defacto_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nyanlända får gå på SSHL

Sigtuna kommun och SSHL har kommit överens om att starta en utbildning för nyanlända med start i höst.

Antalet elever som går språkintroduktion på Arlandagymnasiet har de senaste året ökat med 30 procent. För att kommunen ska kunna möta upp det större trycket har man kommit överens med friskolan SSHL, Sigtuna Humanistiska, om att de ska ta emot elever. De nyanlända kommer att gå en variant av IB-programmet som är ett internationellt program som erbjuds över hela världen.

Enligt ett pressmeddelande var Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden eniga i beslutet:
– Den här frågan är viktigt för oss alla, och det är sådana här lösningar och samarbeten som vi vill se ännu mer av. Där har vi i nämnden samma inställning, kommenterar nämndordföranden Mia Hämäläinen-Persson (S).

Sju platser i höst
För att få gå programmet måste man ha kunskaper i engelska och motsvarande svensk gymnasiebehörighet från sitt hemland. Totalkostnaden för kommunen per elev kommer heller inte överstiga än genomsnittet för språkintroduktion. Sju elever tas emot till hösten, SSHL kommer att välja ut eleverna efter en intervju där bland annat kunskapen i engelska ska testas.
– Det här känns som en otrolig möjlighet att ge elever som redan har skolbakgrund, och samtidigt goda kunskaper i engelska, möjlighet att fortsätta sina studier direkt på den nivå de befinner sig samtidigt som de lär sig svenska. Vi tar tillvara på elevernas kompetens och erfarenhet och de kan snabbare komma in på eftergymnasiala utbildningar, säger Johan Skofteröd, gymnasiechef i Sigtuna kommun i pressmeddelandet.

fme_helsida
happyhomes_2019
logistik_sigtuna
sommar
colorama_april2

Elevresultat kvar på förra årets nivåer

Nyheter Sigtuna kommun uppger att gymnasiebehörighet och måluppfyllelse ser ut att ligga kvar på samma nivå som förra året: - Vår resa att bli en av de bästa skolkommunerna fortsätter och det är väldigt glädjande att våra goda resultat kvarstår, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

ica_valsta_choklad

Hemtjänsten privatiseras efter nyår

Notiser Kommunfullmäktige har klubbat igenom LOV i hemtjänsten, Lagen om valfrihetssystem. Efter nyår sker den första förändringen: - Målet är att skapa valfrihet för våra invånare och det här är ett första led i det. Hur många olika aktörer som kommer att upphandlas och i vilken omfattning det blir till en början, är sådant som vi kommer att arbeta fram under hösten, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

sommar_centrum

Kommunen topprankas i kvinnofridsarbete

Nyheter Sigtuna kommun är bäst i länet på att skydda kvinnor mot mäns våld enligt den senaste Kvinnofridsbarometern: - Sigtuna kommun har i flera år stöttat kvinnojouren som gör ett fantastiskt jobb, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

sigtunavatten_standard

Nya bussar rullade ut i kommunen

Notiser De nya bussarna har rullat ut från depån i Märsta i samband med att Transdev tar över efter Arriva: - När ett trafikområde byter trafikoperatör så görs det från ena dagen till den andra och förberedelserna inför trafikstarten har pågått i flera månader, säger Fredrik Beckius, affärschef för Stockholm Nord på Transdev Sverige AB.

sbrf_helsida

Många väntar på särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun har en kö på 32 personer till särskilda boenden: - Jag får intrycket av att man försöker minska kön med mer hemtjänst, säger sigtunabon Sverker Johansson som är engagerad i äldrefrågor.

defacto_outsider
nrh
colorama_april
connys
sportfiske_sommar
fme_outsider
sbrf_outsider