sap_pan
Foto: NewFace/Jeanette Sundin

Rivningsbeslut leder till enorm stress

Sigtunahem (SH) har i över tio år renoverat samtliga lite äldre hus i sitt bestånd och Smedsgårdarna var bland dom sista och skulle tas sommaren/hösten 2021.

Förutom att byta stammar skulle fönster och ventilation bytas, ny el dras och badrummen kaklas. Vi hyresgäster var i princip i packstadiet, hade gjort våra val (mini,midi,maxi), skrivit under godkännandet av renoveringen och skickat in när SH plötsligt tvärvänder, pausar allt och börjar prata om att ev riva husen istället.

Självfallet leder det här till enorm stress och ångest för oss boende. Vi vill såklart bo kvar, det här är våra hem där vi lever och trivs men vi är också angelägna att bevara husen pga dess historiska och kulturella värde för Märsta.

Det är inte några gamla ruckel vi pratar om utan två väldigt fina unika hus byggda 1948 som man borde värna och ta hand om istället.

Som skäl till rivning har SH angivit följande:
– Tomten husen står på är dåligt utnyttjad/
– DÅLIG TEKNISK STATUS/ Fast det är ju därför man stamrenoverar
– DÅLIG ENERGIEFFEKTIVITET/ Ett hus som byggs idag ska enligt lag ha energiklass C (skalan går till G som är sämst), vi har ett D alltså snäppet under nyproduktion vilket enligt Boverket är väldigt bra så husen är således inga stora miljöbovar.
– ÄVEN MED RENOVERING KOMMER HUSEN INTE UPP I NYBYGGNADSSTANDARD.
– Fastigheterna är antagna i kommunens bostadspolitiska program som en möjlighet att skapa fler bostäder.

Om man ska tala klartext så är Smedsgårdarnas ”problem” att dom ligger väldigt centralt och att varje hus bara har fyra lägenheter. Tittar man på förslaget i det bostadspolitiska programmet vill SH bygga två höghus med ca 30 lgh i varje på platsen, varav det ena huset ska vara bostadsrätter.

Vi hyresgäster har tagit kontakt med ett flertal politiska partier i ett led att försöka stoppa en rivning. Miljöpartiet är dom enda som hittills återkopplat till oss vilket vi är väldigt glada för.

Vi har vidarebefordrat all muntlig och skriftlig information vi fått av SH till dem, så det dom säger är således inte tagit ut luften utan från vår kommunikation med bostadsbolaget. Sigtunahem själva hävdar att dom för dialog med kommunen och att dom vill få in en ansökan om rivningslov innan sommaren.

Vi hoppas innerligt att alla partier oavsett partifärg vill intressera sig för bevarandet av dessa hus, som är ALLA Märstabors kulturarv. Två juveler som binder samman det gamla Märsta med det nya moderna.
Låt oss vara rädda om det.

  • Samtliga hyresgäster på Smedsgårdarna
social_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

Hemtjänsten inte fossilfri

Insändare Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

helsida_sfs
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

defacto_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_sommar2022_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

connys_helsida
kso_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

mp_helsida_april
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
outsider_social
nrh
connys
kso-duell_out
mp_outsider2022
pantamera_out
moderat_outsider
sfs_out