moderaterna_panorama

Rekordmånga kvinnor i fullmäktige

Andelen kvinnor i kommunfullmäktige uppgick efter senaste valet till 47 procent vilket är nytt rekord i Sigtuna.

Statistik från SCB visar att 24 kvinnor blev invalda i Kommunfullmäktige efter valet 2018, det motsvarar 47,1 procent. Den högsta andelen någonsin i kommunen.
– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis hög andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

Definitionen för jämställdhet är 40-60 procent kvinnor. Den definitionen har Sigtuna uppfyllt sex gånger de senaste elva valen. Trenden är generell, allt fler kommuner har fler kvinnor representerade i fullmäktige.
– Under de tre valen på 1980-talet gick 42,2 procent av fullmäktigeplatserna till kvinnor i Sigtuna. Under det senaste decenniet är den siffran 39,9, säger Jonas Olofsson.

I länet är det mest jämställd i Värmdö med cirka 57 procent följt av Danderyd med 51,1 och Väsby 51. Sigtuna är åtta av 26 kommuner. Lägst andel finns i Södertälje med 35,4 procent.

2020_helsida
liber_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

defacto_helsida
marinan_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
mp_helsida_april
connys_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

moderat_outsider
nrh
marina_outsider
connys
swedol_outsider
mp_outsider2022
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider