moderat_jul_nyar
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Ny elledning planeras mellan Odensala-Sigtuna

Moderniseringen av elnätet i bland annat Sigtuna kommer att möjliggöra för expansion av både företagsetableringar och bostadsbyggande enligt Vattenfall.

Vattenfall meddelade tidigare i höst att de avser starta en moderniseringen av elnätet i flera kommuner, däribland Sigtuna. Redan på måndag startar samrådet om en ombyggnation av elnätet mellan Håtuna i Upplands-Bro och Sigtuna. En helt ny ledning på 130 kv byggs mellan Odensala och Sigtuna, den byggs parallellt med befintliga ledningar enligt Vattenfall.

Det elnät som finns idag uppfördes på 70-talet och består till största dele av luftisolerade 70 kv-anläggningar:
– Ett historiskt högt och snabbt byggande i kombination med en ny industrialisering byggd på el, är en stor utmaning att hantera med de begränsningar som föreligger i dagens elnät. Genom moderniseringsarbetet löser vi på sikt kapacitetsbristen och möjliggör en långsiktig utveckling av samhälle och näringsliv i Stockholmsregionen, säger Jan Karlsson, Projektansvarig, Vattenfall Eldistribution AB.

Moderniseringen väntas ta 10-15 år och omges av ett långt arbete med tillståndsprocesser, Vattenfall har förstärkt dialogen med Länsstyrelsen och kommunerna om planerna. Förstärkningen av elnätet innebär att berörda kommuner kan klara av både bostadsbyggande och företagssatsningar:
– Vi behöver samverka med kommunerna och ta del av deras planer och tillväxtprognoser i tidigt skede, samt skapa förutsättningar för snabbare tillståndsprocesser för att minimera handläggningstiderna i våra infrastrukturprojekt, säger Jan Karlsson.

happyhomes_2019

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

centrum_helsida2020
defacto_helsida

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

teatergrillen_helsida
colorama_jul
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

connys
nrh
teatergrillen_outsider