moderaterna_panorama
Marie Axelsson (S)

(S) stödjer förändrat skolval

Socialdemokraterna i Sigtuna kommun ställer sig bakom regeringens förslag om att ändra det fria skolvalet.

Socialdemokraterna har presenterat förslag för att förändra det fria skolvalet för att komma tillrätta med vad man kallar orättvis resursfördelning där kommunala skolor inte får betalt för det ansvar de har jämfört med friskolorna. Det nya förslaget anses vara mer rättvist med ökad kontroll över etableringar av friskolor.
– Vi måste ta tillbaka kontrollen över skolan. Grundprincipen för ett skolvalssystem måste vara att alla barn har en rättvis chans att få en plats på den skolan de har önskat sig. Men så ser det inte ut idag, säger oppositionsråd Marie Axelsson (S).
Enligt ett pressmeddelande från Socialdemokraterna finns det fall där friskolor använder kösystem för att kunna välja ”lönsamma elever”. Alla friskolor ska istället ta ett samhällsansvar bortom egna vinstkrav. Med förslaget kommer alla vårdnadshavare oavsett socioekonomisk bakgrund att få likvärdiga möjligheter att välja skola för sina barn. Axelsson hoppas att förslaget går igenom i riksdagen.
– Men nu är det upp till bevis för riksdagen. Jag vet att stödet för Socialdemokraternas förslag är starkt även hos många liberaler och konservativa, oppositionsråd Marie Axelsson (S).
marinan_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

mp_helsida_april
2020_helsida
ewas_helsida
defacto_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

connys_helsida
centrum_sommar2022_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

liber_helsida

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
swedol_outsider
ewas_outsider
centrum_sommar_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
marina_outsider
connys
mp_outsider2022
ridskola_2020_outsider