Foto: Genrebild/Stockholms stads Bostadsförmedling

Nya bostäder står tomma

Nybyggda bostäder står tomma på grund av för hög hyra eller för höga priser, det konstaterar Länsstyrelsen i en ny rapport.

fraga_liberalerna

Bostadsmarknaden behöver en förändring konstaterar Länsstyrelsen. Nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter står tomma i bland annat Sigtuna eftersom de är för dyra.
– Förra årets dåliga bostadsmarknad har blivit ännu sämre. Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Sigtuna kommun färdigställer omkring 400 bostäder per år, länets behov är kring 675 bostäder per år i kommunen, men de flesta av länets kommuner bygger för lite enligt den senaste rapporten över bostadsmarknaden. Ett initiativ som lyfts fram för att öka möjligheten för unga att få bostäder är att låta 16-åringar stå i bostadskö, något som SigtunaHem var först med i länet. Sedan dess har andra kommunala bostadsbolag tagit efter.

Länsstyrelsen vill att bostadsbranschen görs om så att alla oavsett inkomstgrupp ska ha någonstans att bo. Regeringen behöver starta en utredning om den saken:
– Vår bedömning är att det bör göras inom ramen för en bred bostadssocial utredning. En sådan utredning bör titta på hur stor bostadsbristen är, vilka som drabbas och vilka alternativen är för att vi ska få en bostadsförsörjning som omfattar alla. På kort sikt behöver kommunernas kösystem reformeras. Det är rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid, säger Henrik Weston på Länsstyrelsen i Stockholm.

connys_helsida
defacto_helsida

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

ridskola_2020_outsider