sap_pan
Foto: UC

Nu vänder konkurserna ner

Konkurserna i kommunen vänder ner och för perioden januari-maj var det en nedgång med 17 procent.

Konkurserna i hela riket är just nu på de lägsta nivåerna sedan över tio år. I Sigtuna kommun var nedgången 17 procent, 18 företag gick i konkurs förra året mellan januari-maj, i år är siffran 15. Några av grannkommunerna visar dock röda siffror, som Väsby och Upplands-Bro där uppgången är kraftig i andelen konkurser.

UC spår att risken för konkurser ökar under året på grund av inflationen.
– Man skulle kunna säga att marknadsläget för närvarande befinner sig i en perfekt storm – pandemin har under flera års tid satt press på framförallt ett antal särskilt utsatta branscher, vi har under längre tid haft problem med ökade mat- och råvarupriser och till följd av Ukrainakriget förstärktes detta ytterligare. Detsamma gäller problem med ökade bensin- och elkostnader, samt komponentbrist och logistiska flaskhalsar. Konsumenternas förtroende når nya rekordlåga nivåer som vi inte sett sedan finanskrisen, enligt Konjunkturinstitutets mätningar, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Tre branscher pekas ut som risk för konkurs, det är inom handel med motorfordon, transport samt bevakning och fastighetsservice.
– Inom åkeribranschen finns en stark oro och prisbilden framåt är osäker. Nya investeringar har lagts på is både på grund av komponentbristen, ökade bränslepriser och den kraftiga nedgången inom e-handeln, fortsätter Johanna Blomé.

defacto_helsida
pantamera_avc_helsida

Sigtunabo startar Co-working-center

Näringsliv Daniel Mancilla från Sigtuna startar ett co-working-center i Arlandastad i september: - - Vi vill göra människovänliga kontor. Det betyder att vi inreder och sätter belysning utifrån de behov som människor har under en hel dag och ett helt år säger Daniel Mancilla, VD på Arlandabaserade Maleon.

helsida_sfs
social_helsida
mp_helsida_april
kso_helsida

Tre av fyra resenärer är tillbaka

Näringsliv Arlanda hade drygt 1,9 miljoner resenärer i juni vilket innebär att fyra av fem resenärer är tillbaka: - Vi har nu ett stabilare läge på Arlanda och en förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida

Norwegian ökar kraftigt i juni

Näringsliv Norwegian rapporterar en ökning i antalet resenärer till nästan 2 miljoner: - Jag är mycket glad över att vi genomfört nästan 100 procent av de cirka 400-450 dagliga flygningarna vi hade planerat i juni, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

klart: Det blir strejk

Näringsliv SAS-piloterna och SAS har inte kommit överens och det blir därmed en strejk: - Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av denna strejk, den leder till förseningar och inställda flyg, säger Anko van der Werff, President & CEO på SAS.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
ridskola_2020_outsider
mp_outsider2022
swedol_outsider
moderat_outsider
connys
kso-duell_out
sfs_out
outsider_social
pantamera_out
centrum_sommar_outsider2022