nationaldag_pan
Här är en av skyltarna vid Klockbacken i SigtunaFoto: Sigtuna kommun

Nya skyltar berättar om vår historia

Sigtuna kommun har satt satt upp skyltar på flera platser i kommunen för att informera om vår historia.

Ett 20-tal platser i kommunen har fått skyltar som ska informera om en specifik plats historia. Det rör sig om platser i Märsta, Valsta och Sigtuna. Exempelvis kommunhuset har fått en skylt som informerar om att platsen var ett gammalt gravfält som användes mellan år 400-1000.
– Vi har en så fantastisk kulturhistoria i vår kommun och den vill vi lyfta fram, eller om vi ska vara lite fyndiga: Vi vill skylta med den. Alla i Sigtuna kommun har historien runt hörnet, både inne i samhället och ute i naturen, vilket vi vill påminna om med de här skyltarna, säger Karolina Holst (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

1990 skulle exempelvis parkeringen utanför kommunhuset anläggas och i samband med enutgrävning hittade man rester av en rik vikingagård som funnit i anslutning till gravfältet som låg där kommunhuset står. Nu på fredag kommer skyltarna utanför kommunhuset att invigas. I samband med det kommer kommunens arkeolog berätta om det aktuella området.
– På de kulturhistoriska och arkeologiska skyltarna finns information på både svenska och engelska om respektive plats. Det finns också skisser av illustratören Mats Vänehem som visar hur det kan ha sett ut. Med hjälp av våra skyltar kan du ta dig till flera hörn av Sigtuna kommun och få en känsla för hur länge trakten varit befolkad. Det blir mer verkligt och ännu mer fascinerande när du fysiskt kan befinna dig på exakt samma plats som någon annan gjorde för tusentals år sedan, kunna få en bild av hur det såg ut då och fantisera om vad som utspelat sig på platsen, säger Maria Ek, projektledare för skyltarna samt en av intendenterna på Sigtuna Museum & Art.

 

helsida

Veronica och Jenny gör Clubkvällar i Märsta

Märstafolket Veronica Stjernstedt och Jenny Eriksson arrangerar till helgen Club Vega med Tema 80-90-tal: - Vi är två helt vanliga tjejer som bott i kommunen i många år och som saknat evenemang som vänder sig till vår målgrupp, berättar Veronica.

connys_helsida

Torgfest i Stadsängarna

Nöjesnyheter Sigtuna Stadsängar arrangerade torgfest under söndagen med vilket var välbesökt av både de nya stadsängsborna samt andra kommuninvånare.

Håller dansläger i sommar

Kulturnyheter Sigtuna Dansskola kommer i år för tredje året i rad att arrangera ett dansläger: - Under 6 dagar dansar vi och utforskar olika sätt att förhålla oss till musik och varandra, berättar Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

liber_helsida
logistik_sigtuna_helsida

Nu kommer Brobygget till Valsta torg

Kultur & Nöje Brobygget etableras även i Valsta torg: - Det är väldigt roligt att Brobygget – Sportis har kunnat dra igång under våren och det ska ha fungerat väldigt bra hittills med många deltagande barn vid varje tillfälle, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

2020_helsida
mp_helsida_april
nationaldag_helsida
defacto_helsida
centrum_sommar2022_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
logistik_outsider
outsider
mp_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
nationaldag_out
nrh
connys
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider