moderaterna_feb
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Problem med rymningar från Migrationsverket

Mer 250 intagna i på Migrationsverkets förvar har sedan 2010 lyckats rymma, 60 av dessa har rymt från Märsta, senast i mars lyckades tre personer rymma och i oktober förra året skedde en annan spektakulär rymning.

centrum_sportlov

Märsta är Migrationsverkets största förvar, totalt finns fem i landet där personer som ska utvisas vistas. Svenska Dagbladet har kartlagt rymningarna från förvaren. Totalt rör det sig om 257 stycken sedan 2010, ca 60 av dessa rör Märsta. märsta.nu rapporterade förra året om en spektakulär rymning då två personer sågade sig ut, trots stort pådrag återfanns de inte.

Svenska Dagbladet skriver att de två personerna lyckades såga sig ut via gymmet till ett okänt schakt som de sedan tog sig upp på taket ifrån. Trots stålbarriärer på förvaret i Märsta lyckas intagna rymma, några tog sig också ut genom att såga sig ut från rökbalkongen, en annan hade gömt sig i gruslådan tills personalen hade lämnat rastgården, därefter lyckades denne komma ut.
– Vi är låsta institutioner, som statens institutionsstyrelse, rättspsyk, kriminalvården. Ska man fråga vilken nivå av säkerhet vi ska ha, så är svaret att de inte ska kunna rymma. Så ser det ut, vårt uppdrag är att hålla dem här för att kunna verkställa utvisningsbeslut, säger Tommy Harnesk, chef på Migrationsverkets försvarsenhet i Märsta, till tidningen.

Den senaste rymningen skedde i mars, den har märsta.nu inte rapporterat om. Larmet gick från rökbalkongen men personalen hittade inte de intagna. I oktober rapporterade märsta.nu om en rymning då fem personer kom undan.
– Det förekommer att de kan rymma på olika sätt, det har ni ju sett i er granskning. Vi jobbar proaktivt för att se hur det kan ske och var det kan ske. De sitter här 24 timmar om dygnet så de kan sitta här och klura och lura på grejer. Min upplevelse är att vi täppt till det mesta, men det finns inga garantier ändå, fortsätter Tommy Harnesk.

februari

Polisen höll medborgarmöte i Valsta

Notiser Under onsdagskvällen höll lokalpolisen ett medborgarmöte i Valsta: - Bra dialog med många bra synpunkter om hur vi kan göra Valsta tryggare och säkrare. Mötet var mycket uppskattat både från oss och boende i området, twittrar Emil Andersson, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

sigtuna_bygglov
EXTRA

Landsbygdsbor upprörda över skolsituation: Det är vanstyre

Nyheter Boende på landsbygden utanför Sigtuna är upprörda över att deras barn ska placeras på S:ta Gertruds skola istället för S:t Pers skola där familjerna redan har andra syskon: - Det här drabbar många området hårt men kommunen visar inte särskilt mycket förstående. Enligt skollagen har alla barn rätt till den närmaste skolan men i det här fallet är man inte så petiga, säger Mikael Nybrink, förälder.

sportlov

Förskolebarn ska lockas till läsning

Nyheter Märsta bibliotek gör en satsning för att fler barn ska läsa böcker: - Med Bokäventyret slår vi ”två flugor i en smäll”. Dels visar vi att böcker kan vara minst lika spännande som exempelvis dataspel och dels uppmuntrar vi till fantasi och kreativitet i samspel mellan barn och vuxna, säger Maria Edin, lärare på Sigtuna Kulturskola.

forskontor
valet2018

Khalifa kandiderar inte till ny mandatperiod

Politik Hårt kritiserade Ibrahim Khalifa kommer inte att kandidera till kommunfullmäktige i höstens val: - Jag är stolt över att jag fick vara med och utveckla kommunens skolor vilket har gett fler barn en bra start i livet och ledde till att kommunen utsågs till årets skolförbättrare, säger Khalifa i ett pressmeddelande.

Klottrare togs på bar gärning

Blåljus Allmänhet ryckte in och tog en klottrare på bar gärning vid Märsta station under eftermiddagen: - Det var några ungdomsvärdar som tog fast honom och larmade polis, säger Sven Erik-Olsson vid Polisens ledningscentral.

Nyanlända flyttar ut från bostäder

Nyheter Nyanlända som haft bostad via Sigtuna kommun i två år kommer nu att få flytta vidare från sina kontrakt: - De familjer som bott två år i Sigtuna har samtliga flyttat ut antingen innan eller vid 2-årsperiodens slut, säger Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande till märsta.nu

objekt3
Festspecialisten – Standard
standard_ridskola
matcher_skanela
sigtunavatten_feb
objekt4
outsider_defacto
Norra Redovisningshuset
vuxentutbildning
standard
objekt2
connys