januari

Risk för vattenbrist i sommar

Norrvatten uppmanar till minskad vattenförbrukning i sommar då många är hemma på grund av coronapandemin.

centrum_artikel

Hemestern, det vill säga semester hemma, riskerar att leda till vattenbrist om allt för många är hemma samtidigt och förbrukar vatten. Problemet är inte vattentillgången för Norrvatten som har Mälaren som täckt, men kapaciteten för att producera dricksvatten.

Redan nu har Norrvatten sett en ökad vattenförbrukning de senaste dagarna enligt Mitt i Stockholm. Varningen om risk för vattenbrist gäller samtliga Norrvattenkommunerna:
– Det är den erfarenhet vi har från 2018. Då var det väldigt nära att det blev vattenbrist. Nu har vi bestämt att vi ska gå ut tidigt och vara förebyggande – att man ska vara lite försiktig med vattnet, säger tillförordnad VD Håkan Falk enligt tidningen.

Falk antar att om fler stannar hemma så går det åt mer vatten helt enkelt.
– Vi har hela tiden kommunikation med kommunerna vi levererar vatten till men den kommunikationen brukar i normala fall sluta vid midsommar. I år kommer vi vid behov fortsätta ha kontakt efter midsommar på grund av coronan, fortsätter Falk enligt Mitt i Stockholm.

Vid varma dagar kan vattenförbrukningen öka med så mycket som 30 procent under varma dagar. Bevattning av trädgårdar är något som tar mycket vatten. Norrvatten hoppas att man minskar sin förbrukning, fram för allt den onödiga.

Några enkla sätt att spara in på vatten är att inte bada utan duscha, stäng av vattnet när du borstar, kör fulla disk- och tvättmaskiner, ställ in tillbringare med vatten i kylen om du vill ha det kallt. Utöver det så bör du undvika att vattna i trädgård, om du avser göra det ändå så vattna tidigt på morgonen så att vattnet inte avdunstar, vattna med kanna eller spara regnvatten i en tunna. Notera att en vattenspridare på 20 minuter gör sig av med 150 liter vatten, en kran som rinner i en minut skickar iväg sex liter vatten.

ridskola2020_helsida
meko_helsida
speedy_vinter_helsida
2020_helsida
prima_helsida
connys_helsida
agy_oppethus-helsida
agy_flyg_helsida
januari_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
agy-outsider
nrh
centrum_sommar_out
meko_outsider
agy_flyg_outsider
prima_outsider
speedy_vinter2020_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider_jan
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider