moderater_pan_sommar
Per TaubeFoto: Pressbild

Per Taube grävde guld kring Arlanda

Per Taube, Gelbas och Arlandastad Holdings ägare, köpte gamla Motortown för ”ynka” 35 miljoner kronor och idag lär det vara värt minst det tiodubbla: - Jag hade ingen konkret idé. Jag tänkte att något kunde jag väl hitta på. Eftersom detaljhandeln inte hade gått bra så bestämde jag mig för att jag inte skulle fortsätta med det", berättar han i en intervju med Dagens Industri.

Per Taube som inte bara äger Steninge slottsområdet utan även utvecklar Arlandastad Holding och Airport City kom in i kommunen 2008 då han köpte dåvarande outlet för 38 miljoner kronor. Per Taube började analysera hur områden runt flygstäder har utvecklats och han bestämde sig för att göra slag i saken kring Arlanda:
– Stockholm låg av någon anledning lite efter. Det berodde nog på att staten inte prioriterat detta. I stället ville nog staten ha en sådan flexibel lösning som möjligt. Swedavias huvudkontor ligger exempelvis i baracker även om de kallar dem för Versailles, berättar Taube för Dagens Industri.

Köpte upp allt han kunde komma över
Han bestämde sig för att köpa upp all mark han kunde komma över kring Arlanda. Bland annat har han lagt Nybygget under sina händer samt Test Track och Drivelab. Han tycker inte att det var speciellt svårt att köpa upp marken eftersom Arlandastad var något som gud hade glömt i och med att det var den sista kvarlevan efter fastighetskraschen i början på 90-talet.
– ”Verksamhet går nu med vinst så jag ser att vi framöver årligen investerar mellan 300 och 500 miljoner kronor. Vi har fortfarande 95 procent kvar att bygga på området, säger Taube.

Lågt ränteläge oroar inte
märsta.nu har rapporterat om planerna som Arlandastad Holding har med en entreprenadsmässa och bilområde samt en utbildningsplats för bilindustrin. Han ser positivt på framtiden och oroas inte av det låga ränteläget.
– Det är klart att jag är vinnare i det korta perspektivet. Vi får ju fantastiska överskott eftersom räntorna inte kostar något. Men sedan undrar jag hur det blir för samhällsekonomin på lång sikt. Det finns en stor risk när det byggs upp skulder, inte bara för företag utan även för privatpersoner. Hur ska vi ta oss ur det här, analyserar Taube.

Bygger hus i Steninge
Han tillägger att med så låga räntor som råder idag så finns det inget bättre än att äga fastigheter. Planerna för Arlandastad Holding och Steninge slott löper vidare. De förstnämnda arbetar vidare med att utveckla området kring Arlanda medan Steninge slott bygger bostadshus med priser kring 7-8 miljoner och uppåt.

ewas_helsida

Sigtunabo startar Co-working-center

Näringsliv Daniel Mancilla från Sigtuna startar ett co-working-center i Arlandastad i september: - - Vi vill göra människovänliga kontor. Det betyder att vi inreder och sätter belysning utifrån de behov som människor har under en hel dag och ett helt år säger Daniel Mancilla, VD på Arlandabaserade Maleon.

connys_helsida
social_helsida
defacto_helsida
pantamera_avc_helsida

Tre av fyra resenärer är tillbaka

Näringsliv Arlanda hade drygt 1,9 miljoner resenärer i juni vilket innebär att fyra av fem resenärer är tillbaka: - Vi har nu ett stabilare läge på Arlanda och en förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida

Norwegian ökar kraftigt i juni

Näringsliv Norwegian rapporterar en ökning i antalet resenärer till nästan 2 miljoner: - Jag är mycket glad över att vi genomfört nästan 100 procent av de cirka 400-450 dagliga flygningarna vi hade planerat i juni, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

klart: Det blir strejk

Näringsliv SAS-piloterna och SAS har inte kommit överens och det blir därmed en strejk: - Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av denna strejk, den leder till förseningar och inställda flyg, säger Anko van der Werff, President & CEO på SAS.

helsida_sfs

Eltransporter igång till och från Rosersberg

Näringsliv Apoteas eltransporter är igång mellan Rosersberg och Morgongåva utanför Uppsala: -Apoteas fokus har alltid varit snabba leveranser, men vi har även utforskat olika möjligheter för mer hållbara fraktalternativ, Pär Svärdson, vd Apotea.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022