moderater_pan_sommar
Foto: Arkiv

Så användes pengarna

Nytt för i år är att partierna måste redovisa vad man gjort med partistöd och andra medel som man fått från kommunen. Men de flesta har vaga verksamhetsbeskrivningar vilket försvårar granskningen för utomstående.

centrum_artikel

Partierna har vaga beskrivningar över vad de har gjort av medlen som kommunen betalat ut. märsta.nu har tidigare rapporterat om hur mycket partierna fick ut för 2015. Nytt för i år är att man behöver skicka in en beskrivning av vad man gjort för pengarna. De flesta partier skriver att de bedrivit lokalt partiarbete. De största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna som tillsammans fick ut nästan 1,5 miljoner kronor har skrivit minst av alla. Båda partierna har ungefär samma redogörelse; ”Lokalt partiarbete” (S) samt ”Bedrivit politiskt arbete för Sigtuna kommuns bästa” (M).

Samtliga fullmäktigepartier utom Centerpartiet har lämnat in skrivelser. De flesta har rest runt på olika kommundagar som partierna arrangerar ute i landet. Pengarna har även använts för reklam, tryck, konferenser, kryssningar. Stora delar går till anställda samt lön och utbildningar. Stora summor går också till partiernas länsförbund, Liberalerna skriver att de får tillbaka medlen därifrån i samband med valet 2018 medan exempelvis Vänsterpartiet skickat över 80 000 kronor för att få hjälp med utbildningar och svar på frågor. Sverigedemokraterna har använt 5000 kronor för att informera Sigtuna kommuns ungdomar.

Partierna kan ansöka om ungdomsbidrag, utbildningsbidrag, administrativt stöd och sedan den renodlade partistödet som betalas ut beroende på antal mandat i fullmäktige.

helsida_var2021

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

connys_helsida

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

dack-helsida
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
mp_host_helsida
bostad_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

2020_helsida
centrum_helsida2020
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
bostad_outsider
dack-outsider
mp-outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
connys
sigtuna_vatten_outsider
nrh