defacto_pan
Fästingsäsongen startar nu och pågår fram till oktober. Foto: Insändarbild

Rekordår för fästingar-Risk att drabbas i vårvärmen

2017 var ett rekordår för fästingar i länet våren innebär en ökad risk att drabbas av fästingbett.

Ska man vaccinera mot fästingar kan det vara bra att göra det direkt. Vaccinationer ges via vissa vårdcentraler eller fästingbussen som besöker kommunen nästa vecka. grundvaccinering mot TBE består av tre doser och ger skydd i tre år.

Enligt ett pressmeddelande så vaknar fästingarna från sin dvala och kryper upp för att leta mat under våren. Det innebär en ökad risk att bli biten och eventuellt drabbas av TBE. Smittorisken anses extra stor i länet då det förra året anmäldes 151 fall av TBE-smitta, det är första gången på fyra år som antalet fall överstiger 100. Stockholms läns landsting rekommenderar TBE-vaccination till personer som vistas längs kust och sjöar samt i skog och mark mellan april-oktober. Majoriteten av alla fall i landet rapporterades just i Stockholm, totalt i hela landet rör det sig om 391 personer, att jämföra med 238 stycken 2016.

hostfest_centrum
defacto_host2018
valet2018

(S)-toppen avgår för att ta över Revisorsnämnden

Politik Socialdemokraternas andranamn i höstens val, Steffen Oxenvad, lämnar sitt uppdrag i fullmäktige för att istället ta över som ordförande i revisionen: - Kommunrevisionen är en av kommunens viktigaste demokratiska kontrollinstanser och posten som ordförande är enda ordförandeposten som tillfaller oppositionen, skriver Steffen i mail i märsta.nu

valet2018

Nya kommunledningen på plats

Politik I samband med kommunfullmäktige på torsdagen så valdes en ny kommunstyrelse: - Tillsammans med kommunledningsgänget i Alliansgruppen Lars Björling (SfS), Gill Brodin (C), Pernilla Bergqvist (L), Karsten Bjärbo (KD) och Mats Weibull (M, vice ordförande i kommunstyrelsen) kommer jag i egenskap av kommunstyrelsens ordförande leda arbetet för att göra Sigtuna till en av landets bästa och tryggaste kommuner att bo och verka i, kommenterar Olov Holst (M)

EXTRA

Axelsson hoppar in i Riksdagen

Politik Marie Axelsson som var riksdagskandidat i höstens val har nu fått kallas in för att tjänstgöra som ersättare en tid: - Jag är jätteglad över att få den här chansen, säger Marie till märsta.nu

Risk- och räddning flyttas från Rosersberg

Nyheter Sigtuna kommun som driver Risk- och räddningsprogrammet i Rosersberg avser flytta verksamheten till Märsta: - Att kommunen ser över sin lokalförsörjning är naturligt, det gör utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kontinuerligt för att effektivt nyttja de lokaler vi har för att värna skattebetalarnas pengar, säger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Kommuninvånarna tycker till

Nyheter Under hösten kommer 2200 slumpvis utvalda kommuninvånare att få en enkät hemskickad med frågor om vad man tycker om kommunen: - För att vi ska kunna göra ständiga förbättringar behöver vi veta vad våra invånare tycker, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

valet2018

Klart: Alliansgruppens vision för mandatperioden

Politik Det är nu klart med kommunledning för kommande mandatperioden. Enda ändringen som sker är att Anna Malm Kelfve (M) tar över som ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden efter Karolina Windefalk (MP).

nrh
connys
objekt2
sportfiske_banner
sigtunavatten_standard
sbrf_sep
objekt4
objekt3
outsider
komvuxq3_4