moderaterna_panorama
Olov Holst (M)Foto: Pressbild/Moderaterna
Ibrahim Khalifa (S)Foto: Sigtuna kommun

Rabalder när kommunledningen skulle bytas ut

Rabalder uppstod i Kommunstyrelsen i samband med att Regnbågskoalitionen skulle ändra ordförande i flertal nämnder och styrelser: - Tyvärr fortsätter dock S att försöka obstruera och fördröja processen genom att kommunstyrelsens ordförande vägrade ta upp fyra ärenden som den nya koalitionen ville ha med på dagordningen, uppger oppositionsrådet Olov Holst (M).

Regnbågskoalitionen fick igenom ett antal ärenden gällande ändring av presidier i nämnder och styrelser i kommunen där Socialdemokraterna idag innehar poster. Men enligt oppositionsrådet Olov Holst (M) fick man inte ta upp ärenden som handlade om att byta ut ledamöterna i bland annat Kommunstyrelsens arbetsutskott och Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott.
– KSO (Ibrahim Khalifa (S), reds anm) vägrade också ta upp ett ärende om förändringar i delegeringsordningen som syftade till att göra fördelningen av arvodena mer transparent. Genom att vägra ta upp dessa ärenden bryter KSO medvetet återigen mot kommunallagen, uppger Olov Holst för märsta.nu

Khalifa: Finns inte lagligt stöd
Ibrahim Khalifa bemötte under kvällen kritiken från Holst. Enligt ett pressmeddelande från Khalifa och Socialdemokraterna så finns det inget lagligt stöd att hantera ändringar i Kommunstyrelsens utskott, det är istället en fråga som Kommunstyrelsens framtida presidium får hantera. Man är också kritiska mot att Miljöpartiet nu agerar med de borgerliga som de kallar ”Högeralliansen”.
– Miljöpartiet och Liberalerna partierna fattar sina egna beslut och står för sitt agerande. Det är deras väljare som ska bedöma dem. Men det är såklart tråkigt det som sker nu. Det verkar viktigare för dem att det går fort än att det går rätt till. Jag tycker att det viktigaste nu är att allt sker i god demokratisk ordning och på rätt sätt, och att de val som ska göras sker på rätt sätt i rätt instans, kommenterar Ibrahim Khalifa i pressmeddelandet.

”Beroende av (SD)”
24:e augusti kommer fullmäktige att hantera entledigande av presidier i nämnder och styrelser.
– Högeralliansen och Miljöpartiet är nu och i framtiden beroende av Sverigedemokraternas stöd och röster. Vi såg senast i Gävle hur Sverigedemokraterna ställer krav på inflytande. Kommer högeralliansen och Miljöpartiet berätta vad de har lovat Sverigedemokraterna för att få deras stöd, fortsätter Khalifa.

”Khalifa valde att bryta mot lagen”
Olov Holst menar att första steget mot byte av kommunledning nu har tagits. Man röstade för byte av ordföranden i bland annat Kommunstyrelsen, Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden. Dock inte i Barn. och ungdomsnämnden och Individ- och familjeomsorgsnämnden eftersom Regnbågskoalitionen redan innehar posterna där. Mattias Askerson (M) klubbades ta över som ordförande i Valsta kommundelsråd. Men man är kritiska mot att Khalifa nekat ledamöter i kommunstyrelsen ta upp ärenden enligt initiativrätten.
– Att på nytt bryta mot den s.k. initiativrätten i kommunallagen riskerar KSO att inte beviljas ansvarsfrihet av revisionen. Han var fullt informerad om detta av kommunjuristen men valde trots det att bryta mot lagen, säger Olov Holst.

2020_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

defacto_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

ewas_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

marinan_helsida
mp_helsida_april
liber_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

connys_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
moderat_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
mp_outsider2022
swedol_outsider
connys