centrum_panorama2020

Rapporterade fall av TBE i kommunen

Sigtuna kommun är en av de platserna där det rapporterats in TBE-fall denna sommar.

centrum_artikel

Det har varit en gynnsam sommar för fästingar rapporterar Dagens Nyheter. Bara i juli har 23 fall av TBE till följd av fästingbett inträffat enligt tidningen. Sommaren ska ha varit gynnsam för fästingarna:
– De vill ha det varmt men inte för torrt, de vill ha en viss fuktighet och det har ju kommit lite skurar då och då i Stockholmsområdet, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare, till DN.

Fästingar finns i stora delar av östra Svealand och i i delar av kommunen har det rapporterats in om TBE de senaste åren. Fall finns i både Sigtuna och Märsta. Det finns inget vaccin mot den som drabbas av Borrelia men det finns uppgifter om att 40 procent av invånarna i Stockholms län är vaccinerade mot TBE-virus. Inte alla fästingar bär på TBE. 10 000 uppges drabbas av borrelia varje år. Viruset slår till mot hjärnan och hjärnhinnorna. Sjukdomen börjar med lite huvudvärk och feber men därefter kam det bli kraftigare symtom, vissa blir aldrig riktigt återställda.

studeravidare_helsida
studenten2020_helsida
coronapandemin

Tre nya dödsfall

Nyheter Sigtuna kommun ökar med tre nya dödsfall på grund av covid-19: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkare Per Follin.

defacto_helsida
sommarlov_helsida
kcbygg_helsida
speedy_helsida
connys_helsida
studeravidare_outsider
studenten2020_outsider
kcbygg_outsider
swedol_outsider
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
sommarlov_outsider
sigtuna_vatten_outsider