defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Nya pandemilagen träder i kraft

Efterlevnaden av den nya tillfälliga pandeminlagen som träder i kraft idag söndag ska kontrolleras av Länsstyrelsen i Stockholm.

centrum_artikel

Länsstyrelsen får tillsynsuppdraget för att den nya tillfälliga pandemilagen som klubbades i fredags efterlevs. Lagen gäller fram till 30/9 2021.
– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen Stockholm.

Gym, hallar och butiker omfattas
Verksamheter som är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Verksamheter ska fungera smittsäkert
Kontrollerna kan ske både på distans eller genom fysiska besök. Syftet med kontrollerna är att minska smittspridningen där den är som störst. Det handlar om att verksamheterna ska vidta åtgärder så att människor kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Tio kvadratmeter per person
Även kommunen kommer involveras i kontrollen då Länsstyrelsen kan delegera ner tillsynsuppdraget. När det gäller exempelvis idrottshallar och gym så är det 10 kvadratmeter per besökare som är normen. I entrén måste man också ange hur många som får vistas inne samtidigt. I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Verksamhetsutövaren kan bli skyldig att ta bort eller spärra inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Länsstyrelsen om nya pandemilagen

Folkhälsomyndigheten om nya pandemilagen

connys_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

sigtunastad_helsida
dackskiftarna_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

vardcentral_helsida
happyhomes_sommar2020
Moderaterna_helsida2021
ridskola2020_helsida
defacto_helsida
2020_helsida
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

centrum_helsida2020
rentawreck_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtunastad_outsider
rentawreck_outsider
speedy_vinter2020_outsider
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderaterna_sigtuna
nrh