centrum_panorama2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nyanlända får gå på SSHL

Sigtuna kommun och SSHL har kommit överens om att starta en utbildning för nyanlända med start i höst.

centrum_artikel

Antalet elever som går språkintroduktion på Arlandagymnasiet har de senaste året ökat med 30 procent. För att kommunen ska kunna möta upp det större trycket har man kommit överens med friskolan SSHL, Sigtuna Humanistiska, om att de ska ta emot elever. De nyanlända kommer att gå en variant av IB-programmet som är ett internationellt program som erbjuds över hela världen.

Enligt ett pressmeddelande var Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden eniga i beslutet:
– Den här frågan är viktigt för oss alla, och det är sådana här lösningar och samarbeten som vi vill se ännu mer av. Där har vi i nämnden samma inställning, kommenterar nämndordföranden Mia Hämäläinen-Persson (S).

Sju platser i höst
För att få gå programmet måste man ha kunskaper i engelska och motsvarande svensk gymnasiebehörighet från sitt hemland. Totalkostnaden för kommunen per elev kommer heller inte överstiga än genomsnittet för språkintroduktion. Sju elever tas emot till hösten, SSHL kommer att välja ut eleverna efter en intervju där bland annat kunskapen i engelska ska testas.
– Det här känns som en otrolig möjlighet att ge elever som redan har skolbakgrund, och samtidigt goda kunskaper i engelska, möjlighet att fortsätta sina studier direkt på den nivå de befinner sig samtidigt som de lär sig svenska. Vi tar tillvara på elevernas kompetens och erfarenhet och de kan snabbare komma in på eftergymnasiala utbildningar, säger Johan Skofteröd, gymnasiechef i Sigtuna kommun i pressmeddelandet.

defacto_helsida
aretslarling
2020_helsida
happy_homes_mars
sportlov_sigtuna
teatergrillen_helsida
connys_helsida
speedy_helsida
centrum_helsida2020
sportlov_sigtuna_outsider
sigtuna_vatten_outsider
teatergrillen_outsider
speedy_outsider
connys
oppning_salongelisabeth_outsider
nrh