julbanner
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Problem med rymningar från Migrationsverket

Mer 250 intagna i på Migrationsverkets förvar har sedan 2010 lyckats rymma, 60 av dessa har rymt från Märsta, senast i mars lyckades tre personer rymma och i oktober förra året skedde en annan spektakulär rymning.

Märsta är Migrationsverkets största förvar, totalt finns fem i landet där personer som ska utvisas vistas. Svenska Dagbladet har kartlagt rymningarna från förvaren. Totalt rör det sig om 257 stycken sedan 2010, ca 60 av dessa rör Märsta. märsta.nu rapporterade förra året om en spektakulär rymning då två personer sågade sig ut, trots stort pådrag återfanns de inte.

Svenska Dagbladet skriver att de två personerna lyckades såga sig ut via gymmet till ett okänt schakt som de sedan tog sig upp på taket ifrån. Trots stålbarriärer på förvaret i Märsta lyckas intagna rymma, några tog sig också ut genom att såga sig ut från rökbalkongen, en annan hade gömt sig i gruslådan tills personalen hade lämnat rastgården, därefter lyckades denne komma ut.
– Vi är låsta institutioner, som statens institutionsstyrelse, rättspsyk, kriminalvården. Ska man fråga vilken nivå av säkerhet vi ska ha, så är svaret att de inte ska kunna rymma. Så ser det ut, vårt uppdrag är att hålla dem här för att kunna verkställa utvisningsbeslut, säger Tommy Harnesk, chef på Migrationsverkets försvarsenhet i Märsta, till tidningen.

Den senaste rymningen skedde i mars, den har märsta.nu inte rapporterat om. Larmet gick från rökbalkongen men personalen hittade inte de intagna. I oktober rapporterade märsta.nu om en rymning då fem personer kom undan.
– Det förekommer att de kan rymma på olika sätt, det har ni ju sett i er granskning. Vi jobbar proaktivt för att se hur det kan ske och var det kan ske. De sitter här 24 timmar om dygnet så de kan sitta här och klura och lura på grejer. Min upplevelse är att vi täppt till det mesta, men det finns inga garantier ändå, fortsätter Tommy Harnesk.

defacto_host2018
sportfiskebanner2
icavalsta_julbanner
sigtuna_funkis
fme_jul

Satsning på digital vård

Nyheter En digital vårdgaranti införs under 2019 i landstinget, det innebär att det ska bli lika självklart att få vård digitalt som på en mottagning rapporterar Dagens Nyheter.

happy_homes_juli

Radarproblem på Arlanda

Nyheter En radar på Arlanda havererade under fredagen vilket innebär att Arlanda dras med förseningar i trafiken under kvällen, skriver Aftonbladet.

lager_bilnet
julbanner2
skridskoskola
colorama_vinter
connys
objekt4
nrh_lania
objekt3
sigtunavatten_standard
objekt2
outsider
komvuxq3_4
sbrf_sep
funkis_2