moderaterna_panorama
Foto: Pressbild/Växjö Kommun

(S) uppmanar kommunledningen att ta emot ukrainska författare

Socialdemokraterna vill att ICORN-medlemsskapet återupprättas och får även medhåll från Liberalerna.

Sigtuna kommun avslutade ICORN-medlemsskapet för fristadsförfattare förra året. En fråga som delade kommunledningen då Liberalerna ville behålla medlemskapet. I samband med Ukrainakrisen har Socialdemokraterna föreslagit att man återupprättar medlemskapet för att ta ansvar och vara beredda att ta ansvar för att värna det fria ordet.
– Sigtuna kommun bör återuppta sitt medlemskap hos ICRON samt vara redo för att ta emot en förföljd författare eller annan kulturutövare. Alla ansökningar för att komma till Sverige går självklart igenom en gedigen uttagningsprocess som verifierar om personen har ett skyddsbehov eller inte, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd.

Bergqvist positiv till ICORN
Pernilla Bergqvist (L) var en av initiativtagarna till ICORN i mitten på 2010-talet.
– Jag anser att Fristadsförfattare och andra kulturarbetare som ingår i ICORN är frihetshjältar. Många författare, journalister, poeter och andra kulturarbetare hamnar ofta i konflikt med totalitära stater, kriminella syndikat och fundamentalistiska grupper eftersom de formulerar tankar om hur saker kunde vara annorlunda. Ofta är de nyckelpersoner i olika demokratiseringsprocesser.

Omvärderar inte beslutet
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) ser inte behovet av att omvärdera kommunledningens beslut från i höstas.
– Idag är 25 städer och Regioner med i ICORN (enligt Kulturrådets hemsida) som sammanlagt tar emot 22 förföljda kulturarbetare. Sverige har 290 kommuner. Drygt 90% av landets kommuner delar alltså Sigtunas inställning att utrikespolitik bör drivas av staten och att lösningen på den flyktingkris vi står inför inte löses genom ett medlemskap i ICORN, skriver Holst i mail till märsta.nu

Holst menar att ICORN bestämmer vilka författare som ska komma till Sigtuna och att det inte finns någon garanti att det är just ukrainska författare som kommer till Sigtuna. Han är också kritisk till hur ICORN och fristadsförfattarsystemet fungerat i kommunen tidigare.
– Vi har som sagt tagit emot två författare via ICORN. Där den första kan sägas passa in i Socialdemokraternas positiva beskrivning gör den andre det inte. Där hade vi stora problem relaterat till den personen och det kan knappast sägas att den personen bidrog i någon större utsträckning till kulturlivet i Sigtuna kommun. Däremot skapade personen massor av extraarbete och därmed extra kostnader för förvaltningen.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

liber_helsida
2020_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
mp_helsida_april
marinan_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

connys_helsida
defacto_helsida
centrum_sommar2022_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
centrum_sommar_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
ewas_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
marina_outsider
moderat_outsider
mp_outsider2022