defacto_pan
Misstänker man att barn, unga eller vuxna far illa så kan man göra en orosanmälan dygnet runt via Sigtuna kommunFoto: Daniel Iskander/Genrebild

Nu blir det enklare att göra orosanmälan

Sigtuna kommun gör det lättare att göra orosanmälan om man misstänker att barn, unga eller vuxna far illa.

Sigtuna kommun lanserar en e-tjänst där om man misstänker att någon far illa så kan man anmälda dygnet runt. I ett pressmeddelande från kommunen så står det att man inte behöver bevis eller konkreta händelser för att kunna göra en anmälan. Att känna på sig att något inte står rätt till kan räcka enligt kommunen. Efter att en anmälan kommit in så gör socialtjänsten en bedömning om man ska gå vidare eller inte, en förhandsbedömningen kan sen leda till en utredning gällande missförhållanden.

2700 anmälningar förra året
Sigtuna kommun hanterade 2700 orosanmälningar under 2018, 2200 av dessa gällde barn- och ungdomar. Personal inom sjukvård, skola och omsorg är enligt lag skyldiga att göra en orosanmälan om man misstänker att någon far illa. Allmänhet har inte samma skyldigheter men kommunen vill främja fler att anmäla:
– Det kan handla om misstankar kring exempelvis våld, missbruk eller bristande omsorg. Orosanmälningar när det gäller barn är det enda sättet ett barn kan få hjälp om inte föräldern själv söker hjälp, vilket inte är så vanligt om det handlar om att de utsatt barnen för våld, själva har psykisk ohälsa eller missbruk. Vår största anmälare är skolan, säger Ulrika Mellberg, enhetschef på mottagningsenheten i Socialtjänsten.

Ett komplement
E-tjänsten är ett komplement och man kan fortfarande anmäla via telefon, post eller fax om man vill.
– För oss är det viktigt att våra invånare fått ökade möjligheter och fler sätt att komma i kontakt med den hjälp som kommunen kan erbjuda, uppger Anna Malm Kelfve (M), ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden.

dackskiftarna_helsida

Ökning av arbetsplatsolyckor i kommunne

Nyheter Fackförbundet Byggnads kommer att ge sig ut på en länsomfattande inspektion av byggnadsplatser, detta för att kontrollera så att säkerheten efterlevs. I Kommunen har 16 arbetsplatsolyckor skett bara i år.

greeknighthelsida
defacto_helsida
ica_oktober

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

sigtunavatten_standard
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

centrum_host_helsida
fme_oktober
happyhomes_2019
greeknight_outsider
defacto_outsider
nrh
colorama_april2
connys