sportfiske_jubileum
Foto: Jamshid Jamshidi

Plan mot hedersvåld och förtryck antagen

I samband med sammanträdet i Barn- och ungdomsnämnden på tisdagskvällen så antog Sigtuna kommun en plan för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

rosta_sigtuna2

En praktisk handledning för personal och rektorer inom förskola och skola i kommunen kommer att utbildas inom handlingsplanen som antagits av Barn- och ungdomsnämnden. Den innebär att inget barn eller elev sa behöva utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck:
– Det är varken mänskligt eller förenligt med de lagar och riktlinjer som finns i Sverige. Från kommunens sida gör vi allt vi kan för att motarbeta detta. Jag är därför stolt över att vi nu har antagit en handlingsplan som ger en tydlig vägledning i hur skolan ska bemöta hedersrelaterat våld och förtryck, uppger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Ska känna sig trygga i skolan
Bergqvist (L) säger även att alla barn och unga ska ha rätt att känna sig trygga och göra sina ena fria livsval. Mycket av arbetet kommer att ske via grupputbildningar och föräldramöten, personal kommer också att få veta vilka frågor de ska ställa till enskilda elever om de misstänker att denne är utsatt för hedersvåld eller förtryck.
– Skolan är en viktig fast punkt i den utsatta elevens tillvaro. Det är skolans uppgift att uppmärksamma socialtjänsten på de elever som befinner sig i en hederssituation och med deras hjälp se till att barnet får det stöd hen behöver, säger Birgitta Asplund, verksamhetschef på barn- och elevhälsoenheten i kommunen.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

v_eu_helsida
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

rosta_sigtuna2

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

mp_eu
nationaldag_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

moderaternamaj

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

varfest_helsida
nationaldag_helsida
eu_sap
happyhomes_2019
moderaterna_maj_outsider
oppning_outsider
mp_eu_outsider
sh_bovard_out
v_eu
connys
nrh
defacto_outsider
ridskola2019_outsider
sap_outsider_eu
sh_oppet
colorama_april
nationaldag_out
bonava_maj_outsider
rosta_sigtuna
fme_outsider