moderaterna_panorama
Plan till Arlanda kan få tanka mer framöver.Foto: Pressbild/Swedavia

Plan till Arlanda kan tvingas tanka mer

Pilotfacket och Flygsäkerhetskommittén är trötta på att Arlandas luftrum stängts tre gånger inom loppet av en vecka, rapporterar Flygtorget.se

Ett förslag om att tvinga plan att tanka på mer bränsle när de ska till Arlanda övervägs av Flygsäkerhetskommittén rapporterar Flygtorget.se Två plan ska ha hamnat i nödläge i samband med att Arlandas luftrum stängt på grund av drönare.

Plan dirigerades om
Enligt Flygtorget.se har även planen fått vänta för att sedan omdirigeras till Sundsvall, Åbo och Skavsta där de fått tankas med nytt bränsle och därefter tillbaka till Arlanda. Även Pilotföreningen har reagerat på incidenterna:
– Drönare i kontrollerat luftrum ska tas på största allvar då en kollision mellan drönare och flygplan eller helikopter kan få mycket allvarliga konsekvenser, skriver det i ett pressmeddelande till Flygtorget.

Extrabränsle kan bli nödvändigt
Pilotfacket menar att det inte behöver vara norm att stänga en flygplats för att ett drönare hittats i luftrummet. Vid flera av incidenterna ska flygning med drönare inte ens ha ägt rum i Arlandas omedelbara närhet. Piloter kommer nu att överväga att tanka på mer trots att Arlanda har två landningsbanor och egentligen inte kräver att planen tankar extra.
– Även om inga rekommendationer om extra bränslemarginaler har utfärdats av Transportstyrelsen eller Flygtrafiktjänsten så uppmanar vi piloter att starkt överväga att tanka på extra bränsle vid flygning till Arlanda, skriver Flygsäkerhetskommittén som menar att den nuvarande situationen på Arlanda inte längre är hållbar, uppger Pilotfacket.

Man kräver nu att ansvariga, i första hand Transportstyrelsen och ledningen för Flygtrafiktjänsten inleder dialog med involverade parter för att förebygga att liknande kritiska situationer inte blir norm på Arlanda.

Extra

Vapenlarm i Sigtuna

Blåljus Polis larmades till Sigtuna under tisdagseftermiddagen med anledning av att man sett en personer med vapenliknande föremål i en bil.

defacto_helsida
liber_helsida
ewas_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

mp_helsida_april
2020_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

marinan_helsida
connys_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
connys
mp_outsider2022
moderat_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider