sportlov_centrum
Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Ny rapport pekar ut Märsta för radikal islamism

Märsta pekas ut i en ny rapport från Försvarshögskolan som en plats där det kan finnas radikal islamism.

sportlov_centrum

Rapporten som släpptes i torsdags gjordes av Försvarshögskolan och uppdraget var att kartlägga den salafistiska jihadismen i Sverige rapporterar tidningen Mitt i. Rapporten pekar ut att Märsta är en av orterna där islamistiska extremister är mest verksamma. Andra platser är Tensta, Rinkeby, Husby, Spånga och Alby. Totalt rör det sig om nio orter i Stockholms län.

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam:
– Detta är ett förhållandevis nytt forskningsområde. Det saknas idag i stor utsträckning studier och forskning på de salafist-jihadistiska miljöerna i en svensk kontext, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan, i ett pressmeddelande enligt Mitt i.

Försvarshögskolan pekar ut platserna efter att man gjort flera intervjuer med personer inom brottsbekämpande myndigheter och andra myndigheter. Det handlar om ett mindre nätverk av personer. Nätverken är även involverade i brottslig verksamhet som stöld, inbrott, häleri, indrivning och utpressning. 67 personer ska ha rest det senaste åren för att ansluta sig till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak.

Märsta har tidigare hamnat på kartan i världspressen efter att Mohammed Belkaid som bodde i Märsta var inblandad i attacken i Paris och han dödades sedan i Bryssel.

happyhomes_2019
sportlov2019
arlandagolf
sigtunavatten_standard

Läsare: Rökare ta hand om ert skräp

Nyheter En läsare kontaktade märsta.nu med bild från Märsta station där det ligger massor med fimpar: - Till alla rökare: städa upp er egen skit ni slänger runt omkring er.

connys
defacto_helsida
tonårsmordet

Familjen anmälde försvinnandet till polisen: Hände inget på tio dagar

Nyheter Tonåringen som mördades gick till skolan som vanligt 4:e februari men kom aldrig hem berättar en familjemedlem för SVT Veckans brott.

ridskola_2019_helsida

Märstabo lurade CSN

Notiser En man som under åren 2013-14 bodde i Märsta lyckades få ut 260 000 kronor i studiemedel trots att han inte studerade.

tonårsmordet

Kommunen avser se över rutiner

Nyheter Mordet i Märsta hanterades i SVT Veckans brott under måndagen och det nya som framkom var att kommunen kommer att se över om man kunde gjort något annorlunda.

sangensemble
icavalsta_semlor

Elbussar kommer till sommaren i kommunen

Nyheter Region Stockholm planerar att sätta in elbussar i Sigtuna kommun redan till sommaren: - SL tar härmed ledartröjan i omställningen för framtidens kollektivtrafik, ett handlingens bidrag i bygget av världens modernaste och mest attraktiva storstadsregion, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

nrh
extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider