arlandagk_panorama
Tre anställda på Ymer i Valsta misstänks för att ha misshandlat flera brukareFoto: Daniel Iskander

Personal misshandlade äldre på Ymer

Tre personer på omsorgsboendes Ymer har polisanmälts för ofredande efter övergrepp mot brukare: - Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef på äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

centrum_pask

Misshandel av dementa personer ska ha pågått på Ymer under ett och ett halvt år enligt uppgift till märsta.nu. En polisanmälan gällande ofredande är upprättad och omfattar tre anställda på Ymer i Valsta. Personalen ska bland annat ha slagit samt skrikit nedvärderande saker till några av brukarna. Enligt Polisanmälan användes ord som ”äckel”, ”spottkoppen” och ”rör mig inte ditt äckel”.

Släpades in på sitt rum
De misstänkta ska ha slagit brukare med öppen hand mot kinden, en av brukarna knuffades och drogs sedan in på sitt rum, därefter höll den misstänkte för dörren så att brukaren inte kunde komma ut. Verksamhetschefen på Äldre- och omsorgsförvaltningen Birgitta Enblom säger i polisanmälan att flera andra i personalstyrkan blivit vittne till händelserna. Det har skrikits mycket på arabiska och och enligt verksamhetschefen så verkar det som att några brukare är rädda för de tre i personalen som utsatt dem för misshandeln. Birgitta Enblom tror dock inte att det finns rasistiska motiv till övergreppen.

Omfattande internutredning
21:a april ska Birgitta Enblom ha fått kännedom om händelserna. De tre i personalen kallades till möte. Samtliga nekar och säger att det är fråga om förtal. Men kommunen har ändå stängt av dem från sitt arbete. Status just nu är att en internutredning pågår, en anmälan har lämnats in till polisen av anhöriga samt att Lex Sarah-anmälan är gjord. Kommunen har kallat in 13 personer med koppling till Ymer som fått berätta vad som upplevts.
– Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen. Vi håller också på att ta fram en åtgärdsplan med olika insatser, bland annat kompetensutveckling, för de här två berörda avdelningarna på Ymer, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef äldreomsorgen, i ett mail till märsta.nu

colorama_april2

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

centrum_pask_helsida
defacto_helsida

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

fme_helsida

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

logistik_utbildning
valsta_utveckling

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

happyhomes_2019

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

bonava_helsida
ica_pask
sh_oppet
sigtunavatten_outsider
defacto_outsider
ridskola2019_outsider
fme_outsider
colorama_april
bonava_outsider
valsta_utveckling_2