det sig om tolv procent som går i pension om fem år enligt Mitt i Stockholms rapportering.
– Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola. Det finns inga genvägar till fler lärare, det handlar om att värna och värdera de lärare man har och möjliggöra bra studievillkor för de som vill bli, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande till tidningen.

Totalt i länet är det 2818 lärare som går i pension och behöver ersättas. Upplands-Bro kommun har det värst ställt med 17 procent so går i pension. I 16 kommuner är läget värre än i Sigtuna med större andel pensionsavgångar, även grannkommunen Väsby ligger på 17 procent.

Andelen behöriga över 65 är sju av tio men bara hälften av lärarna mellan 20-29 år ha behörighet.
– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader. Det går inte att spara sig till fler lärare eller bättre skolresultat, ändå är det vad som sker i kommun efter kommun, uppger Johanna Jaara-Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, för Mitt i Stockholm.

sommar
happyhomes_2019
bonava_juli_hel
colorama_april2
sigtunavatten_standard

uppdaterad Kraftig röklukt över Märsta

Blåljus Kraftig röklukt spred sig över centrala Märsta under förmiddagen: - Det var lite panik för oss boende då det ruktade rök från ventilation i både bostäder och butiker, säger en läsare till märsta.nu

sommar_centrum
ica_valsta_choklad
arlanda_golf_juli
defacto_helsida
sommarlov

Rävsta Sommarfritids fortsatt populärt

Ung & Student Rävsta sommarfritids har avslutats och barn från olika orter och skolor har mötts i Rävsta friluftsområde för en mängs aktiviteter: - Helt fantastiskt! Tack Sigtuna och fortsätt med Rävsta sommarfritids för våra fritidsavdelningar och barn i våran kommun, berättar fritidsledaren Bob van den Eijkhof.

defacto_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider
connys
bonava_juli_outsider
colorama_april
nrh
sportfiske_sommar