defacto_pan
Foto: Genrebild/Stockholms stads Bostadsförmedling

Nya bostäder står tomma

Nybyggda bostäder står tomma på grund av för hög hyra eller för höga priser, det konstaterar Länsstyrelsen i en ny rapport.

Bostadsmarknaden behöver en förändring konstaterar Länsstyrelsen. Nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter står tomma i bland annat Sigtuna eftersom de är för dyra.
– Förra årets dåliga bostadsmarknad har blivit ännu sämre. Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Sigtuna kommun färdigställer omkring 400 bostäder per år, länets behov är kring 675 bostäder per år i kommunen, men de flesta av länets kommuner bygger för lite enligt den senaste rapporten över bostadsmarknaden. Ett initiativ som lyfts fram för att öka möjligheten för unga att få bostäder är att låta 16-åringar stå i bostadskö, något som SigtunaHem var först med i länet. Sedan dess har andra kommunala bostadsbolag tagit efter.

Länsstyrelsen vill att bostadsbranschen görs om så att alla oavsett inkomstgrupp ska ha någonstans att bo. Regeringen behöver starta en utredning om den saken:
– Vår bedömning är att det bör göras inom ramen för en bred bostadssocial utredning. En sådan utredning bör titta på hur stor bostadsbristen är, vilka som drabbas och vilka alternativen är för att vi ska få en bostadsförsörjning som omfattar alla. På kort sikt behöver kommunernas kösystem reformeras. Det är rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid, säger Henrik Weston på Länsstyrelsen i Stockholm.

sigtunavatten_standard
fme_oktober
happyhomes_2019
ica_oktober
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

defacto_helsida

HSB startar försäljning i Sigtuna stadsängar

Bostad Nu startar försäljningen av BRF Silverskatten i Sigtuna stadsängar: - Sigtuna stadsängar, en helt ny stadsdel med målsättningen att vara Sveriges mest hållbara stadsdel, är ett mycket intressant område för oss, säger Catherina Fored vd på HSB Norra Storstockholm.

EXTRA

(S) kräver att Brodin betalar tillbaka pengar

Politik Socialdemokraterna kräver att Landsbygdsrådets ordförande Gill Brodin (C) betalar tillbaka pengar som hon kvitterat ut för Landsbygdsrådet i år.

colorama_april2
defacto_outsider
connys
nrh