aftenbil_helsida
Obs! Barnen på bilden har inget med artikeln att göraFoto: Daniel Iskander/Genrebild

Över 1500 barn i skuldsatta hushåll

Över tretton procent av barnen i kommunen lever i hushåll där minst en förälder har skuld till Kronofogden.

centrum_artikel

Kronofogden siffror gällande barn i skuldsatta hushåll visar för 2019 att 13,3 procent av barnen i kommunen har minst en förälder med skuld hos Kronofogden eller som genomgår Skuldsanering, det är en ökning från 2018 då andelen var 12,5 procent. I relativa tal är det 1540 barn som är berörda, 2018 var det 1480 barn berörda. I kommunen fanns det 2019 11 551 barn mellan 0-17 år.

Kronofogden spår att siffrorna kommer att gå upp för 2020 i spåren av coronakrisen:
– Coronautbrottet har påverkat alla delar av samhället, och många familjer står inför en tuff ekonomisk situation. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Just sommaren kan vara en jobbig tid för barn och unga då många klasskompisar kanske hittar på aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med.
– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

Siffran över barn i skuldsatta hushåll är en av de högsta i länet i Sigtuna kommun. Bara Botkyrka och Nynäshamn har högre, båda med 14,4 procent. Sigtuna är delad trea med Södertälje med sina 13,3 procent. Av grannkommunerna har Väsvy 9,7 procent, Upplands-Bro 9,3 procent och Vallentuna 4,5 procent.

I hela riket är det 182 000 barn i familjer med minst en förälder som är berörd av skuld eller skuldsanering. Bris, Barnens rätt i samhället, tar emot samtal från barnen som upplever oro kring bland annat ekonomi:
– Under våren har en del barn berättat att de inte vill belasta sina föräldrar på grund av samhällskrisen. Att de undanhåller sina bekymmer för föräldrarna eftersom de är upptagna med stress kring sitt jobb och sin hälsa. Konsekvensen för ett barn är att de egna livsutmaningarna riskerar att hamna mer i skymundan än tidigare och att barnets rätt till stöd kan bli lidande, säger Emma Bennwik, barnrättspecialist på Bris.

ungsatsning
defacto_helsida
busshållsplatsmordet

Polischefen om domen: Dubbel sorg

Nyheter Polischefen Christoffer Boman kommenterar måndagens dom mot 23-åringen: – Det är en dubbel sorg att samhället ska behöva tilldela en ung person ett livstidsstraff och att en ung man förlorat livet, säger han i ett uttalande.

vardcentral_helsida

All post till kommunen blir digital

Nyheter Oavsett om du skriver brev eller inte så kommer all post till kommunen att digitaliseras: - Att digitalisera vår posthantering möjliggör en snabb och effektiv hantering av den inkommande posten till kommunen, säger Åsa Otterbjörk, IT och Digitaliseringschef, Sigtuna kommun.

2020_helsida
brobygget_day
liber_sommar_helsida

Hyresgästföreningen larmar: Vill se fler hyresrätter

Politik Hyresgästföreningen kritiserar Kommunledningens ägardirektiv för SigtunaHem: - Det går inte att blunda för det faktum att många behöver och vill ha en hyresrätt, alla tusentals som står i kö visar tydligt det, uppger Hyresgästföreningen i Sigtuna via ordförande Hans Törnqvist.

mp-helsida
coronapandemin

Testcenter öppnas på Arlanda

Notiser Ett testcenter för covid-19 öppnas på Arlanda på måndag: - Det är mycket positivt att vi nu kan erbjuda en efterfrågad och helt nödvändig service till våra resenärer och flygbolag. Testerna är viktiga inför återstarten av resandet, särskilt nu innan det digitala hälsopasset lanseras, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

helsida_var2021
connys_helsida
speedy_vinter_helsida
budget2022

Budgeten klubbad: Oförändrad skattesats

Politik Budgeten för 2022 klubbades under torsdagen och innebär bland annat att skatten lämnas oförändrad.

happyhomes_sommar2020
rentawreck_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_sommar_out
ungsatsning-outsider
brobygget_night_out
rentawreck_outsider
brobygget_day_out
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
mp-outsider
vardcentral_outsider
nrh
aftenbil_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
connys