defacto_pan
Tre anställda på Ymer i Valsta misstänks för att ha misshandlat flera brukareFoto: Daniel Iskander

Personal misshandlade äldre på Ymer

Tre personer på omsorgsboendes Ymer har polisanmälts för ofredande efter övergrepp mot brukare: - Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef på äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Misshandel av dementa personer ska ha pågått på Ymer under ett och ett halvt år enligt uppgift till märsta.nu. En polisanmälan gällande ofredande är upprättad och omfattar tre anställda på Ymer i Valsta. Personalen ska bland annat ha slagit samt skrikit nedvärderande saker till några av brukarna. Enligt Polisanmälan användes ord som ”äckel”, ”spottkoppen” och ”rör mig inte ditt äckel”.

Släpades in på sitt rum
De misstänkta ska ha slagit brukare med öppen hand mot kinden, en av brukarna knuffades och drogs sedan in på sitt rum, därefter höll den misstänkte för dörren så att brukaren inte kunde komma ut. Verksamhetschefen på Äldre- och omsorgsförvaltningen Birgitta Enblom säger i polisanmälan att flera andra i personalstyrkan blivit vittne till händelserna. Det har skrikits mycket på arabiska och och enligt verksamhetschefen så verkar det som att några brukare är rädda för de tre i personalen som utsatt dem för misshandeln. Birgitta Enblom tror dock inte att det finns rasistiska motiv till övergreppen.

Omfattande internutredning
21:a april ska Birgitta Enblom ha fått kännedom om händelserna. De tre i personalen kallades till möte. Samtliga nekar och säger att det är fråga om förtal. Men kommunen har ändå stängt av dem från sitt arbete. Status just nu är att en internutredning pågår, en anmälan har lämnats in till polisen av anhöriga samt att Lex Sarah-anmälan är gjord. Kommunen har kallat in 13 personer med koppling till Ymer som fått berätta vad som upplevts.
– Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen. Vi håller också på att ta fram en åtgärdsplan med olika insatser, bland annat kompetensutveckling, för de här två berörda avdelningarna på Ymer, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef äldreomsorgen, i ett mail till märsta.nu

ica_valsta_choklad
defacto_helsida
happyhomes_2019
logistik_sigtuna
colorama_april2

Elevresultat kvar på förra årets nivåer

Nyheter Sigtuna kommun uppger att gymnasiebehörighet och måluppfyllelse ser ut att ligga kvar på samma nivå som förra året: - Vår resa att bli en av de bästa skolkommunerna fortsätter och det är väldigt glädjande att våra goda resultat kvarstår, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

sigtunavatten_standard

Hemtjänsten privatiseras efter nyår

Notiser Kommunfullmäktige har klubbat igenom LOV i hemtjänsten, Lagen om valfrihetssystem. Efter nyår sker den första förändringen: - Målet är att skapa valfrihet för våra invånare och det här är ett första led i det. Hur många olika aktörer som kommer att upphandlas och i vilken omfattning det blir till en början, är sådant som vi kommer att arbeta fram under hösten, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

sommar_centrum

Kommunen topprankas i kvinnofridsarbete

Nyheter Sigtuna kommun är bäst i länet på att skydda kvinnor mot mäns våld enligt den senaste Kvinnofridsbarometern: - Sigtuna kommun har i flera år stöttat kvinnojouren som gör ett fantastiskt jobb, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

fme_helsida

Nya bussar rullade ut i kommunen

Notiser De nya bussarna har rullat ut från depån i Märsta i samband med att Transdev tar över efter Arriva: - När ett trafikområde byter trafikoperatör så görs det från ena dagen till den andra och förberedelserna inför trafikstarten har pågått i flera månader, säger Fredrik Beckius, affärschef för Stockholm Nord på Transdev Sverige AB.

sbrf_helsida

Många väntar på särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun har en kö på 32 personer till särskilda boenden: - Jag får intrycket av att man försöker minska kön med mer hemtjänst, säger sigtunabon Sverker Johansson som är engagerad i äldrefrågor.

connys
nrh
defacto_outsider
sportfiske_sommar
fme_outsider
colorama_april
sbrf_outsider