sap_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Preclearence dröjer minst ett år till

Regeringen har på torsdagen fattat beslut om att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur avtalet med USA om preclearence ska genomföras i svensk rätt. Utredningen presenteras om ca ett år och först därefter kan preclearence bli konkret.

Polismästaren Stefan Mann blir den som ska utreda hur preclearence ska genomföras enligt svenskt lag. Preclearence innebär att USA redan i Sverige kontrollerar resenärer:
– Att göra inresekontrollen till USA redan i Sverige förenklar för resenärerna. Nu ska vi se till att det sker på ett bra och rättssäkert vis, säger inrikesminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

Under det senaste året har regeringen och USA förhandlat om bilaterala avtal på Arlanda. Stefan Mann ska bland annat reglera de amerikanska tjänstemännens befogenheter och analysera Swedavias roll att utreda behovet av förändringar i luftfartsskyddsregleringen och att säkerställa enskildas rättssäkerhet. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 22:a juni 2017. Först därefter kan beslutet verkställas.
– Fler direktlinjer till USA tillsammans med amerikansk inresekontroll gör Arlanda till den viktigaste flygplatsen i norra Europa. Ett starkt Arlanda betyder mycket för Stockholms och Sveriges näringslivsutveckling och för jobbtillväxten, kommenterar närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

defacto_helsida
helsida_sfs

Risk för skyfall i augusti

Nyheter Under fredagen var det ett kraftigt skyfall i kommunen med stor mängd nederbörd på kort tid. Risken för översvämningar är överhängande när det faller mycket regn på kort tid.

mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida
social_helsida
ewas_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Brand på Broholmen

Blåljus Det brinner på Broholmen i Sigtuna och brandkåren är på plats med sin brandbåt för att släcka.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
sfs_out
swedol_outsider
nrh
mp_outsider2022
outsider_social
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
event_outsider
connys
pantamera_out
ridskola_2020_outsider