center_pan21
Här är en av skyltarna vid Klockbacken i SigtunaFoto: Sigtuna kommun

Nya skyltar berättar om vår historia

Sigtuna kommun har satt satt upp skyltar på flera platser i kommunen för att informera om vår historia.

centrum_artikel

Ett 20-tal platser i kommunen har fått skyltar som ska informera om en specifik plats historia. Det rör sig om platser i Märsta, Valsta och Sigtuna. Exempelvis kommunhuset har fått en skylt som informerar om att platsen var ett gammalt gravfält som användes mellan år 400-1000.
– Vi har en så fantastisk kulturhistoria i vår kommun och den vill vi lyfta fram, eller om vi ska vara lite fyndiga: Vi vill skylta med den. Alla i Sigtuna kommun har historien runt hörnet, både inne i samhället och ute i naturen, vilket vi vill påminna om med de här skyltarna, säger Karolina Holst (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

1990 skulle exempelvis parkeringen utanför kommunhuset anläggas och i samband med enutgrävning hittade man rester av en rik vikingagård som funnit i anslutning till gravfältet som låg där kommunhuset står. Nu på fredag kommer skyltarna utanför kommunhuset att invigas. I samband med det kommer kommunens arkeolog berätta om det aktuella området.
– På de kulturhistoriska och arkeologiska skyltarna finns information på både svenska och engelska om respektive plats. Det finns också skisser av illustratören Mats Vänehem som visar hur det kan ha sett ut. Med hjälp av våra skyltar kan du ta dig till flera hörn av Sigtuna kommun och få en känsla för hur länge trakten varit befolkad. Det blir mer verkligt och ännu mer fascinerande när du fysiskt kan befinna dig på exakt samma plats som någon annan gjorde för tusentals år sedan, kunna få en bild av hur det såg ut då och fantisera om vad som utspelat sig på platsen, säger Maria Ek, projektledare för skyltarna samt en av intendenterna på Sigtuna Museum & Art.

 

connys_helsida
2020_helsida
flygskola_helsida

Världsberömd inom ljuddesign kommer till Märsta

Kulturnyheter Sounddesignern Eric Thorsell är nästa talare i Sigtuna World Voice i Kulturlänken: - Trots sin fantastiska meritlista gör Eric Thorsell mycket få offentliga framträdanden. Det är med stor glädje vi välkomnar honom till föreläsningsserien Sigtuna World Voice på Kulturlänken i Märsta den 25 november, säger Krister Persson, VD för Sigtuna Scen & Teater.

helsida_var2021
mp_host_helsida

Sigtuna får Romsk läsambassad

Kulturnyheter Sigtuna kommuns bibliotek har utsetts till romsk läsambassad: – Jag drömmer om bibliotek där minoriteten romer syns, hörs och känner sig trygga, säger läsambassadören Bagir Kwiek.

jul2021
centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020

SVT kommer till Märsta

Kulturnyheter SVT kommer starta en redaktion i Märsta med start 2022: - SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna ska bevaka det svenska samhället ur många olika perspektiv, säger SVT:s VD Hanna Stjärne

oppethus_helsida
defacto_helsida
dack-helsida
koppar_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

flygskolan_outsider
nrh
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
mp-outsider
jul_outsider
sigtuna_vatten_outsider
oppethus_outsider
julmarknad_outsider
dack-outsider
connys
swedol_outsider
koppar_outsider