defacto_pan
Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Ny rapport pekar ut Märsta för radikal islamism

Märsta pekas ut i en ny rapport från Försvarshögskolan som en plats där det kan finnas radikal islamism.

Rapporten som släpptes i torsdags gjordes av Försvarshögskolan och uppdraget var att kartlägga den salafistiska jihadismen i Sverige rapporterar tidningen Mitt i. Rapporten pekar ut att Märsta är en av orterna där islamistiska extremister är mest verksamma. Andra platser är Tensta, Rinkeby, Husby, Spånga och Alby. Totalt rör det sig om nio orter i Stockholms län.

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam:
– Detta är ett förhållandevis nytt forskningsområde. Det saknas idag i stor utsträckning studier och forskning på de salafist-jihadistiska miljöerna i en svensk kontext, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan, i ett pressmeddelande enligt Mitt i.

Försvarshögskolan pekar ut platserna efter att man gjort flera intervjuer med personer inom brottsbekämpande myndigheter och andra myndigheter. Det handlar om ett mindre nätverk av personer. Nätverken är även involverade i brottslig verksamhet som stöld, inbrott, häleri, indrivning och utpressning. 67 personer ska ha rest det senaste åren för att ansluta sig till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak.

Märsta har tidigare hamnat på kartan i världspressen efter att Mohammed Belkaid som bodde i Märsta var inblandad i attacken i Paris och han dödades sedan i Bryssel.

defacto_host2018

Risk- och räddning flyttas från Rosersberg

Nyheter Sigtuna kommun som driver Risk- och räddningsprogrammet i Rosersberg avser flytta verksamheten till Märsta: - Att kommunen ser över sin lokalförsörjning är naturligt, det gör utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kontinuerligt för att effektivt nyttja de lokaler vi har för att värna skattebetalarnas pengar, säger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

hostfest_centrum

Kommuninvånarna tycker till

Nyheter Under hösten kommer 2200 slumpvis utvalda kommuninvånare att få en enkät hemskickad med frågor om vad man tycker om kommunen: - För att vi ska kunna göra ständiga förbättringar behöver vi veta vad våra invånare tycker, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

valet2018

Klart: Alliansgruppens vision för mandatperioden

Politik Det är nu klart med kommunledning för kommande mandatperioden. Enda ändringen som sker är att Anna Malm Kelfve (M) tar över som ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden efter Karolina Windefalk (MP).

Hemtjänstpersonal oroas över ändrade arbetstider

Nyheter Hemtjänsten avser förändra personalens arbetstider vilket är oroande enligt en anställd som märsta.nu varit i kontakt med: - Helt plötsligt ska man kunna arbeta både dag och kväll oavsett vilket schema man har sen tidigare, berättar den anställde.

HSB Arlanda övergår till Norra Stor-Stockholm

Bostad HSB Arlanda går ihop med HSB Norra Stor-Stockholm: - Genom att två regionala HSB-föreningar blir en får vi bättre ekonomiska och personalmässiga resurser, säger Bo Albrektsson, tidigare ordförande för HSB Arlanda.

objekt3
outsider
sbrf_sep
connys
sigtunavatten_standard
komvuxq3_4
nrh
objekt2
sportfiske_banner
objekt4