varfest_marstac
Fästingsäsongen startar nu och pågår fram till oktober. Foto: Insändarbild

Rekordår för fästingar-Risk att drabbas i vårvärmen

2017 var ett rekordår för fästingar i länet våren innebär en ökad risk att drabbas av fästingbett.

banner_artikel

Ska man vaccinera mot fästingar kan det vara bra att göra det direkt. Vaccinationer ges via vissa vårdcentraler eller fästingbussen som besöker kommunen nästa vecka. grundvaccinering mot TBE består av tre doser och ger skydd i tre år.

Enligt ett pressmeddelande så vaknar fästingarna från sin dvala och kryper upp för att leta mat under våren. Det innebär en ökad risk att bli biten och eventuellt drabbas av TBE. Smittorisken anses extra stor i länet då det förra året anmäldes 151 fall av TBE-smitta, det är första gången på fyra år som antalet fall överstiger 100. Stockholms läns landsting rekommenderar TBE-vaccination till personer som vistas längs kust och sjöar samt i skog och mark mellan april-oktober. Majoriteten av alla fall i landet rapporterades just i Stockholm, totalt i hela landet rör det sig om 391 personer, att jämföra med 238 stycken 2016.

clasohlson_robot
premiar_sportfiske
vuxenutbildning2
varen2018
dackia_2018
valet2018

uppdaterad (SD)-kritik mot att tillstånd i valrörelsen inte skickats in

Politik De största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har inte lyckats komma överens om förutsättningarna för valrörelsen och ingen tillståndsansökan har skickats in till polisen enligt Sverigedemokraterna: - Man har inte skött det alls. Ansökningarna har nu försenats beroende på de etablerade maktpartiernas totala misslyckande i ärendet, uppger Nils Persson, vice ordförande i Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Landstinget ska minska rester av läkemedel i Mälaren

Nyheter Varje gång i tar medicin så hamnar det rester från medicinen via vårt kiss och bajs i avlopp och sedan ut i sjöarna. Reningsverken kan inte ta bort alla ämnen helt. Därför har det införts en plan i Stockholms läns landsting som ska implementeras fram till 2021. På den finns en lista med 25 läkemedel som verkar hormonstörande, beteendestörande eller antibiotikaresistensutvecklande i miljön enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet.

Äldre får trygghetslinje

Nyheter Äldre i kommunen kommer att få en ringlinje: - Många äldre känner oro för att ramla och bli liggande ensamma i flera dagar och vi är övertygade om att de skulle känna sig tryggare med trygghetsringning, säger Barbro Persson, en av initiativtagarna.

Var noga med badsäkerheten

Nyheter Sommarvärmen kom tidigt i år och snart börjar även Mälarens vatten bli varmt. Men se till att bada säkert uppmanar Brandkåren Attunda.

standard_start
val2018
vuxentutbildning
outsider_moderat
objekt2
Norra Redovisningshuset
oppning_sportfiske2
objekt4
objekt3
veterankraft_standard
standard_ridskola
nfc_vinter
outsider_defacto
connys
barnnplattan
sigtunavatten_standard