arlandagk_panorama
Norrvatten lägger ner vattenledningar i Garnsviken.Foto: Daniel Iskander

Omfattande arbete med ny vattenledning i Garnsviken

Arbetet med den nya vattenledningen mellan Upplands-Bro och Sigtuna pågår för fullt och nyligen la man ner rören i Garnsviken.

centrum_pask

Norrvattens ledningar omfattar 32 mil runt om i norra Stockholm, för ett tag sedan startade arbetet med ledningen mellan Upplands-Bro och Sigtuna som skulle säkra vattenförsörjningen till Sigtuna vid exempelvis avbrott. Målet för Norrvatten är att orter ska säkras med ledningar från två håll, tidigare har Sigtuna enbart fått vatten via Märsta.

I samband med en läcka för tre år sedan blev Sigtuna utan dricksvatten i över ett dyn.

Den nya ledningen som byggs budgeteras till 257 miljoner kronor och blir totalt 20 kilometer lång. I projekt ingår även en ny spillvattenledning mellan Bro och Håbo-Tibble som dock enbart finansieras av Upplands-Bro kommun. Etapp 1 blev klar 2017 och etapp två närmar sig slutskedet enligt Norrvatten.

De tre sista etapperna är upphandlade och kommer att påbörjar före årsskiftet. Etapp 3 och 4 sträcker sig fram till Sigtunafjärdens västra strand, Etapp 5 inkluderar en sjöledning på 3,5 kilometer som sträcker sig genom Sigtunafjärden fram till staden och därefter genom Garnsviken till Märstavägen där den ska anslutas till befintligt ledningsnät.

Norrvatten har genomfört omfattande förundersökningar för att kunna lägga ner en vattenledning. Bland annat har man inventerat vattenvegetation, scannat sjöbotten och gjort diverse geotekniska undersökningar. Under en tid har det varit full aktivitet kring Garnsviken och förbipasserande har också kunnat se de enorma rören på ytan innan de svetsats ihop och skickats ner under ytan. Arbetet med sjöledningen beräknas vara klart till våren 2019 och våren 2020 väntas den nya vattenledningen tas i bruk.

 

fme_helsida

Telenät stängs ner

Notiser Det gamla kopparnätet som Telia har håller på att stängas ner och 2020 är det delen i Sigtuna som berörs.

valsta_utveckling
bonava_helsida

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

centrum_pask_helsida
defacto_helsida

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

logistik_utbildning
sigtunavatten_standard

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

happyhomes_2019
colorama_april2

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

valsta_utveckling_2
bonava_outsider
sh_oppet
sigtunavatten_outsider
colorama_april
defacto_outsider
ridskola2019_outsider
fme_outsider