moderaterna_sep2020
Vattenbufflarna Maud och EllenFoto: Karin Tilander/Länsstyrelsen

Nu finns det två bufflar i Fysingen

Två vattenbufflar har släppts ut i Fysingens naturreservat i Rosersberg.

Maud och Ellen är de första vattenbufflarna som släppts ut på bete i länet, de släpptes ut på fredagen i Fysingen i Rosersberg som är känt för sitt rika fågelliv med över 100 häckande arter.
– Här finns stora strandängar, men problemet är att de snabbt växer igen. När vattenbufflarna betar och gyttjebadar i de sanka markerna ger det en variation av olika sorters gräsmark, lera, dy och vattenpölar som är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Fler insekter och groddjur gynnar områdets alla fågelarter. Dessutom verkar olika predatorer som äter ägg och fågelungar ha respekt för dessa betesdjur, berättar Mats Gothnier som är naturskötselhandläggare på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Det finns fler fördelar med att släppa ut bufflarna i området:
– Vi ser en möjlighet till en riktig win-win här. Med vattenbufflarna får vi både en bättre och billigare skötsel. Att sköta vassbältena maskinellt är kostsamt och komplicerat. Bufflarna ger också besökarna något annorlunda och kul att titta på. Vi hoppas att de får ännu fler att upptäcka den speciella våtmarksmiljön i reservatet, säger Martin Olgemar, vattensamordnare på Länsstyrelsen.

Vattenbuffeln är bra på att sköta våtmarker då de kan dya ner och beta rötter av vass och andra växter på botten av Fysingen.
– Genom att den gärna betar och simmar långt ut i vattnet skapar den öppningar och vassfria miljöer där många arter kan trivas, som olika våtmarksfåglar och groddjur, säger Jenny Jewert som är jordbruksexpert på WWF.

Med i projektet är förutom länsstyrelsen Världsnaturfonden, WWF, och Naturskog so äger och förvaltar djuren.
– Vattenbufflarna blir ett utmärkt tillskott till våra andra betesdjur i Fysingen. Jämfört med vanliga kossor är bufflarna skygga och mer vaksamma, men när de lär känna sina skötare söker de gärna kontakt och gillar att bli kliade, säger Johan Josephson, vd på Naturskog.

Maud och Ellen väntas kalva i sommar. Reservatets besökare är då välkomna att titta på bufflarna. Men ett tips är att ta med kikare för a se djuren bättre eftersom vandringsleden passerar en bit från dagen. Besökare uppmanas att inte gå in till djuren.

Det finns 168 miljoner vattenbufflar i världen, de flesta i Asien. I Sverige finns ett 80-tal som används för mjölk- och köttproduktion eller för att sköta våtmarksområden. Deras klövar är utformade så att de kan gå bra i sanka marker, de gillar gyttjebad.

2020_helsida
festspec_host2020_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida

Bergkvara buss tar över skolskjutsarna

Nyheter Ellenius Buss tappar avtalet för skolskjutsar i kommunen till Bergkvara buss: - Kommunen har säkerställt att Bergkvara kan leverera tjänsten, säger Kimmo Stenroos, upphandlingschef i kommunen.

corner_helsida
boisigtuna
happyhomes_sommar2020
helsida
nrh
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
festspec_host2020_outsider
corner_outsider