defacto_pan
Foto: Pressbild/Hundven-Clements Photography

Nu blir Centralen ett minne blott

Från och med på måndag förändras pendeltågsresan. Nya stationerna Odenplan och City invigs och ersätter Stockholm Central.

marstakalaset_artikel

T-Centralen blir ett minne blott för pendeltågsresenärer från och med måndag. Klockan 05.00 rullar de första tågen in på linjen Märsta-Södertälje:
– Det ska kännas som resenärerna har kommit till en huvudstad i världen. Stationen ska upplevas som en internationell modern miljö som för tankarna till en flygplats. Välkomnande, trygg och upplevelserik har varit ledorden, säger Ina Calmanovici, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur för station Stockholm City i ett pressmeddelande.

40 meter under jorden
Tunnlarna är 255 meter långa och ligger 40 meter under jorden. Säkerheten kring spåren har ökats i och med att man installerat plattformsavskilande väggar. Dessa har automatiska dörrar som öppnas först när tåget stannat vid plattformen. Luften ska även vara renare och miljön mindre bullrig.

Pågått sedan 1996
Arbetet med Citybanan har pågått i nästan 20 år och engagerat 1000 av WSP:s medarbetare. Det är en sex kilometer lång tunnel mellan Tomteboda och Stockholm Södra. Redan 1996 inleddes förstudierna.
– Det har varit ett fantastiskt projekt och det är många som har bidragit till att det blivit så framgångsrikt. WSP har varit ansvariga för några av de mest komplexa delarna av Citybanan. Detta levererades under budget och i enlighet med fastslagen tidplan, helt utan avbrott i produktionen, säger Jan Waage, deluppdragsansvarig Norrströmsentreprenaden på WSP.

Kortare restid
Restiden mellan Solna och Stockholm city kommer nu att förkortas några minuter. Men kanske den viktigaste anledningen till bygget var att trafiken nu avbelastas på de få spår som går mellan Stockholm Södra och T-centralen. Dessa spår kommer enbart att användas av fjärrtåg och godstransporter. Pendeltågstrafiken kommer nu att vara mindre känslig för förseningar av olika anledningar som är kopplade till just spåren mellan södra och city.

marstakalas_helsida
happyhomes_2019
sommar_centrum
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter Asad

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade Asad Ali som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan Arsad Khan i ett reportage i Dagens Nyheter.

EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

kontor_thaifong
defacto_helsida
ica_valsta_choklad
sommar
sigtunavatten_standard
arlanda_golf_juli

Kommunen avser upphandla särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun avser att teckna platser för särskilt boende i Sigtuna stadsängar där Vardaga etablerar: - Bedömningen är att kommunen kommer att behöva utnyttja ett 10-tal platser initialt med möjlighet att utöka med ytterligare 5-10 platser, kanske redan nästa år. Med detta känner vi i förvaltning och nämnd oss väldiga nöjda och trygga med situationen just nu, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD)

Kosten största boven till övervikt hos barn

Nyheter märsta.nu kunde i helgen rapportera om att övervikt och fetma ökar bland barnen i kommunen, men det är inte brist på fysisk aktivitet som är problemet utan kosten.

defacto_outsider
sportfiske_sommar
connys
nrh
colorama_april
arlanda_golf_juli2_outsider