centrum_standard
Plan till Arlanda kan få tanka mer framöver.Foto: Pressbild/Swedavia

Plan till Arlanda kan tvingas tanka mer

Pilotfacket och Flygsäkerhetskommittén är trötta på att Arlandas luftrum stängts tre gånger inom loppet av en vecka, rapporterar Flygtorget.se

centrum_standard

Ett förslag om att tvinga plan att tanka på mer bränsle när de ska till Arlanda övervägs av Flygsäkerhetskommittén rapporterar Flygtorget.se Två plan ska ha hamnat i nödläge i samband med att Arlandas luftrum stängt på grund av drönare.

Plan dirigerades om
Enligt Flygtorget.se har även planen fått vänta för att sedan omdirigeras till Sundsvall, Åbo och Skavsta där de fått tankas med nytt bränsle och därefter tillbaka till Arlanda. Även Pilotföreningen har reagerat på incidenterna:
– Drönare i kontrollerat luftrum ska tas på största allvar då en kollision mellan drönare och flygplan eller helikopter kan få mycket allvarliga konsekvenser, skriver det i ett pressmeddelande till Flygtorget.

Extrabränsle kan bli nödvändigt
Pilotfacket menar att det inte behöver vara norm att stänga en flygplats för att ett drönare hittats i luftrummet. Vid flera av incidenterna ska flygning med drönare inte ens ha ägt rum i Arlandas omedelbara närhet. Piloter kommer nu att överväga att tanka på mer trots att Arlanda har två landningsbanor och egentligen inte kräver att planen tankar extra.
– Även om inga rekommendationer om extra bränslemarginaler har utfärdats av Transportstyrelsen eller Flygtrafiktjänsten så uppmanar vi piloter att starkt överväga att tanka på extra bränsle vid flygning till Arlanda, skriver Flygsäkerhetskommittén som menar att den nuvarande situationen på Arlanda inte längre är hållbar, uppger Pilotfacket.

Man kräver nu att ansvariga, i första hand Transportstyrelsen och ledningen för Flygtrafiktjänsten inleder dialog med involverade parter för att förebygga att liknande kritiska situationer inte blir norm på Arlanda.

Spårspring orsakar problem i pendeltågstrafiken

Nyheter Spårspring är ett stort problem i pendeltågstrafiken, därför vill trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att det vidtas åtgärder mot det: - Det här slår sönder människor vardag, säger han till Stockholmdirekt.

magget_dejt

Fritidsbarn får besök av Naturskolan

Nyheter Alla kommunala fritids kommer under 2018 att få besök av Naturfritids från Naturskolan i Rävsta: - Naturfritids är en del av flera satsningar som kommer att göras i arbetet med att utveckla fritidshemmen, säger Cecilia Meijer, utvecklingsledare för grundskolan i Sigtuna kommun.

defacto_panorama_boka_mote

Tyck till om framtidens polis

Nyheter Polisen går ut med en bred medborgarundersökning om hur invånare vill ha det i sitt området:- Medborgardialogen bidrar till en fördjupad lokal lägesbild och blir ett komplement till den information och de prognoser vi redan har, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

forskontor
kulturklapp
happy_homes_sommar

Långt fängelsestraff i smuggelärende

Nyheter En man från Storbritannien som i december försökte smuggla in en stor mängd narkotikaklassad läkemedel via Arlanda döms till fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

EXTRA

Grannsamverkarna: Misslyckade inbrott ökade

Nyheter Samtidigt som bostadsinbrotten ökade i Sigtuna kommun var det också allt fler misslyckade inbrott enligt Grannsamverkan i Sigtuna kommun: - Man skulle kunna uttrycka det sistnämnda som att inbrottstjuvarna misslyckades i mycket större utsträckning 2017 än 2016, Grannsamverkans ordförande David Lundqvist i mail till redaktionen.

pendelkaoset

Landstinget: Spiken i kistan för skipstop

Politik Det kommer att slås en spik i kistan för skiptsop, det beskedet ger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till märsta.nu: - Målet var att förkorta restiderna och minska trängseln. Tvärtom hörs vittnesmål om att problemen har varit fortsatt stora. Därför har vi föreslagit att SL ska återgå till tidtabeller utan snabbtåg längs med Ostkustbanan, meddelar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) stab till märsta.nu

Fler bostäder på andrahandsmarknaden

Bostad Andrahandshyrorna i kommunen har ökat kraftigt på fem år, från 5700 till 7200 kronor i månaden. Samtidigt är det också fler objekt ute, både lägenheter och villor/radhus.

oppethus
objekt2
connys
objekt1
Norra Redovisningshuset
biokalla_dec
standard_ridskola
standard
objekt4
vinterstudiobf
Festspecialisten – Standard
nfc_vinter
objekt3