moderaterna_sep2020
15-åringen hittades i Valstas elljusspårFoto: MMS-Bild
Den dömde i rätten med sin tolk och advokatFoto: Brottsplats Stockholm

Pappan: Ingen letade efter min son

Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

centrum_artikel

Dagens Nyheter har gjort en omfattande kartläggning av mordet på 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras. Hur det gick flera dagar efter att pojken anmäldes försvunnen tills att han hittades död i Valstas elljusspår. Pappan är kritisk till att polisen inte började leta när han anmäldes försvunnen. Men familjen är medvetna om att polisen inte hade kunnat rädda deras pojke ändå.

Skulle göra upp
Han strypes av en skolkamrat som visade sig vara 18 år gammal enligt rättsmedicinska undersökningen. Kartläggningen visar att pojken ätit lunch i skolan och sedan var i uppehållsrummet klockan 12.27. Där väntade skolkompisen som var arg på honom, pojken ska ha förolämpat honom och nu ska dom göra upp. De går ut till skogspartiet, 12.38 passerar de Vattentornet och sedan ner till skogen bakom Syrisk-Ortoxa kyrkan, där är det tätare och mer ostört. 13.15 visar Vattentornets övervakningskameror att skolkamraten är tillbaka, men utan pojken.

Desperat sökande av pappan
15-åringen skulle sedan ha skridskor klockan 13.35, men medverkar inte. Han får frånvaro. Mamman och pappan ringer honom hela eftermiddagen och kvällen men utan svar. Pappan ger sig ut för att leta hela kvällen i kylan, han kommer hem klockan 22 utan sin son. På tisdagen vill pappan kontakta polisen men en vän kan hjälpa honom med det först på onsdagen. På onsdagen upprättas en anmälan om försvinnandet, men vakthavande befäl fattar beslut om att inte inleda sökinsats eftersom det inte finns misstanke om brott.

Hittas efter nio dagar
Det kommer dröja ytterligare nio dagar innan polis kommer till mordplatsen, detta efter att skolkamraten visat för en kompis var 15-åringen låg död i skogen. Den misstänkte grips kort därpå. 15-åringens familj är kritiska till att polisen inte sökte efter honom. Även skolan är kritiska till att det var knäpptyst från Polisens sida:
– Det var knäpptyst. Både från polisen och från socialen. Vi hörde bara från hans förtvivlade familjemedlemmar, som ringde flera gånger och frågade oss, berättar hans kontaktlärare Carina Lundin för tidningen.

Polisen agerade inte
märsta.nu kunde avslöja att skolan larmade Socialtjänsten men fick till svar att höra av sig till Polisen. DN kan visa att Polisen inte agerade i fallet, de kontaktade varken anhöriga eller skolan. De kontrollerade inte bankkort eller pejlade telefonen.
– Vi såg ingen anledning att kontakta skolan eller andra eftersom det inte fanns några uppgifter om att pojken hade utsatts för ett brott. Men det finns en notering om att vi kontaktade pappan dagen efter att anmälan hamnade på sektionen, säger Caroline Karlsson, dåvarande gruppchef vid den aktuella enheten hos Polisen Stockholm Nord, till DN.

Dömdes till fängelse
I mitten av juli döms skolkamraten till sju års fängelse, därefter utvisning. Pappan börjar ångra att de kom till Sverige. Han kom hit för drygt två år sedan från Pakistan via Grekland, därefter kom resten av barnen och hans hustru.
– Polisen kunde inte förhindra det som hände med vår son. Men de visste inte att han var död, vi visste inte heller. Det var som att vår son inte räknades, han hade inte samma värde, säger mamman enligt DN.

Klicka här för att läsa Dagens Nyheters reportage

fixa_laddplats_helsida
coronapandemin

Smittan ökar i alla åldrar

Nyheter Smittan av covid-19 är ökar utan avmattning och förekommer i alla åldrar enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

2020_helsida
speedy_vinter_helsida
helsida
boisigtuna
meko_helsida
landsbygdsdag
connys_helsida
skanela_event_helsida
defacto_helsida
kkdk_helsida
personal_sandstrom_helsida
budget_outsider
speedy_vinter2020_outsider
corner_outsider
nrh
centrum_sommar_out
kkdk_outsider
swedol_outsider
meko_outsider
personal_outsider
sigtuna_vatten_outsider
skanela_event_outsider
laddplats_out
outsider
ridskola_2020_outsider