arlandagk_panorama
Norrvatten lägger ner vattenledningar i Garnsviken.Foto: Daniel Iskander

Omfattande arbete med ny vattenledning i Garnsviken

Arbetet med den nya vattenledningen mellan Upplands-Bro och Sigtuna pågår för fullt och nyligen la man ner rören i Garnsviken.

sportlov_centrum

Norrvattens ledningar omfattar 32 mil runt om i norra Stockholm, för ett tag sedan startade arbetet med ledningen mellan Upplands-Bro och Sigtuna som skulle säkra vattenförsörjningen till Sigtuna vid exempelvis avbrott. Målet för Norrvatten är att orter ska säkras med ledningar från två håll, tidigare har Sigtuna enbart fått vatten via Märsta.

I samband med en läcka för tre år sedan blev Sigtuna utan dricksvatten i över ett dyn.

Den nya ledningen som byggs budgeteras till 257 miljoner kronor och blir totalt 20 kilometer lång. I projekt ingår även en ny spillvattenledning mellan Bro och Håbo-Tibble som dock enbart finansieras av Upplands-Bro kommun. Etapp 1 blev klar 2017 och etapp två närmar sig slutskedet enligt Norrvatten.

De tre sista etapperna är upphandlade och kommer att påbörjar före årsskiftet. Etapp 3 och 4 sträcker sig fram till Sigtunafjärdens västra strand, Etapp 5 inkluderar en sjöledning på 3,5 kilometer som sträcker sig genom Sigtunafjärden fram till staden och därefter genom Garnsviken till Märstavägen där den ska anslutas till befintligt ledningsnät.

Norrvatten har genomfört omfattande förundersökningar för att kunna lägga ner en vattenledning. Bland annat har man inventerat vattenvegetation, scannat sjöbotten och gjort diverse geotekniska undersökningar. Under en tid har det varit full aktivitet kring Garnsviken och förbipasserande har också kunnat se de enorma rören på ytan innan de svetsats ihop och skickats ner under ytan. Arbetet med sjöledningen beräknas vara klart till våren 2019 och våren 2020 väntas den nya vattenledningen tas i bruk.

 

EXTRA

Beslut: Kommunen kan vräka nyanlända

Nyheter Kammarrätten ger Lidingö rätt om att de får vräka nyanlända efter två år, det öppnar upp även för Sigtuna kommun som haft ett antal uppmärksammade fall det senaste året.

sportlov2019
banner_trerosor

Flest städare och busschaufförer bor i kommunen

Nyheter Fackförbundet LO har tagit fram en rapport som visar vilka yrkesgrupper det finns mest av i en kommun: - Stockholms län är ett väldigt delat län. Människor med vårdbiträdelöner har inte råd att bo i kommuner som Danderyd. Det finns en tydlig koppling att kommuner med många högavlönade har få hyresrätter, säger Marika Lindgren Åsbrink, författare av rapporten hos LO.

icavalsta_semlor
ridskola_2019_helsida
arlandagolf
happyhomes_2019

Läsare: Rökare ta hand om ert skräp

Nyheter En läsare kontaktade märsta.nu med bild från Märsta station där det ligger massor med fimpar: - Till alla rökare: städa upp er egen skit ni slänger runt omkring er.

connys
sangensemble
tonårsmordet

Familjen anmälde försvinnandet till polisen: Hände inget på tio dagar

Nyheter Tonåringen som mördades gick till skolan som vanligt 4:e februari men kom aldrig hem berättar en familjemedlem för SVT Veckans brott.

sigtunavatten_standard

Märstabo lurade CSN

Notiser En man som under åren 2013-14 bodde i Märsta lyckades få ut 260 000 kronor i studiemedel trots att han inte studerade.

tonårsmordet

Kommunen avser se över rutiner

Nyheter Mordet i Märsta hanterades i SVT Veckans brott under måndagen och det nya som framkom var att kommunen kommer att se över om man kunde gjort något annorlunda.

extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider
nrh