januari
En buss som fastnat i snönFoto: Insändarbild

Risk för störningar i kollektivtrafiken när vintern drar in

Vintern drar nu in över SL-trafiken: - Snö och halka innebär ofta störningar och förseningar, framför allt i busstrafiken, och då är risken för trängsel naturligtvis större, säger SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman.

centrum_artikel

Vintern med snö och halka skapar utmaningar för kollektivtrafiken. SL avser köra s mycket som möjligt och så stabilt som möjligt. Men man uppmanar resenärer att hålla koll via SL-appen innan man ska ut och resa för att se om tåg eller buss är i tid. Snö och halka kan innebära störningar och förseningar, har man koll på aktuella tider kan man vara bättre förberedd och har möjlighet att planera om sin resa eller söka alternativa resvägar enligt SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman.

Följ även vädret, när det faller mycket snö eller snabbt växlar mellan plus och minusgrader kan det uppstå störningar.
– Under året har våra resenärer visat stort tålamod och undvikit att resa när det inte är helt nödvändigt. Det är särskilt viktigt att fortsätta med det under vintern, och i synnerhet när det drar in besvärligt väder, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Busstrafiken är särskilt utsatt då den är beroende av att anpassa körningen efter vägbanan, där hänger det även på att väghållare plogar. Ibland hinner man inte alltid göra det innan bussen ska förbi.

SL:s operatörer som kör bland annat buss har beredskap för att lägga om rutter som man vet på förhand kan vara problematiska vid halka. I så fall prioriterar man att köra på vägar som är plogade.

Tågen drabbas i samband med att växlarna fryser till is, dock ska man nu ha kännedom om vilka växlar som är problematiska och man arbetar med att hålla dem snö- och isfria. Även här är det problematiskt att hinna med allt. Det kan innebära att man får köra färre tåg, en utmaning är också att det fastnar snö under tågen som sedan fryser till is. Tågen måste därför avisas i Älvsjö, Södertälje eller Bro. Om många tåg behöver avisas så kan det uppstå störningar.

speedy_vinter_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
defacto_helsida
ridskola2020_helsida
2020_helsida
prima_helsida
meko_helsida
happyhomes_sommar2020

Problem med sopinsamling på landsbygden

Nyheter Boende på landsbygden, främst Odensala, har klagat på sophanteringen den senaste veckan: - Det stämmer att vi ligger efter med sophämtningen hos en liten del av hushållen, säger Sigtuna Vattens VD Johan Stock.

januari_helsida
dödsskjutningen i valsta

Polisen: Skotten var riktade mot mannen

Blåljus Ett flertal skott avlossades in i en restaurang på lördagen varpå en man avled. Polisen meddelar nu att skotten var avsedda för just den mannen i 40-årsåldern.

sigtuna_vatten_outsider
meko_outsider
speedy_vinter2020_outsider
centrum_sommar_out
nrh
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider_jan
swedol_outsider
connys
prima_outsider