defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Radioaktivitet på låg nivå

Sigtuna kommun mätte nyligen radioaktiviteten i naturen och värdena är inte avvikande enligt Thomas Gadenborg på Miljö- och hälsoskyddsenheten.

centrum_artikel

Som en följd av nedfallet efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl 1986 så mäter kommunen den radioaktiva strålningen i naturen två gånger om året. Den senaste mätningen gjordes förra veckan och nivåerna är inte avvikande enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.
– Nedfallen radioaktivitet kan tas upp av växter och djur och därmed orsaka problem i bland annat livsmedel. Därför är det viktigt att vi kontinuerligt gör uppföljningar, förklarar Thomas Gadeborg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Högre värden hos tandläkaren
Som högst har värdena i kommunen legat på 0,17 mikrosivert per timme, att jämföras med 10 miksrosivert som man utsätts för vid tandröntgenfotografering. Värdena är är alltså godkända i kommunen och skickas vidare till Länsstyrelsen som sammanställer siffrorna.
-Vi har tre fasta punkter som vi åker ut till och mäter och mätningen genomförs i tio minuter per plats. Sedan får vi ut ett medelvärde. På det här sättet är det möjligt att identifiera även små förhöjningar av radioaktivitet, berättar Gadeborg.

Finns radioaktivitet överallt
Resultaten är inte avvikande, det finns radioaktivitet naturligt i marken, via jordmånen, kosmisk strålning och byggmaterial. Det ger ca 0,04-0,30 mikrosivert men varierar vart i landet mätningen sker. Värdena förra veckan låg kring 0,09-0,16.

2020_helsida
dackskiftarna_helsida
centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020
sigtunastad_helsida
connys_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

ridskola2020_helsida
speedy_vinter_helsida
defacto_helsida
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

vardcentral_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh
connys
vardcentral_outsider
dackskiftarna_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtunastad_outsider