centrum_panorama2020
Foto: Genrebild/Stockholms stads Bostadsförmedling

Nya bostäder står tomma

Nybyggda bostäder står tomma på grund av för hög hyra eller för höga priser, det konstaterar Länsstyrelsen i en ny rapport.

centrum_artikel

Bostadsmarknaden behöver en förändring konstaterar Länsstyrelsen. Nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter står tomma i bland annat Sigtuna eftersom de är för dyra.
– Förra årets dåliga bostadsmarknad har blivit ännu sämre. Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Sigtuna kommun färdigställer omkring 400 bostäder per år, länets behov är kring 675 bostäder per år i kommunen, men de flesta av länets kommuner bygger för lite enligt den senaste rapporten över bostadsmarknaden. Ett initiativ som lyfts fram för att öka möjligheten för unga att få bostäder är att låta 16-åringar stå i bostadskö, något som SigtunaHem var först med i länet. Sedan dess har andra kommunala bostadsbolag tagit efter.

Länsstyrelsen vill att bostadsbranschen görs om så att alla oavsett inkomstgrupp ska ha någonstans att bo. Regeringen behöver starta en utredning om den saken:
– Vår bedömning är att det bör göras inom ramen för en bred bostadssocial utredning. En sådan utredning bör titta på hur stor bostadsbristen är, vilka som drabbas och vilka alternativen är för att vi ska få en bostadsförsörjning som omfattar alla. På kort sikt behöver kommunernas kösystem reformeras. Det är rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid, säger Henrik Weston på Länsstyrelsen i Stockholm.

sommarlov_helsida
defacto_helsida
studenten2020_helsida
connys_helsida
studeravidare_helsida

Humlegården läggs ner

Nyheter Humlegården i centrala Sigtuna avvecklas av ägaren Valjeviken: - Anledningen är ett bristande intresse att utnyttja de kompetenser som finns på Humlegården samt att funktionshinderrörelsens organisationer inte nått fram med budskapet om behovet av en inneliggande specialiserad rehabilitering till regionerna, skriver Valjeviken i ett pressmeddelande.

kcbygg_helsida
marina_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

speedy_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

studenten2020_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
nrh
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
kcbygg_outsider
swedol_outsider
sommarlov_outsider