center_pan21
En buss som fastnat i snönFoto: Insändarbild

Risk för störningar i kollektivtrafiken när vintern drar in

Vintern drar nu in över SL-trafiken: - Snö och halka innebär ofta störningar och förseningar, framför allt i busstrafiken, och då är risken för trängsel naturligtvis större, säger SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman.

centrum_artikel

Vintern med snö och halka skapar utmaningar för kollektivtrafiken. SL avser köra s mycket som möjligt och så stabilt som möjligt. Men man uppmanar resenärer att hålla koll via SL-appen innan man ska ut och resa för att se om tåg eller buss är i tid. Snö och halka kan innebära störningar och förseningar, har man koll på aktuella tider kan man vara bättre förberedd och har möjlighet att planera om sin resa eller söka alternativa resvägar enligt SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman.

Följ även vädret, när det faller mycket snö eller snabbt växlar mellan plus och minusgrader kan det uppstå störningar.
– Under året har våra resenärer visat stort tålamod och undvikit att resa när det inte är helt nödvändigt. Det är särskilt viktigt att fortsätta med det under vintern, och i synnerhet när det drar in besvärligt väder, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Busstrafiken är särskilt utsatt då den är beroende av att anpassa körningen efter vägbanan, där hänger det även på att väghållare plogar. Ibland hinner man inte alltid göra det innan bussen ska förbi.

SL:s operatörer som kör bland annat buss har beredskap för att lägga om rutter som man vet på förhand kan vara problematiska vid halka. I så fall prioriterar man att köra på vägar som är plogade.

Tågen drabbas i samband med att växlarna fryser till is, dock ska man nu ha kännedom om vilka växlar som är problematiska och man arbetar med att hålla dem snö- och isfria. Även här är det problematiskt att hinna med allt. Det kan innebära att man får köra färre tåg, en utmaning är också att det fastnar snö under tågen som sedan fryser till is. Tågen måste därför avisas i Älvsjö, Södertälje eller Bro. Om många tåg behöver avisas så kan det uppstå störningar.

Märstabo och före detta politiker döms för ekobrott

Nyheter En man från Märsta som varit en av förgrundsfigurerna inom ett av kommunens politiska partier döms till villkorlig dom för ekobrott. Han döms i en härva där pengar slussats från Sverige via honom för att undvika skatt. Skatteverket hävdade att pengar som betalats ut via märstabons bolag borde ha skattats för i Sverige.

julmarknad_helsida
jul2021
defacto_helsida
2020_helsida
koppar_helsida
happyhomes_sommar2020

Fick böter för 30 sekunder: ”Vakten lurpassade”

Nyheter En man som skulle lämna av vid Arlanda flugplats fick böter för att ha stannat i 30 sekunder: - Självklart borde jag väl uppmärksammat strecken i asfalten men inte så lätt i mörkret och när man hastigt skall lämna en kär dotter. Jag betalar de 900 kronorna men vänder mig mot att parkeringsvakten stod och lurpassade och utan varning bötfällde, berättar mannen för märsta.nu

flygskola_helsida
connys_helsida
helsida_var2021
dack-helsida
mp_host_helsida
centrum_helsida2020

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
dack-outsider
flygskolan_outsider
connys
swedol_outsider
koppar_outsider
nrh
oppethus_outsider
ridskola_2020_outsider
julmarknad_outsider
mp-outsider
jul_outsider