centrum_panorama2020
Norrvatten lägger ner vattenledningar i Garnsviken.Foto: Daniel Iskander

Omfattande arbete med ny vattenledning i Garnsviken

Arbetet med den nya vattenledningen mellan Upplands-Bro och Sigtuna pågår för fullt och nyligen la man ner rören i Garnsviken.

centrum_artikel

Norrvattens ledningar omfattar 32 mil runt om i norra Stockholm, för ett tag sedan startade arbetet med ledningen mellan Upplands-Bro och Sigtuna som skulle säkra vattenförsörjningen till Sigtuna vid exempelvis avbrott. Målet för Norrvatten är att orter ska säkras med ledningar från två håll, tidigare har Sigtuna enbart fått vatten via Märsta.

I samband med en läcka för tre år sedan blev Sigtuna utan dricksvatten i över ett dyn.

Den nya ledningen som byggs budgeteras till 257 miljoner kronor och blir totalt 20 kilometer lång. I projekt ingår även en ny spillvattenledning mellan Bro och Håbo-Tibble som dock enbart finansieras av Upplands-Bro kommun. Etapp 1 blev klar 2017 och etapp två närmar sig slutskedet enligt Norrvatten.

De tre sista etapperna är upphandlade och kommer att påbörjar före årsskiftet. Etapp 3 och 4 sträcker sig fram till Sigtunafjärdens västra strand, Etapp 5 inkluderar en sjöledning på 3,5 kilometer som sträcker sig genom Sigtunafjärden fram till staden och därefter genom Garnsviken till Märstavägen där den ska anslutas till befintligt ledningsnät.

Norrvatten har genomfört omfattande förundersökningar för att kunna lägga ner en vattenledning. Bland annat har man inventerat vattenvegetation, scannat sjöbotten och gjort diverse geotekniska undersökningar. Under en tid har det varit full aktivitet kring Garnsviken och förbipasserande har också kunnat se de enorma rören på ytan innan de svetsats ihop och skickats ner under ytan. Arbetet med sjöledningen beräknas vara klart till våren 2019 och våren 2020 väntas den nya vattenledningen tas i bruk.

 

centrum_helsida2020
2020_helsida
sportlov_sigtuna

Varning för bedrägeriförsök mot äldre

Nyheter Polisen varnar för att det finns risk för brott mot äldre och personer med funktionshinder: - Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Det kan ske via telefon eller hembesök, skriver Polisen i Sollentuna/Väsby/Sigtuna på Facebook.

connys_helsida

Axelsson orolig för framtidens hemtjänst

Politik I måndags klubbade Kommunstyrelsen igenom beslut om att privatisera hemtjänsten, men oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk till det: - I en tid när media rapporterar att kommuner runt om i landet slänger ut privata hemtjänstföretag på grund av utbrett fusk och misskötsel så väljer Sigtuna kommun att lägga ut all hemtjänst, utom natt och larm, på privata utförare. Det är respektlöst att oroa våra drygt 6600 invånare över 65 år på det sättet, säger hon till märsta.nu

teatergrillen_helsida
salong_elisabeth_helsida
defacto_helsida
speedy_helsida

(S)-politiker missade nämndmöte

Politik När Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skulle sammanträda på tisdagen så saknades Socialdemokraternas representanter: - Vi kommer att omgående utreda varför ingen från Socialdemokraterna närvarade vid Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens möte igår, säger gruppledare Marie Axelsson (S).

happyhomes_2019
oppning_salongelisabeth_outsider
nrh
speedy_outsider
teatergrillen_outsider
sigtuna_vatten_outsider
sportlov_sigtuna_outsider
connys