defacto_pan

Rapporterade fall av TBE i kommunen

Sigtuna kommun är en av de platserna där det rapporterats in TBE-fall denna sommar.

Det har varit en gynnsam sommar för fästingar rapporterar Dagens Nyheter. Bara i juli har 23 fall av TBE till följd av fästingbett inträffat enligt tidningen. Sommaren ska ha varit gynnsam för fästingarna:
– De vill ha det varmt men inte för torrt, de vill ha en viss fuktighet och det har ju kommit lite skurar då och då i Stockholmsområdet, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare, till DN.

Fästingar finns i stora delar av östra Svealand och i i delar av kommunen har det rapporterats in om TBE de senaste åren. Fall finns i både Sigtuna och Märsta. Det finns inget vaccin mot den som drabbas av Borrelia men det finns uppgifter om att 40 procent av invånarna i Stockholms län är vaccinerade mot TBE-virus. Inte alla fästingar bär på TBE. 10 000 uppges drabbas av borrelia varje år. Viruset slår till mot hjärnan och hjärnhinnorna. Sjukdomen börjar med lite huvudvärk och feber men därefter kam det bli kraftigare symtom, vissa blir aldrig riktigt återställda.

sigtunavatten_standard
ica_oktober
defacto_helsida

HSB startar försäljning i Sigtuna stadsängar

Bostad Nu startar försäljningen av BRF Silverskatten i Sigtuna stadsängar: - Sigtuna stadsängar, en helt ny stadsdel med målsättningen att vara Sveriges mest hållbara stadsdel, är ett mycket intressant område för oss, säger Catherina Fored vd på HSB Norra Storstockholm.

fme_oktober
EXTRA

(S) kräver att Brodin betalar tillbaka pengar

Politik Socialdemokraterna kräver att Landsbygdsrådets ordförande Gill Brodin (C) betalar tillbaka pengar som hon kvitterat ut för Landsbygdsrådet i år.

happyhomes_2019
nrh
colorama_april2
connys
defacto_outsider