abs_pask
Polis vid ArlandaFoto: Jamshid Jamshidi

Polis: Arlandas gräns kan inte stängas vid attack-Som att Sigtuna inte behöver brandman

Det saknas ofta utbildade operativa chefer som kan stänga Arlandas yttre gräns vid en terrorattack avslöjade Kvällsposten i helgen.

centrum_artikel

Nyligen har det avslöjats att polisens lokaler städades av personer utan uppehållstillstånd. Nu rapporterar Kvällsposten att det sällan finns poliser som kan stänga landets yttre gräns på Arlanda:
– Det är oerhört allvarligt, säger Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränskontrollverksamhet, till tidningen.

Stort gränsövergångsställe
Bakgrunden är att Arlanda saknar utbildade operativa chefer med ansvar för verksamheten trots att flygplatsen är en av norra Europas största gränsövergångsställen. Arbetet utförs istället av vanliga ordningspoliser som saknar rätt kompetens. Exempelvis var de poliser som tjänstgjorde natten till 23/1 inte utbildade och specialiserade i enlighet med kravet i EU:s gränskodex skriver Kvällsposten.

”Sigtuna behöver ingen brandman”
En polis skriver sarkastiskt i ett internt mail att Räddningstjänsten i Sigtuna inte behöver någon utbildad brandman eftersom det statistiskt sett inte händer något på kvällspassen, istället kan telefonen kopplas om till taxi som är utrustad med fem kilos pulversläckare. Vid en eventuellt större händelse, som höghusbrand, skulle man kunna vänta tills dagpasset kliver på.

Gränspolis håller inte med
Gränspolischefen i Region Stockholm, Lisa Ström, håller dock inte med i kritiken. Det finns enligt henne backup av stationsbefäl och beslutsfattare med gräskompetens att nå dygnet runt.
– Om de behöver veta något får de ringa, vi har beslutsfattare dygnet runt, vi har stationsbefäl som inte har gränskompetens men som kan ta beslut, uppger Lisa Ström för Kvällsposten.

Saknas lokal handlingsplan
Utöver bristen på kompetent personal nattetid ska det även saknas en lokal handlingsplan för införande av inre gränskontroll i händelse av terrorhot eller attentat.
– Det är oerhört allvarligt om ett arbetspass inte bemannas upp med en operativ chef, eftersom det är denna funktion som ska ha ansvaret samt kompetensen, i händelse av införande av inre gränskontroll på Arlanda vid exempelvis ett terrorattentat, säger Sasa Ristic, vid gränskontrollen på Arlanda flygplats.

Svenska gränskontroller underkändes
EU-kommissionen har tidigare underkänt svenska gränskontroller. Polisveteranen Ulf Rydström har berättat om hur han ser på situationen på Arlanda och omplacerades efter det. Omplaceringen ogiltigförklarades dock. Han säger sig vara orolig över situationen på främst Arlanda.

festspec_corona_helsida
marina_helsida
defacto_helsida
coronakrisen

Biljettkontrollerna pausas

Nyheter SL pausar sina biljettkontrollanters arbete från och med denna vecka: - På grund av smittspridningen behöver vi alla hjälpas åt att hålla avstånd i kollektivtrafiken, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen.

ridskola2020_helsida
coronakrisen

Valstadagen ställs in

Nyheter Valstadagen ställs in, det beskedet gav SigtunaHem under förmiddagen: - På grund av den rådande situationen med coronaviruset så måste vi dock tyvärr – å föreningen Valsta utvecklings vägnar – meddela att evenemangen ställs in, säger projektledare Lola Svensson.

centrum_helsida2020
speedy_helsida
happy_homes_mars
2020_helsida
coronakrisen

Nytt initiativ i Sigtuna

Nyheter Ett nytt initiativ startas upp i Sigtuna stad där personer i riskgruppen kan få hjälp med mat till dörren.

nrh
ridskola_2020_outsider
festspec_corona_outsider
speedy_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider