defacto_panorama_mustasch
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så många nya lärare behövs om fem år

12 procent av alla behöriga lärare i kommunen försvinner inom fem år rapporterar Mitt i Stockholm: - Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet varnar för att det blir mycket pensionsavgångar de kommande fem åren bland länets behöriga lärare, i Sigtuna kommun rör det sig om tolv procent som går i pension om fem år enligt Mitt i Stockholms rapportering.
– Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola. Det finns inga genvägar till fler lärare, det handlar om att värna och värdera de lärare man har och möjliggöra bra studievillkor för de som vill bli, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande till tidningen.

Totalt i länet är det 2818 lärare som går i pension och behöver ersättas. Upplands-Bro kommun har det värst ställt med 17 procent so går i pension. I 16 kommuner är läget värre än i Sigtuna med större andel pensionsavgångar, även grannkommunen Väsby ligger på 17 procent.

Andelen behöriga över 65 är sju av tio men bara hälften av lärarna mellan 20-29 år ha behörighet.
– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader. Det går inte att spara sig till fler lärare eller bättre skolresultat, ändå är det vad som sker i kommun efter kommun, uppger Johanna Jaara-Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, för Mitt i Stockholm.

fme_oktober
sigtunavatten_standard
happyhomes_2019
greeknighthelsida
defacto_mustach_helsida
ica_oktober
centrum_host_helsida

Så lyftes Sigtuna Museum

Nyheter Sigtuna Musems verksamhet hade en undanskymd roll för några år sedan men under Ted Hesselboms tid har museet dubblerat antal besökare och anställda: - Det är viktigt att synas. Att pratas om, säger Ted i ett reportage i Norrtälje tidning.

greeknight_outsider
colorama_april2
nrh
connys