moderaterna_panorama
Foto: Svante Örnberg/Swedavia

Ryskt flygbränsle till Arlanda

SVT Nyheter avslöjar att ryskt flygbränsle anländer till Gävle hamn och sedan transporteras med tåg till Brista terminalen.

Gävle hamn har hamnat i en unik situation att de behöver ta in ryskt flygbränsle som kommer via fartyg som är registrerade i annat land än Ryssland avslöjar SVT Nyheter.
– Man måste vara noggrann med vem man får betalt av och hur, säger Fredrik Svanbom, vd för det kommunala bolaget Gävle Hamn.

Tankern anlöpte Gävle hamn från St Petersburg på lördagsmorgonen sedan Gävle hamn och Sjöfartsverket krävt förskottsbetalning av tankern för att komma in. SVT uppger att det är flygbränsle som kommer in via Ryssland. Tankern går under liberisk flagg men ägare är ett rederi i Dubai som ingår i ryska statskontrollerade bolaget Sovcomflot. Sovcomflot är med på EU:s sanktionslista sedan 25/2 till följd av den ryska invasionen av Ukraina. Dock kan man inte stänga hamnen för ryska fartyg.
– Vi har inte befogenheten att stänga hamnen, det beslutet fattas av regeringen. Men via vår branschorganisation har vi påtalat för regeringen att vi gärna ser att de fattar ett beslut om att förvägra ryska fartyg att anlöpa svenska hamnar, säger Fredrik Svanbom, VD för Gävle Hamn.

Fristående (S)-debattören och med i Nätverket Fördel Arlanda konstaterar att Arlandas flygverksamhet åtminstone på kort sikt är beroende av Ryssland.

sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

defacto_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

connys_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

marinan_helsida
centrum_sommar2022_helsida
ewas_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

liber_helsida
2020_helsida
mp_helsida_april
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
marina_outsider
mp_outsider2022
centrum_sommar_outsider2022
ewas_outsider
nrh