moderaterna_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Nya pandemilagen träder i kraft

Efterlevnaden av den nya tillfälliga pandeminlagen som träder i kraft idag söndag ska kontrolleras av Länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsen får tillsynsuppdraget för att den nya tillfälliga pandemilagen som klubbades i fredags efterlevs. Lagen gäller fram till 30/9 2021.
– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen Stockholm.

Gym, hallar och butiker omfattas
Verksamheter som är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Verksamheter ska fungera smittsäkert
Kontrollerna kan ske både på distans eller genom fysiska besök. Syftet med kontrollerna är att minska smittspridningen där den är som störst. Det handlar om att verksamheterna ska vidta åtgärder så att människor kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Tio kvadratmeter per person
Även kommunen kommer involveras i kontrollen då Länsstyrelsen kan delegera ner tillsynsuppdraget. När det gäller exempelvis idrottshallar och gym så är det 10 kvadratmeter per besökare som är normen. I entrén måste man också ange hur många som får vistas inne samtidigt. I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Verksamhetsutövaren kan bli skyldig att ta bort eller spärra inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Länsstyrelsen om nya pandemilagen

Folkhälsomyndigheten om nya pandemilagen

marinan_helsida
2020_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

mp_helsida_april

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

ewas_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

defacto_helsida
liber_helsida
connys_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
moderat_outsider
nrh
marina_outsider
mp_outsider2022
connys