moderaterna_panorama
Foto: Riksbanken

Så fördelade fullmäktige extrapengarna

Kommunfullmäktige beslutade under torsdagskvällen om hur extraanslag ska fördelas för 2022.

Budgeten är förvisso redan klubbad sen i somras, men under torsdagskvällens fullmäktige skulle man fördela ytterligare cirka 50 miljoner. Av dessa fördelade kommunledningen extra på trygghetsskapande åtgärder, bekämpa granbarkborren, dialog med äldre, skolan med satsning på närmiljö och läromedel och 20 miljoner ska gå till en konstsnöanläggning i Hällsbo som Sigtuna Orienteringsklubb planerar att anlägga och sköta. Pengarna har kommit från ökade skatteintäkter och statsbidrag.
– Det känns bra att vi bland annat genom att ha skapat ordning och reda i ekonomin nu kan göra dessa satsningar för att möta behoven som finns i kommunen ännu bättre. Lite extra glädjande är det att vi utöver de cirka 40 miljoner kronor som vi redan satsar på tryggheten, nu kan tillföra ytterligare 1,5 miljoner kronor för trygghetsskapande åtgärder, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade fördelat pengarna annorlunda.
– Majoriteten väljer att lägga den exakta summan från ökade skatteintäkter, statsbidrag och utjämning på 34,6 mnkr i tilläggsbudgeten. Detta trots att det finns behov av nödvändiga förbättringsåtgärder i kommunens kärnverksamheter och behov av klimatåtgärder. Mål och budget ger utrymme för dessa behov. Majoriteten prioriterar alltså ett överskott på sista raden framför nödvändiga satsningar på välfärden. Om Miljöpartiet hade fått bestämma hade vi lagt mer i tilläggsbudgeten och gjort större satsningar på skola, vård, omsorg och klimatet, uppger Karolina Windefalk (MP), gruppeledare.

Socialdemokraterna ville få med ännu mer resurser till skolan, hela 25 miljoner. Detta då de anser att trygghetsfrågan startar redan i skolan med god utbildning och sociala insatser vilket leder till mindre kriminalitet.
– Sigtuna kommuns skolor rankas på plats 219 av Sveriges 290 kommuner. Nu får det vara slutsnålat på barnen i Sigtuna kommun. De är vår framtid och förtjänar en bättre förskola och skola, Marie Axelsson, oppositionsråd (S).

Av de 25 miljonerna ska 15 miljoner avsättas för att införa 30 timmars förskola för barn til föräldrarlediga med syskon och arbetssökande samt att man ska förstärka förskolan med åtta heltidsanställda förskollärare. Tio miljoner satsas på lärartäthet med ytterligare 16 lärartjänster.
– I grundskolan är lärartätheten för låg, där hamnar Sigtuna kommun på plats 251 av 290 kommuner enligt lärarförbundets senaste mätning. Därför satsar vi 10 miljoner kronor för att öka lärartätheten i grundskolan, det skulle innebära totalt 16 nya lärartjänster, fortsätter Marie Axelsson.

defacto_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

mp_helsida_april
ewas_helsida
2020_helsida
centrum_sommar2022_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

marinan_helsida
liber_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

connys_helsida

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
ewas_outsider
marina_outsider
moderat_outsider
nrh
mp_outsider2022