budget_panorama
Tre anställda på Ymer i Valsta misstänks för att ha misshandlat flera brukareFoto: Daniel Iskander

Personal misshandlade äldre på Ymer

Tre personer på omsorgsboendes Ymer har polisanmälts för ofredande efter övergrepp mot brukare: - Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef på äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

centrum_artikel

Misshandel av dementa personer ska ha pågått på Ymer under ett och ett halvt år enligt uppgift till märsta.nu. En polisanmälan gällande ofredande är upprättad och omfattar tre anställda på Ymer i Valsta. Personalen ska bland annat ha slagit samt skrikit nedvärderande saker till några av brukarna. Enligt Polisanmälan användes ord som ”äckel”, ”spottkoppen” och ”rör mig inte ditt äckel”.

Släpades in på sitt rum
De misstänkta ska ha slagit brukare med öppen hand mot kinden, en av brukarna knuffades och drogs sedan in på sitt rum, därefter höll den misstänkte för dörren så att brukaren inte kunde komma ut. Verksamhetschefen på Äldre- och omsorgsförvaltningen Birgitta Enblom säger i polisanmälan att flera andra i personalstyrkan blivit vittne till händelserna. Det har skrikits mycket på arabiska och och enligt verksamhetschefen så verkar det som att några brukare är rädda för de tre i personalen som utsatt dem för misshandeln. Birgitta Enblom tror dock inte att det finns rasistiska motiv till övergreppen.

Omfattande internutredning
21:a april ska Birgitta Enblom ha fått kännedom om händelserna. De tre i personalen kallades till möte. Samtliga nekar och säger att det är fråga om förtal. Men kommunen har ändå stängt av dem från sitt arbete. Status just nu är att en internutredning pågår, en anmälan har lämnats in till polisen av anhöriga samt att Lex Sarah-anmälan är gjord. Kommunen har kallat in 13 personer med koppling till Ymer som fått berätta vad som upplevts.
– Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen. Vi håller också på att ta fram en åtgärdsplan med olika insatser, bland annat kompetensutveckling, för de här två berörda avdelningarna på Ymer, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef äldreomsorgen, i ett mail till märsta.nu

meko_helsida
coronapandemin

Smittan ökar i alla åldrar

Nyheter Smittan av covid-19 är ökar utan avmattning och förekommer i alla åldrar enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

centrum_helsida2020
fixa_laddplats_helsida
connys_helsida
speedy_vinter_helsida
kkdk_helsida
boisigtuna
skanela_event_helsida
happyhomes_sommar2020
personal_sandstrom_helsida
helsida
defacto_helsida
swedol_outsider
personal_outsider
corner_outsider
centrum_sommar_out
speedy_vinter2020_outsider
skanela_event_outsider
kkdk_outsider
outsider
budget_outsider
meko_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
laddplats_out