defacto_pan2020
Foto: MMS-Bild

Domen mot 18-åringen rivs upp

Svea hovrätt kommer inte att hantera rättegången gällande mordet i Valsta något mer utan meddelar att det ska tas om i tingsrätten på grund av feltolkning.

I måndags inleddes rättegången i Svea hovrätt rörande mordet i Valsta i vintras då en tonårspojke hittades mördad i Valstas elljusspår. Svea hovrätt har dock valt att avbryta rättegången på grund av att den dömde tolkades fel. Förhöret med den dömde tolkades från hans modersmål till svenska. Svea hovrätt skriver i ett pressmeddelande att hovrätten uppmärksammat att tolkningen i tingsrätten var så bristfällig att förhöret måste tas om:
– Hovrätten anser att felet är allvarligt och att det kan ha haft betydelse för hur tingsrätten har värderat den dömdes berättelse och hur tingsrätten dömt i målet. Det gör enligt hovrätten att hela målet måste tas om i tingsrätten för att nya förhör ska kunna hållas där och den dömde få en rättvis rättegång, står det i pressmeddelande.

Enligt Dagens Nyheter gör Hovrätten bedömningen dels efter begäran från advokaten Jonas Granfelt, men även efter att hovrätten tagit del av förhören med den tilltalade i tingsrätten. Ett beslut som välkomnas av Granfelt:
– Tolkningen håller alldeles för låg kvalitet för att det ska vara tillfredställande i ett mål av det här slaget. Men hänsyn till de svåra och komplexa frågorna som domstolen behöver ta ställning till, säger Jonas Granfelt till DN.

Granfelt ska ha framfört problemet redan i tingsrätten men fick inte gehör för saken.
– Sedan är det naturligtvis ytterst svårt att på plats i en direktsituation bedöma innehållet med översättning i ett språk som man själv inte behärskar, fortsätter Jonas Granfelt enligt DN.

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

colorama_jul
teatergrillen_helsida

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

happyhomes_2019
defacto_helsida
centrum_helsida2020
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

Minister kallade till möte om ”social dumpning”

Politik Civilminister Lena Micko (S) bjöd in ett antal kommuner, bland annat Kramfors som anklagat Sigtuna för sk social dumpning, till ett möte om problemet: - Sigtuna har tagit ett extremt stort ansvar i mottagandet av nyanlända. Så stort att vi nu har landets fjärde största andel invånare med utrikisk härkomst, skriver kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook

teatergrillen_outsider
nrh
connys