arlandagk_panorama
Misstänker man att barn, unga eller vuxna far illa så kan man göra en orosanmälan dygnet runt via Sigtuna kommunFoto: Daniel Iskander/Genrebild

Nu blir det enklare att göra orosanmälan

Sigtuna kommun gör det lättare att göra orosanmälan om man misstänker att barn, unga eller vuxna far illa.

centrum_pask

Sigtuna kommun lanserar en e-tjänst där om man misstänker att någon far illa så kan man anmälda dygnet runt. I ett pressmeddelande från kommunen så står det att man inte behöver bevis eller konkreta händelser för att kunna göra en anmälan. Att känna på sig att något inte står rätt till kan räcka enligt kommunen. Efter att en anmälan kommit in så gör socialtjänsten en bedömning om man ska gå vidare eller inte, en förhandsbedömningen kan sen leda till en utredning gällande missförhållanden.

2700 anmälningar förra året
Sigtuna kommun hanterade 2700 orosanmälningar under 2018, 2200 av dessa gällde barn- och ungdomar. Personal inom sjukvård, skola och omsorg är enligt lag skyldiga att göra en orosanmälan om man misstänker att någon far illa. Allmänhet har inte samma skyldigheter men kommunen vill främja fler att anmäla:
– Det kan handla om misstankar kring exempelvis våld, missbruk eller bristande omsorg. Orosanmälningar när det gäller barn är det enda sättet ett barn kan få hjälp om inte föräldern själv söker hjälp, vilket inte är så vanligt om det handlar om att de utsatt barnen för våld, själva har psykisk ohälsa eller missbruk. Vår största anmälare är skolan, säger Ulrika Mellberg, enhetschef på mottagningsenheten i Socialtjänsten.

Ett komplement
E-tjänsten är ett komplement och man kan fortfarande anmäla via telefon, post eller fax om man vill.
– För oss är det viktigt att våra invånare fått ökade möjligheter och fler sätt att komma i kontakt med den hjälp som kommunen kan erbjuda, uppger Anna Malm Kelfve (M), ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden.

bonava_helsida
logistik_utbildning

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

fme_helsida
valsta_utveckling

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

happyhomes_2019

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

sigtunavatten_standard
centrum_pask_helsida

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

defacto_helsida

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

colorama_april2

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

colorama_april
sigtunavatten_outsider
fme_outsider
ridskola2019_outsider
valsta_utveckling_2
bonava_outsider
sh_oppet
defacto_outsider