januari
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Nya pandemilagen träder i kraft

Efterlevnaden av den nya tillfälliga pandeminlagen som träder i kraft idag söndag ska kontrolleras av Länsstyrelsen i Stockholm.

centrum_artikel

Länsstyrelsen får tillsynsuppdraget för att den nya tillfälliga pandemilagen som klubbades i fredags efterlevs. Lagen gäller fram till 30/9 2021.
– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen Stockholm.

Gym, hallar och butiker omfattas
Verksamheter som är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Verksamheter ska fungera smittsäkert
Kontrollerna kan ske både på distans eller genom fysiska besök. Syftet med kontrollerna är att minska smittspridningen där den är som störst. Det handlar om att verksamheterna ska vidta åtgärder så att människor kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Tio kvadratmeter per person
Även kommunen kommer involveras i kontrollen då Länsstyrelsen kan delegera ner tillsynsuppdraget. När det gäller exempelvis idrottshallar och gym så är det 10 kvadratmeter per besökare som är normen. I entrén måste man också ange hur många som får vistas inne samtidigt. I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Verksamhetsutövaren kan bli skyldig att ta bort eller spärra inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Länsstyrelsen om nya pandemilagen

Folkhälsomyndigheten om nya pandemilagen

prima_helsida
januari_helsida
meko_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020

Problem med sopinsamling på landsbygden

Nyheter Boende på landsbygden, främst Odensala, har klagat på sophanteringen den senaste veckan: - Det stämmer att vi ligger efter med sophämtningen hos en liten del av hushållen, säger Sigtuna Vattens VD Johan Stock.

speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
dödsskjutningen i valsta

Polisen: Skotten var riktade mot mannen

Blåljus Ett flertal skott avlossades in i en restaurang på lördagen varpå en man avled. Polisen meddelar nu att skotten var avsedda för just den mannen i 40-årsåldern.

ridskola2020_helsida

Lurigt med snö på isarna

Notiser Många mindre sjöar runt om i kommunen och länet har fått is, en del kommuninvånare har även varit ute på Mälaren i Garnsviken. Men säkerställ att det är tjockt nog för promenad eller aktivitet varnar Issäkerhetsrådet.

speedy_vinter2020_outsider
meko_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider_jan
prima_outsider
nrh
swedol_outsider