moderaterna_tack
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Problem med rymningar från Migrationsverket

Mer 250 intagna i på Migrationsverkets förvar har sedan 2010 lyckats rymma, 60 av dessa har rymt från Märsta, senast i mars lyckades tre personer rymma och i oktober förra året skedde en annan spektakulär rymning.

Märsta är Migrationsverkets största förvar, totalt finns fem i landet där personer som ska utvisas vistas. Svenska Dagbladet har kartlagt rymningarna från förvaren. Totalt rör det sig om 257 stycken sedan 2010, ca 60 av dessa rör Märsta. märsta.nu rapporterade förra året om en spektakulär rymning då två personer sågade sig ut, trots stort pådrag återfanns de inte.

Svenska Dagbladet skriver att de två personerna lyckades såga sig ut via gymmet till ett okänt schakt som de sedan tog sig upp på taket ifrån. Trots stålbarriärer på förvaret i Märsta lyckas intagna rymma, några tog sig också ut genom att såga sig ut från rökbalkongen, en annan hade gömt sig i gruslådan tills personalen hade lämnat rastgården, därefter lyckades denne komma ut.
– Vi är låsta institutioner, som statens institutionsstyrelse, rättspsyk, kriminalvården. Ska man fråga vilken nivå av säkerhet vi ska ha, så är svaret att de inte ska kunna rymma. Så ser det ut, vårt uppdrag är att hålla dem här för att kunna verkställa utvisningsbeslut, säger Tommy Harnesk, chef på Migrationsverkets försvarsenhet i Märsta, till tidningen.

Den senaste rymningen skedde i mars, den har märsta.nu inte rapporterat om. Larmet gick från rökbalkongen men personalen hittade inte de intagna. I oktober rapporterade märsta.nu om en rymning då fem personer kom undan.
– Det förekommer att de kan rymma på olika sätt, det har ni ju sett i er granskning. Vi jobbar proaktivt för att se hur det kan ske och var det kan ske. De sitter här 24 timmar om dygnet så de kan sitta här och klura och lura på grejer. Min upplevelse är att vi täppt till det mesta, men det finns inga garantier ändå, fortsätter Tommy Harnesk.

defacto_banner_sep
valet2018

Holst mest kryssad i kommunens historia

Politik Olov Holst blev det mest kryssade politikern i kommunen med 1646 kryss: - Både kul och hedrande att så många tydligen har förtroende för mig. Men det här är en laginsats av hela moderatgänget som jobbat stenhårt för valsegern, säger Holst till märsta.nu

EXTRA

Stort bråk på Stationsgatan

Blåljus Efter ett bråk på Stationsgatan i natt upprättades flera anmälningar om misshandel: - Alla är misstänkta och målsägande verkar det som, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

happy_homes_juli
valet2018

Bosse kryssade sig in

Politik Bosse Andersson var på plats 15 på Centerpartiets lista men när personrösterna räknats klart fick han över 9 procent av personrösterna och får därmed plats i fullmäktige: - Jag tackar av hela mitt hjärta för det fantastiska stöd jag fått av de som kryssat mig, skriver Bosse i sms till märsta.nu

hostfest_centrum
defacto_host2018
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

objekt2
sbrf_sep
connys
objekt3
sigtunavatten_standard
sportfiske_banner
komvuxq3_4
objekt4
nfc_vinter
outsider
Norra Redovisningshuset