bovard_sh
Forskare har upptäckt kemikalier i Mälaren som kan vara skadliga.Foto: Daniel Iskander

Nya kemikalier upptäcktes i Mälaren

Forskare vid Sveriges landbruksuniversitet, SLU, har upptäckt nya kemikalier i Mälaren som kan utgöra risk för människor och miljö rapporterar Rad Uppland.

rosta_sigtuna2

Sigtuna kommun får sitt dricksvatten via Görvälnverket i östra delen av Mälaren, ibland när ledningar lagas kommer vattnet via Märsta grundvattenverk eller Norra Stockholmsåsen. Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, upptäckt kemikalier i Mälaren som kan vara skadliga för människor och miljön. Men det ska röra sig om extremt låga halter enligt Radio Uppland.

Tryggt att dricka kranvatten
Fynden gjordes i avlopps- och ytvatten så man ska känna sig trygg med att dricka kranvatten enligt Lutz Ahrens, docent i organisk miljökemi vid SLU. Det kommunala vattnet som kommer via Norrvatten från Görvälnverket uppges dock vara av mycket hög kvalitet, i vissa fall bättre än det som köpa på flaska. Dricksvattnet går ut till 600 000 invånare i medlemskommunerna.

 

eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

nationaldag_helsida
moderaternamaj

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

v_eu_helsida
happyhomes_2019
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

rosta_sigtuna2
mp_eu
varfest_helsida
bonava_maj_helsida
oppning_helsida
oppning_outsider
rosta_sigtuna
sap_outsider_eu
fme_outsider
defacto_outsider
sh_bovard_out
mp_eu_outsider
colorama_april
sh_oppet
connys
moderaterna_maj_outsider
v_eu
bonava_maj_outsider
nationaldag_out
ridskola2019_outsider
nrh