arlandagk_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Personal larmar: Dementa får lägga sig 02.00

Undersköterskor larmar dålig bemanning på kommunens demensenhet och att dementa till följd av det får läggas vid 2 på natten.

centrum_pask

Två undersköterskor i kommunens regi har skrivit ett brev till Äldre- och omsorgsnämnden där de beskriver en arbetssituation som är under all kritik. Tre undersköterskor ska hantera 36 dementa på Ymer demens under natten. Bland annat leder det till att en person är ansvarig för 18 dementa.
– Vi lever idag inte upp till kommunens värdegrund, brukarna på Ymer har sämre trygghet nattetid än brukare på andra boenden. På grund av prioriteringar får ibland brukare med dubbelbemmaning vänta till 02:00 på att få gå och lägga sig, skriver undersköterskorna i brevet som märsta.nu tagit del av.

Behöver förstärkning
Arbetsmiljön beskrivs som dålig då de tre gör fyra personers arbete. Det är även svårt att få in vikarier på grund av hög arbetsbelastning menar dem. De önskar vara fyra undersköterskor varje natt.
– Att arbeta med demenssjuka är både fysiskt och psykiskt tungt, vi känner att vi inte räcker till. Erfaren personal söker andra jobb, just för att man känner sig otillräcklig, fortsätter undersköterskorna.

Ska utreda sakfrågan
Äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD) bekräftar att han tagit del av brevet, det skedde i samband med sammanträdet i nämnden 23/10. Han skriver i mail till märsta.nu att han blev väldigt ”uppbragt av innehållet” och att reagerat skarpt på den kritik som framförts. Han har gett förvaltningschefen i uppdrag att skyndsamt utreda sakfrågan och återrapportera till nämnden vilken åtgärd brevet föranlett samt att man besvarar brevet med vilka åtgärder som vidtagits.
– Självklart är det fullständigt oacceptabelt om verkligheten ser ut som brevskrivarna beskriver det som, uppger Karsten Bjärbo (KD).

Överraskade av kritiken
Bjärbo anser att Sigtuna kommun ska ha en äldreomsorg i nationell toppklass, nyligen ISO-certifierades även Ymer samt att de senaste brukarundersökningarna visar en nöjdhet bland boendena.
– Kommunen ligger där bland toppskiktet i jämförelse med övriga kommuner i Stockholms län. Med detta i bakhuvudet så blev vi därför väldigt överraskade av den kritik som brevskrivarna ger, fortsätter Karsten Bjärbo (KD), ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden.

logistik_utbildning

Telenät stängs ner

Notiser Det gamla kopparnätet som Telia har håller på att stängas ner och 2020 är det delen i Sigtuna som berörs.

centrum_pask_helsida
ica_pask

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

happyhomes_2019
defacto_helsida

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

colorama_april2
valsta_utveckling

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

bonava_helsida
sigtunavatten_standard

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

sigtunavatten_outsider
colorama_april
sh_oppet
ridskola2019_outsider
bonava_outsider
defacto_outsider
fme_outsider
valsta_utveckling_2