defacto_pan
Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Ny rapport pekar ut Märsta för radikal islamism

Märsta pekas ut i en ny rapport från Försvarshögskolan som en plats där det kan finnas radikal islamism.

Rapporten som släpptes i torsdags gjordes av Försvarshögskolan och uppdraget var att kartlägga den salafistiska jihadismen i Sverige rapporterar tidningen Mitt i. Rapporten pekar ut att Märsta är en av orterna där islamistiska extremister är mest verksamma. Andra platser är Tensta, Rinkeby, Husby, Spånga och Alby. Totalt rör det sig om nio orter i Stockholms län.

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam:
– Detta är ett förhållandevis nytt forskningsområde. Det saknas idag i stor utsträckning studier och forskning på de salafist-jihadistiska miljöerna i en svensk kontext, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan, i ett pressmeddelande enligt Mitt i.

Försvarshögskolan pekar ut platserna efter att man gjort flera intervjuer med personer inom brottsbekämpande myndigheter och andra myndigheter. Det handlar om ett mindre nätverk av personer. Nätverken är även involverade i brottslig verksamhet som stöld, inbrott, häleri, indrivning och utpressning. 67 personer ska ha rest det senaste åren för att ansluta sig till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak.

Märsta har tidigare hamnat på kartan i världspressen efter att Mohammed Belkaid som bodde i Märsta var inblandad i attacken i Paris och han dödades sedan i Bryssel.

sigtuna_funkis
julbanner2
lager_bilnet
fme_jul
sportfiskebanner2

Satsning på digital vård

Nyheter En digital vårdgaranti införs under 2019 i landstinget, det innebär att det ska bli lika självklart att få vård digitalt som på en mottagning rapporterar Dagens Nyheter.

happy_homes_juli

Radarproblem på Arlanda

Nyheter En radar på Arlanda havererade under fredagen vilket innebär att Arlanda dras med förseningar i trafiken under kvällen, skriver Aftonbladet.

defacto_host2018
icavalsta_julbanner
funkis_2
objekt4
nrh_lania
skridskoskola
objekt2
colorama_vinter
sigtunavatten_standard
outsider
sbrf_sep
komvuxq3_4
connys
objekt3