centrum_jul_panorama

Problem med fett i avloppsledningar

Käppalaförbundets medlemskommuner har samtliga fettrelaterade problem i sina avloppsledingsnät.

defacto_jul_artikel

Käppalaförbundet uppmanar boende i sina medlemskommuner att torka av fettet så att det inte åker ner direkt i avloppet. Anledningen är att fett fastnar i ledningar och pumpstationer vilket kan leda till slitage och driftstopp samt i längden ökade kostnader för medlemskommunerna, kostnader som i sin tur läggs på kommuninvånarna.

Käppalaförbundet har inlett en kampanj för att minska fettet i ledningarna rapporterar Mit i Stockholm:
– Budskapet är att man ska torka ur stekpannan. Det är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad med tanke på att över en halv miljon människor är anslutna till avloppsledningsnätet i våra medlemskommuner, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

I våras plockades ett 43 ton tungt fettberg bort från inloppskanalen till verket.
– En slamsugbil var på plats i tre dagar och sex personer deltog i arbetet som kostade nästan 250 000 kronor. De pengarna hade vi hellre använt till att utveckla reningsprocessen, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet, till Mitt i Stockholm.

Enligt en undersökning som Käppalaförbundet låtit göra så är det 45 procent av invånarna i medlemskommunerna som svarat att de alltid eller ofta häller ut eller diskar överblivet fett i diskhon efter att de har stekt mat.

happyhomes_2019
defacto_jul
colorama_jul

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

tp_helsida

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

sigtunavatten_standard

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

julbord_helsida
centrum_jul_helsida
fme_oktober
ica_oktober

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

nrh
trainingpartner_jobb_outsider
julbord
tp_outsider
greeknight_outsider
connys