panorama_centrum
S:t Lars ruinFoto: Pressbild

Nu restaureras S:t Lars ruin

Efter att S:t pers och S:t Olofs kyrkoruiner restaurerats har turen kommit till S:t Lars ruin i centrala staden.

För att vårda kulturarvet i staden har Sigtuna kommun restaurerat ruinerna i staden. S:t Pers och S:t Olofs ruiner är redan klara, näst på tur är S:t Lars. 16:e maj kommer arbetet att starta med ruinen som byggdes redan under 1100-talet. På sikt kan ruinen rasa om restaureringen inte genomförs.
– Sigtuna stad är ett riksintresse och det känns mycket bra att vi är på slutvarvet att säkra alla tre ruinerna för de kommande 100 åren. S:t Lars står till skillnad från de andra ruinerna på kommunens mark och vi tar nu ansvar att bevara den unika miljön i Sveriges äldsta stad, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

1658 förstördes delar av kyrkan som sedan aldrig återuppbyggdes, den lämnades att förfalla till 1828 då den förklarades som skyddat monument. Blixten slog även ner i tornet kort därpå och förstörde det sydvästra hörnet.
– Utan restaurering skulle ruinerna på sikt kunna börja rasa. I slutet av året kommer vi ha tre säkra och fantastiska monument som är öppna för alla och envar som vill ta del av en tusenårig historia. Detta är nog det jag är mest stolt över att ha medverkat till under mina år som museichef, säger Ted Hesselbom, chef Sigtuna Museum & Art.

mp_helsida_april
defacto_helsida
marinan_helsida
liber_helsida
centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida

Borgmästargården öppnas upp

Kulturnyheter Sigtunas siste borgmästare Gustaf Dahl donerade Borgmästargården till Sigtuna kommun i september 1990, nu ska den öppnas upp för allmänheten som en del av Sigtuna museum.

ewas_helsida

Veronica och Jenny gör Clubkvällar i Märsta

Märstafolket Veronica Stjernstedt och Jenny Eriksson arrangerar till helgen Club Vega med Tema 80-90-tal: - Vi är två helt vanliga tjejer som bott i kommunen i många år och som saknat evenemang som vänder sig till vår målgrupp, berättar Veronica.

2020_helsida

Torgfest i Stadsängarna

Nöjesnyheter Sigtuna Stadsängar arrangerade torgfest under söndagen med vilket var välbesökt av både de nya stadsängsborna samt andra kommuninvånare.

Håller dansläger i sommar

Kulturnyheter Sigtuna Dansskola kommer i år för tredje året i rad att arrangera ett dansläger: - Under 6 dagar dansar vi och utforskar olika sätt att förhålla oss till musik och varandra, berättar Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

Nu kommer Brobygget till Valsta torg

Kultur & Nöje Brobygget etableras även i Valsta torg: - Det är väldigt roligt att Brobygget – Sportis har kunnat dra igång under våren och det ska ha fungerat väldigt bra hittills med många deltagande barn vid varje tillfälle, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
nrh
ewas_outsider
mp_outsider2022
swedol_outsider
connys
marina_outsider