invigning_clasohlsson
Plan till Arlanda kan få tanka mer framöver.Foto: Pressbild/Swedavia

Plan till Arlanda kan tvingas tanka mer

Pilotfacket och Flygsäkerhetskommittén är trötta på att Arlandas luftrum stängts tre gånger inom loppet av en vecka, rapporterar Flygtorget.se

banner_artikel

Ett förslag om att tvinga plan att tanka på mer bränsle när de ska till Arlanda övervägs av Flygsäkerhetskommittén rapporterar Flygtorget.se Två plan ska ha hamnat i nödläge i samband med att Arlandas luftrum stängt på grund av drönare.

Plan dirigerades om
Enligt Flygtorget.se har även planen fått vänta för att sedan omdirigeras till Sundsvall, Åbo och Skavsta där de fått tankas med nytt bränsle och därefter tillbaka till Arlanda. Även Pilotföreningen har reagerat på incidenterna:
– Drönare i kontrollerat luftrum ska tas på största allvar då en kollision mellan drönare och flygplan eller helikopter kan få mycket allvarliga konsekvenser, skriver det i ett pressmeddelande till Flygtorget.

Extrabränsle kan bli nödvändigt
Pilotfacket menar att det inte behöver vara norm att stänga en flygplats för att ett drönare hittats i luftrummet. Vid flera av incidenterna ska flygning med drönare inte ens ha ägt rum i Arlandas omedelbara närhet. Piloter kommer nu att överväga att tanka på mer trots att Arlanda har två landningsbanor och egentligen inte kräver att planen tankar extra.
– Även om inga rekommendationer om extra bränslemarginaler har utfärdats av Transportstyrelsen eller Flygtrafiktjänsten så uppmanar vi piloter att starkt överväga att tanka på extra bränsle vid flygning till Arlanda, skriver Flygsäkerhetskommittén som menar att den nuvarande situationen på Arlanda inte längre är hållbar, uppger Pilotfacket.

Man kräver nu att ansvariga, i första hand Transportstyrelsen och ledningen för Flygtrafiktjänsten inleder dialog med involverade parter för att förebygga att liknande kritiska situationer inte blir norm på Arlanda.

dackia_2018
februari
center_banner2

Känslan av otrygghet ökar

Nyheter I Länsstyrelsens medborgarundersökning framgår generellt att allt fler känner sig otrygga i länet. 100 personer från kommunen deltog i undersökningen och nästan hälften kände sig otrygga.

forskontor
varen2018

Nya seniorbostäder byggs i Sigtuna

Bostad Intresset för seniorbostäder i Sigtuna anses vara stort och Riksbggen lanserar nu försäljning av 40 lägenheter i Ragvaldsbo intill nya Sigtuna stadsängar.

Här är årets pedagoger

Nyheter Sex pedagoger vid olika skolor i kommunen har utsetts till Årets pedagog: - Pristagarna är riktiga hjältar! De är alla besjälade av sina uppdrag och gör allt i sin makt för att skapa de bästa förutsättningarna för våra barn och unga i Sigtuna kommun, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

connys
standard_ridskola
outsider_defacto
vuxentutbildning
sigtunavatten_standard
objekt2
standard_start
objekt4
val2018
objekt3
nfc_vinter
veterankraft_standard
matcher_skanela
Norra Redovisningshuset