arlandagk_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nyanlända får gå på SSHL

Sigtuna kommun och SSHL har kommit överens om att starta en utbildning för nyanlända med start i höst.

centrum_pask

Antalet elever som går språkintroduktion på Arlandagymnasiet har de senaste året ökat med 30 procent. För att kommunen ska kunna möta upp det större trycket har man kommit överens med friskolan SSHL, Sigtuna Humanistiska, om att de ska ta emot elever. De nyanlända kommer att gå en variant av IB-programmet som är ett internationellt program som erbjuds över hela världen.

Enligt ett pressmeddelande var Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden eniga i beslutet:
– Den här frågan är viktigt för oss alla, och det är sådana här lösningar och samarbeten som vi vill se ännu mer av. Där har vi i nämnden samma inställning, kommenterar nämndordföranden Mia Hämäläinen-Persson (S).

Sju platser i höst
För att få gå programmet måste man ha kunskaper i engelska och motsvarande svensk gymnasiebehörighet från sitt hemland. Totalkostnaden för kommunen per elev kommer heller inte överstiga än genomsnittet för språkintroduktion. Sju elever tas emot till hösten, SSHL kommer att välja ut eleverna efter en intervju där bland annat kunskapen i engelska ska testas.
– Det här känns som en otrolig möjlighet att ge elever som redan har skolbakgrund, och samtidigt goda kunskaper i engelska, möjlighet att fortsätta sina studier direkt på den nivå de befinner sig samtidigt som de lär sig svenska. Vi tar tillvara på elevernas kompetens och erfarenhet och de kan snabbare komma in på eftergymnasiala utbildningar, säger Johan Skofteröd, gymnasiechef i Sigtuna kommun i pressmeddelandet.

fme_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

colorama_april2
ica_pask

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

centrum_pask_helsida

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

valsta_utveckling
happyhomes_2019

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

defacto_helsida

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

sigtunavatten_standard

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

bonava_helsida
bonava_outsider
valsta_utveckling_2
sh_oppet
ridskola2019_outsider
sigtunavatten_outsider
fme_outsider
colorama_april
defacto_outsider