moderat_jul_nyar
Foto: Pressbild/Hundven-Clements Photography

Nu blir Centralen ett minne blott

Från och med på måndag förändras pendeltågsresan. Nya stationerna Odenplan och City invigs och ersätter Stockholm Central.

T-Centralen blir ett minne blott för pendeltågsresenärer från och med måndag. Klockan 05.00 rullar de första tågen in på linjen Märsta-Södertälje:
– Det ska kännas som resenärerna har kommit till en huvudstad i världen. Stationen ska upplevas som en internationell modern miljö som för tankarna till en flygplats. Välkomnande, trygg och upplevelserik har varit ledorden, säger Ina Calmanovici, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur för station Stockholm City i ett pressmeddelande.

40 meter under jorden
Tunnlarna är 255 meter långa och ligger 40 meter under jorden. Säkerheten kring spåren har ökats i och med att man installerat plattformsavskilande väggar. Dessa har automatiska dörrar som öppnas först när tåget stannat vid plattformen. Luften ska även vara renare och miljön mindre bullrig.

Pågått sedan 1996
Arbetet med Citybanan har pågått i nästan 20 år och engagerat 1000 av WSP:s medarbetare. Det är en sex kilometer lång tunnel mellan Tomteboda och Stockholm Södra. Redan 1996 inleddes förstudierna.
– Det har varit ett fantastiskt projekt och det är många som har bidragit till att det blivit så framgångsrikt. WSP har varit ansvariga för några av de mest komplexa delarna av Citybanan. Detta levererades under budget och i enlighet med fastslagen tidplan, helt utan avbrott i produktionen, säger Jan Waage, deluppdragsansvarig Norrströmsentreprenaden på WSP.

Kortare restid
Restiden mellan Solna och Stockholm city kommer nu att förkortas några minuter. Men kanske den viktigaste anledningen till bygget var att trafiken nu avbelastas på de få spår som går mellan Stockholm Södra och T-centralen. Dessa spår kommer enbart att användas av fjärrtåg och godstransporter. Pendeltågstrafiken kommer nu att vara mindre känslig för förseningar av olika anledningar som är kopplade till just spåren mellan södra och city.

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

teatergrillen_helsida
centrum_helsida2020
happyhomes_2019
defacto_helsida
connys_helsida

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

connys
teatergrillen_outsider
nrh