moderater_pan_sommar
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nu öppnar (S) för tiggeriförbud

Socialdemokraten David Lundqvist, Märsta, har fått hård intern kritik för sitt förslag om lokalt tiggeriförbud. Men i och med att civilminister Ardalan Shekarabi öppnat upp för saken kan det snart vara fritt fram för alla kommuner att införa tiggeriförbud: - Ska bli intressant att se vad de som kritiserade mitt förslag i våras nu har att säga, säger David Lundqvist i mail till märsta.nu

panorama_centrum

David Lundqvist (S) kritiserades hårt för sina insändare om tiggeriförbud i kommunen utanför affärer och köpcentrum. Han motionerade om saken på Socialdemokraternas årsmöte men blev nedröstad. Men på torsdagen uttalade sig civilminister Ardalan Shekarabi om att det kan bli möjligt med ett nationellt tiggeriförbud liknande det som finns i både Danmark och Norge.
– Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator, säger Ardalan Shekarabi enligt Dagens Nyheter.

Med anledning av Shekarabis utspel har även David Lundqvist fått kött på kvarnen. Hans förslag sedan ett år tillbaka blir sannolikt verklighet på nationell nivå. I kommentarer till märsta.nu säger David att det nu ska bli intressant hur de personer som kritiserad hans förslag nu har att säga.
– Bra att det nu tas tag i den här frågan på regeringsnivå. Men som jag visade i vintras/våras, så är det redan nu möjligt för en kommun att den lokala ordningsstadgan göra det otillåtet med privat penninginsamling vid entréer till affärscentra, bytespunkter och motsvarande, skriver David i mail till märsta.nu

(M) vill testa i kollektivtrafiken
Det är oklart hur Socialdemokraterna lokalt ställer sig till detta men på flera håll i landet har man varit kritiska till Shekarabis förslag. S i Stockholms stad har bland annat sagt att man inte tänker införa tiggeriförbud. Moderaterna i landstinget är beredda att införa tiggeriförbud i kollektivtrafiken, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vill direkt inleda samtal med Shekarabi om att testa förslaget här i Stockholms läns landsting.

Khalifa: Bra med nationell debatt
Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) skriver i mail till märsta.nu att det är bra med en nationell debatt kring tiggeriet då dagens situation inte är hållbar. David Lundqvists motion om att kommuner ska införa tiggeriförbud anser han dock är fel:
– Det här är ingen fråga en kommun kan lösa själv, utan här krävs det en nationell strategi och hantering. Exempelvis har vi idag en situation att om det är en illegal bosättning i en kommun, så tvingas den kommunen sätta igång en process för att få tillstånd en avhysning. Det är en process som tar tid och när kronofogden slutligen genomför avhysningen åker de illegala bosättarna över kommungränsen och så får den nya kommunen börja processen på nytt, förklarar Khalifa.

Ett sådant scenario tycker Khalifa är ohållbart och att det läggs stor administrativ börda på kommunerna. Han efterlyser ett nationellt förhållningssätt så att det går att utnyttja kommungränserna.
– Men man ska inte heller lura sig med att tro att arbetet mot fattigdom är så enkelt som att förbjuda tiggeri. Istället måste Sverige arbeta för att EU sätter större press på att alla länder inom EU också ser till att ta hand om sina medborgare och att alla har möjlighet till drägliga levnadsformer, fortsätter Ibrahim Khalifa.

Uppdaterad kl. 16.42

mote_helsida
social_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
helsida_sfs
mp_helsida_april
defacto_helsida
kso_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
outsider_social
sfs_out
connys
swedol_outsider
pantamera_out
mp_outsider2022
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
mote_outsider
kso-duell_out
ridskola_2020_outsider