moderat_sommar
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Regionen vill pausa ökning av utjämningsskatten

Region Stockholm kräver att reeringen pausar höjningen av utjämningsskatten.

centrum_artikel

Utjämningsskatten som ekonomiskt starkare kommuner och regioner betalar till kommuner med låg skattekraft höjs nästa år. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) anser att höjningen borde pausas eftersom regionen fyrdubblat IVA-kapaciteten, bygger nytt sjukhus, säkrat skyddsutrustning för en andravåg och var först i landet med storskalig testning.

Regionen ska gå från att belasta en miljard 2019 till 3,6 miljarder när systemet är utbyggt 2023. Moderaterna anser att införandet borde skjutas upp till 2023.
– Det är orimligt att under pandemin och med det nya ekonomiska läget driva igenom chockhöjningen av utjämningsskatten, en Stockholmsskatt på 3,6 miljarder kronor, som vi är den enda av landets 21 regioner som betalar. Det motsvarar drygt 5000 sjuksköterskor. Idag arbetar cirka 11 000 sjuksköterskor i regionen och de behöver bli fler – inte färre. Det handlar om enorma pengar som regering och riksdag vill ta från Stockholmsvården. Därför begär Region Stockholm att regeringen åtminstone ger oss en andningspaus så att vi kan återstarta Stockholmsregionen efter en extraordinär vår, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Regionen och alla länets kommuner står inför en omstart som är nödvändig för både regionen och Sveriges skull enligt Svenonius och därför måste regeringen skyndsamt återkomma med besked om när systemet ska införas. Skatten i Region Stockholm är 12,08 procent för 2020.

connys_helsida
brobygget_helsida_valsta
brobygget_midgard_helsida
2020_helsida
helsida_sommarlov
defacto_helsida
studeravidare_helsida
centrum_helsida2020
sigtunahem_sokbostad
happyhomes_sommar2020
studeravidare_outsider
outsider_sommarlov
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
brobygget_outsider_valsta
brobygget_midgard_outsider
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider