budget_panorama
Obs! Barnen på bilden har inget med artikeln att göraFoto: Daniel Iskander/Genrebild

Över 1500 barn i skuldsatta hushåll

Över tretton procent av barnen i kommunen lever i hushåll där minst en förälder har skuld till Kronofogden.

fraga_liberalerna

Kronofogden siffror gällande barn i skuldsatta hushåll visar för 2019 att 13,3 procent av barnen i kommunen har minst en förälder med skuld hos Kronofogden eller som genomgår Skuldsanering, det är en ökning från 2018 då andelen var 12,5 procent. I relativa tal är det 1540 barn som är berörda, 2018 var det 1480 barn berörda. I kommunen fanns det 2019 11 551 barn mellan 0-17 år.

Kronofogden spår att siffrorna kommer att gå upp för 2020 i spåren av coronakrisen:
– Coronautbrottet har påverkat alla delar av samhället, och många familjer står inför en tuff ekonomisk situation. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Just sommaren kan vara en jobbig tid för barn och unga då många klasskompisar kanske hittar på aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med.
– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

Siffran över barn i skuldsatta hushåll är en av de högsta i länet i Sigtuna kommun. Bara Botkyrka och Nynäshamn har högre, båda med 14,4 procent. Sigtuna är delad trea med Södertälje med sina 13,3 procent. Av grannkommunerna har Väsvy 9,7 procent, Upplands-Bro 9,3 procent och Vallentuna 4,5 procent.

I hela riket är det 182 000 barn i familjer med minst en förälder som är berörd av skuld eller skuldsanering. Bris, Barnens rätt i samhället, tar emot samtal från barnen som upplever oro kring bland annat ekonomi:
– Under våren har en del barn berättat att de inte vill belasta sina föräldrar på grund av samhällskrisen. Att de undanhåller sina bekymmer för föräldrarna eftersom de är upptagna med stress kring sitt jobb och sin hälsa. Konsekvensen för ett barn är att de egna livsutmaningarna riskerar att hamna mer i skymundan än tidigare och att barnets rätt till stöd kan bli lidande, säger Emma Bennwik, barnrättspecialist på Bris.

speedy_vinter_helsida
defacto_helsida
helsida
2020_helsida
centrum_helsida2020

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

manskold_helsida
meko_helsida
kkdk_helsida
julen_helsida
happyhomes_sommar2020
kristina_helsida
connys_helsida
outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
kkdk_outsider
speedy_vinter2020_outsider
manskold_outsider
nrh
meko_outsider
julen_outsider
budget_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
kristina_outsider