moderaterna_panorama
Foto: Swedavia/Jonas Borg

Riksdagen går emot regeringen

Riksdagen gör sig redo att gå emot regeringen när det gäller att stänga Bromma och flytta trafiken till Arlanda.

I slutet av april gav regeringen besked om att man avsåg stänga Bromma, trafiken skulle flyttas till Arlanda och man skulle också utreda vad Arlanda behöver i förstärkt kapacitet för att hantera Brommas trafik.

Men Dagens Nyheter rapporterar att Trafikutskottet sagt nej och Riksdagen gör sig redo att rösta emot i en votering. Regeringen har således en majoritet emot sig. Ett utskottsinitiativ har lagts av M, KD och L. Den går ut på att Bromma ska fortsätta vara en modern flygplats. Ett beslut om framtiden ska tas på sikt när flyget återhämtat sig efter pandemin och det finns tillförlitliga prognoser för flygets utveckling. Regeringen uppmanas i förslaget också ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth avser dock inte avvakta med att sätta igång en avveckling:
– Regeringen har tillsatt en utredning för att kunna avveckla Bromma och säkra kapaciteten på Arlanda. Utredningen är klar i augusti och jag utgår från att riksdagen har ett intresse av utredningens resultat, uppger Eneroth enligt DN.

Eneroth tror vidare att det vore bra att samla inrikesflyget på Arlanda vilket skulle ge bättre tillgänglighet för flyget från hela landet till Stockholm. Maria Stockhaus (M) uppmanar regeringen att dra tillbaka utredningen som initierats. Brommas framtid är inget beslut som Riksdagen formellt avgör utan det är upp till regeringen. Först mot slutet av året väntas det fattas formellt att Bromma tas bort ur förordningen som listar de tio viktigaste svenska flygplatserna.

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

connys_helsida
2020_helsida
mp_helsida_april
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

defacto_helsida
marinan_helsida
liber_helsida
ewas_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

centrum_sommar2022_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

mp_outsider2022
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
nrh
ewas_outsider
connys
marina_outsider
moderat_outsider