defacto_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Plan mot hedersvåld och förtryck antagen

I samband med sammanträdet i Barn- och ungdomsnämnden på tisdagskvällen så antog Sigtuna kommun en plan för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

marstakalaset_artikel

En praktisk handledning för personal och rektorer inom förskola och skola i kommunen kommer att utbildas inom handlingsplanen som antagits av Barn- och ungdomsnämnden. Den innebär att inget barn eller elev sa behöva utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck:
– Det är varken mänskligt eller förenligt med de lagar och riktlinjer som finns i Sverige. Från kommunens sida gör vi allt vi kan för att motarbeta detta. Jag är därför stolt över att vi nu har antagit en handlingsplan som ger en tydlig vägledning i hur skolan ska bemöta hedersrelaterat våld och förtryck, uppger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Ska känna sig trygga i skolan
Bergqvist (L) säger även att alla barn och unga ska ha rätt att känna sig trygga och göra sina ena fria livsval. Mycket av arbetet kommer att ske via grupputbildningar och föräldramöten, personal kommer också att få veta vilka frågor de ska ställa till enskilda elever om de misstänker att denne är utsatt för hedersvåld eller förtryck.
– Skolan är en viktig fast punkt i den utsatta elevens tillvaro. Det är skolans uppgift att uppmärksamma socialtjänsten på de elever som befinner sig i en hederssituation och med deras hjälp se till att barnet får det stöd hen behöver, säger Birgitta Asplund, verksamhetschef på barn- och elevhälsoenheten i kommunen.

sommar
sigtunavatten_standard
arlanda_golf_juli
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter Asad

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade Asad Ali som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan Arsad Khan i ett reportage i Dagens Nyheter.

EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

marstakalas_helsida
happyhomes_2019
sommar_centrum
kontor_thaifong
defacto_helsida
colorama_april2

Kommunen avser upphandla särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun avser att teckna platser för särskilt boende i Sigtuna stadsängar där Vardaga etablerar: - Bedömningen är att kommunen kommer att behöva utnyttja ett 10-tal platser initialt med möjlighet att utöka med ytterligare 5-10 platser, kanske redan nästa år. Med detta känner vi i förvaltning och nämnd oss väldiga nöjda och trygga med situationen just nu, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD)

Kosten största boven till övervikt hos barn

Nyheter märsta.nu kunde i helgen rapportera om att övervikt och fetma ökar bland barnen i kommunen, men det är inte brist på fysisk aktivitet som är problemet utan kosten.

arlanda_golf_juli2_outsider
colorama_april
sportfiske_sommar
defacto_outsider
connys
nrh