moderaterna_panorama
Foto: Sigtuna kommun

Repliken: Socialdemokratisk populism rustar inte våra unga för arbetsmarknaden

Det är glädjande att SSU delar min oro för arbetslösheten i Sigtuna kommun såväl som i Sverige. Vi skulle tillsammans kunna driva på Stefan Löfven och regeringen att istället för att försvaga drivkrafterna att arbeta och införa familjevecka göra fler jobb lönsamma och ställa höge krav på bidragstagare att göra sig anställningsbara.

Det är lätt att förstå SSU:s frustration. Ingen statsminister har lyckats sämre med jobben än Löfven. Den svenska arbetslösheten utvecklas sämst i hela EU. Det blir dock fel när de håller mig ansvarig för sin egen politik.

Sigtuna kommun har drabbats hårt av pandemin, eftersom många av våra jobb finns i rese- och besöksnäringen. Sedan krisen slog till har kommunledningens fokus varit att möta, mildra och motverka effekterna av pandemin. Det är bland annat därför vi genomför ett historiskt arbetsmarknadspaket med såväl utbildnings- som arbetsmarknadsinsatser. Fokus har varit på insatser som har effekt.

SSUs kritik mot kommunens sommarjobbsupplägg blir i det sammanhanget endast populism som varken hjälper eller rustar våra unga för arbetsmarknaden.

Det bästa vaccinet mot arbetslöshet är en gymnasieexamen. Det är därför rimligt att vi har godkända betyg i svenska och matematik som krav för sommarjobb. Vi erbjuder sommarskola för att hjälpa alla att nå dit. Det är alltså inte det ena eller det andra, utan först sommarskola sen sommarjobb.

Att SSU dessutom väljer att kritisera krav om deltagande i CV-kurs och att man ska söka sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden tyder på en stor okunskap om vad det innebär att få jobb. Att skriva sin första CV, söka sitt första jobb och ha sin första intervju är minst lika viktiga erfarenheter som det första jobbet. Att hoppa över dessa steg och istället, som SSU slarvigt uttrycker det, ”få ett jobb” av kommunen, rustar inte för arbetsmarknaden. Tvärtom.

SSU borde istället för att kritisera kommunledningens arbete ställa krav på Stefan Löfven och regeringen att leverera reformer för fler i arbete och färre i bidrag. Det vore både bättre och mer hjälpsamt för Sigtunas ungdomar.

Kommunledningen kommer fortsatt arbeta för att möta, mildra och motverka effekterna av pandemin. Det förtjänar Sigtuna kommuns invånare. SSU får gärna ansluta sig till det viktiga arbetet.

  • Mattias Askerson (M)
    Ordförande, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
2020_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

defacto_helsida
ewas_helsida
connys_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

marinan_helsida
valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

centrum_sommar2022_helsida
mp_helsida_april

Bevara Smedsgårdarna

Insändare Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna är kritiska till tankarna att riva Smedsgårdarna, befintliga hus bör rustas upp enligt tidigare plan. SigtunaHem hade kommit långt i en upprustningsprocess, men har plötsligt svängt.

liber_helsida

Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet

Insändare Centerkvinnorna vill att fler kvinnor ska få leva i ekonomisk frihet, med en självständig ekonomi. Nästan en fjärdedel av utrikes födda kvinnor är i dag arbetslösa och det behövs fler insatser för dem. Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet!

Värna och utveckla hyresrätten som boendeform!

Insändare Söndag den 11 september är det dags att välja partier och kandidater till riksdag, region och kommun. Det är mer angeläget än någonsin att många röstar - på valdagen eller genom förtidsröstning – detta för att visa att demokratin är något vi verkligen värnar om och uppskattar.

valet2022

repliken: Platsen fungerar inte!

Insändare Vi var glasklara att Vänsterpartiet står bakom att ett kultur- och aktivitetscenter placeras i Valsta. I synnerhet om det innebär ett fullgott bibliotek i Valsta. Vad vi är emot är platsen, den fungerar inte! I detta känner vi att vi har Valstaborna med oss.

Varför säger (S) och (V) nej till det som Valstaborna efterfrågar?

Insändare Den 9 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att påbörja arbetet med att bygga ett Kultur- och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Alla partier utom Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) röstade ja. (S) och (V) röstade nej.

valet2022

Är det ideologiskt fel att lyssna på invånarna, Marie Axelsson?

Insändare Marie Axelsson skriver i en insändare att utförsäljning av hyresrätter är ”en rent ideologisk handling från Moderaternas håll.” Det som möjligtvis kan påstås vara ideologiskt är att vi moderater står för att vi lyssnar på invånarnas önskemål och försöker tillgodose dessa. Socialdemokraterna fortsätter istället att tydligt visa att de vill bestämma över hur andra människor ska leva sina liv.

Bygg Föreningarnas hus på norra sidan av Valsta Centrum

Insändare Med fyra månader kvar till valet skickar Moderaterna idag på kommunstyrelsen fram ett helt nytt förslag om placeringen av Kultur- och Aktivitetshuset i Valsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
ewas_outsider
mp_outsider2022
nrh
sigtuna_vatten_outsider
marina_outsider
connys