sommar
Forskare har upptäckt kemikalier i Mälaren som kan vara skadliga.Foto: Daniel Iskander

Nya kemikalier upptäcktes i Mälaren

Forskare vid Sveriges landbruksuniversitet, SLU, har upptäckt nya kemikalier i Mälaren som kan utgöra risk för människor och miljö rapporterar Rad Uppland.

marstakalaset_artikel

Sigtuna kommun får sitt dricksvatten via Görvälnverket i östra delen av Mälaren, ibland när ledningar lagas kommer vattnet via Märsta grundvattenverk eller Norra Stockholmsåsen. Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, upptäckt kemikalier i Mälaren som kan vara skadliga för människor och miljön. Men det ska röra sig om extremt låga halter enligt Radio Uppland.

Tryggt att dricka kranvatten
Fynden gjordes i avlopps- och ytvatten så man ska känna sig trygg med att dricka kranvatten enligt Lutz Ahrens, docent i organisk miljökemi vid SLU. Det kommunala vattnet som kommer via Norrvatten från Görvälnverket uppges dock vara av mycket hög kvalitet, i vissa fall bättre än det som köpa på flaska. Dricksvattnet går ut till 600 000 invånare i medlemskommunerna.

 

colorama_april2

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

sigtunavatten_standard
marstakalas_helsida

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

defacto_helsida
sommar
ica_valsta_choklad
kontor_thaifong
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

happyhomes_2019
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

arlanda_golf_juli
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
connys
nrh
sportfiske_sommar
colorama_april