defacto_pan2020
Vattenbufflarna Maud och EllenFoto: Karin Tilander/Länsstyrelsen

Nu finns det två bufflar i Fysingen

Två vattenbufflar har släppts ut i Fysingens naturreservat i Rosersberg.

centrum_artikel

Maud och Ellen är de första vattenbufflarna som släppts ut på bete i länet, de släpptes ut på fredagen i Fysingen i Rosersberg som är känt för sitt rika fågelliv med över 100 häckande arter.
– Här finns stora strandängar, men problemet är att de snabbt växer igen. När vattenbufflarna betar och gyttjebadar i de sanka markerna ger det en variation av olika sorters gräsmark, lera, dy och vattenpölar som är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Fler insekter och groddjur gynnar områdets alla fågelarter. Dessutom verkar olika predatorer som äter ägg och fågelungar ha respekt för dessa betesdjur, berättar Mats Gothnier som är naturskötselhandläggare på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Det finns fler fördelar med att släppa ut bufflarna i området:
– Vi ser en möjlighet till en riktig win-win här. Med vattenbufflarna får vi både en bättre och billigare skötsel. Att sköta vassbältena maskinellt är kostsamt och komplicerat. Bufflarna ger också besökarna något annorlunda och kul att titta på. Vi hoppas att de får ännu fler att upptäcka den speciella våtmarksmiljön i reservatet, säger Martin Olgemar, vattensamordnare på Länsstyrelsen.

Vattenbuffeln är bra på att sköta våtmarker då de kan dya ner och beta rötter av vass och andra växter på botten av Fysingen.
– Genom att den gärna betar och simmar långt ut i vattnet skapar den öppningar och vassfria miljöer där många arter kan trivas, som olika våtmarksfåglar och groddjur, säger Jenny Jewert som är jordbruksexpert på WWF.

Med i projektet är förutom länsstyrelsen Världsnaturfonden, WWF, och Naturskog so äger och förvaltar djuren.
– Vattenbufflarna blir ett utmärkt tillskott till våra andra betesdjur i Fysingen. Jämfört med vanliga kossor är bufflarna skygga och mer vaksamma, men när de lär känna sina skötare söker de gärna kontakt och gillar att bli kliade, säger Johan Josephson, vd på Naturskog.

Maud och Ellen väntas kalva i sommar. Reservatets besökare är då välkomna att titta på bufflarna. Men ett tips är att ta med kikare för a se djuren bättre eftersom vandringsleden passerar en bit från dagen. Besökare uppmanas att inte gå in till djuren.

Det finns 168 miljoner vattenbufflar i världen, de flesta i Asien. I Sverige finns ett 80-tal som används för mjölk- och köttproduktion eller för att sköta våtmarksområden. Deras klövar är utformade så att de kan gå bra i sanka marker, de gillar gyttjebad.

connys_helsida
meko_helsida
centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020
ridskola2020_helsida
mordet i rävsta

Tredje mordet på ett halvår

Nyheter Lokalpolisområdeschef Christoffer Bohman kommenterade på måndagskvällen det tredje mordet i kommunen inom loppet av ett halvår: - Jag har full förståelse för att händelserna i natt och under den senaste tiden skakar om samhället, sa han till SVT Stockholm.

defacto_helsida
branden på SSHL

Sista delarna av aulan rivs

Nyheter Under eftermiddagen pågick eftersläckning och rivning av aulan i SSHL: - Vi är många som sörjer den vackra byggnaden, som varit en symbol och viktig samlingslokal för skolan i alla år. Tack för allt stöd som har flödat in under dagen, skriver SSHL i ett uttalande.

kaosnatten!

Oklart samband mellan mord och brand

Nyheter Polisen uppger att den som hotade SSHL förra veckan inte är misstänkt för branden då denne sitter frihetsberövad. Men man vill gärna ha in tips om både mordet och branden som inträffade under natten till måndag.

2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
meko_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_out
connys