centrum_jul_panorama
Foto: Pressbild/Hundven-Clements Photography

Nu blir Centralen ett minne blott

Från och med på måndag förändras pendeltågsresan. Nya stationerna Odenplan och City invigs och ersätter Stockholm Central.

centrum_jul_artikel

T-Centralen blir ett minne blott för pendeltågsresenärer från och med måndag. Klockan 05.00 rullar de första tågen in på linjen Märsta-Södertälje:
– Det ska kännas som resenärerna har kommit till en huvudstad i världen. Stationen ska upplevas som en internationell modern miljö som för tankarna till en flygplats. Välkomnande, trygg och upplevelserik har varit ledorden, säger Ina Calmanovici, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur för station Stockholm City i ett pressmeddelande.

40 meter under jorden
Tunnlarna är 255 meter långa och ligger 40 meter under jorden. Säkerheten kring spåren har ökats i och med att man installerat plattformsavskilande väggar. Dessa har automatiska dörrar som öppnas först när tåget stannat vid plattformen. Luften ska även vara renare och miljön mindre bullrig.

Pågått sedan 1996
Arbetet med Citybanan har pågått i nästan 20 år och engagerat 1000 av WSP:s medarbetare. Det är en sex kilometer lång tunnel mellan Tomteboda och Stockholm Södra. Redan 1996 inleddes förstudierna.
– Det har varit ett fantastiskt projekt och det är många som har bidragit till att det blivit så framgångsrikt. WSP har varit ansvariga för några av de mest komplexa delarna av Citybanan. Detta levererades under budget och i enlighet med fastslagen tidplan, helt utan avbrott i produktionen, säger Jan Waage, deluppdragsansvarig Norrströmsentreprenaden på WSP.

Kortare restid
Restiden mellan Solna och Stockholm city kommer nu att förkortas några minuter. Men kanske den viktigaste anledningen till bygget var att trafiken nu avbelastas på de få spår som går mellan Stockholm Södra och T-centralen. Dessa spår kommer enbart att användas av fjärrtåg och godstransporter. Pendeltågstrafiken kommer nu att vara mindre känslig för förseningar av olika anledningar som är kopplade till just spåren mellan södra och city.

julbord_helsida
fme_oktober

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

centrum_jul_helsida

(S) vill se handlingsplan för att minska självmord

Politik Socialdemokraterna hade hoppats få igenom att kommunen arbetar mot att införa en handlingsplan för att förhindra självmord: - Snart är det jul och nyårshelg. En helg som skapar oro och ångest bland de som lider av psykisk ohälsa. Vi vill att Sigtuna kommun tar sitt ansvar och gör allt i sin makt för att förebygga och minska antalet självmord i vår kommun, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

ica_oktober
tp_helsida
colorama_jul
defacto_jul
happyhomes_2019

Arlandapolisen utreder bajsattack

Nyheter Arlandapolisen har haft problem med bajs i sina lokaler, nu utreder man sig själva: - Det är polisanställda som disponerar lokalerna, säger stationsbefälet Markus Silén till Aftonbladet.

sigtunavatten_standard

Klart med kommunal bostadsförmedling

Bostad Den nya bostadsförmedlingen som märsta.nu skrivit om tidigare startas upp av SigtunaHem: - Vi arbetar just nu med att utveckla den nya verksamheten. Tanken är att skapa en marknadsplats som underlättar för såväl bostadssökande som hyresvärdar genom att kombinera tillgänglighet och en hög servicenivå, säger SigtunaHems vd Göran Langer.

greeknight_outsider
connys
julbord
tp_outsider
nrh
trainingpartner_jobb_outsider