defacto_pan2020
Foto: Pressbild/Hundven-Clements Photography

Nu blir Centralen ett minne blott

Från och med på måndag förändras pendeltågsresan. Nya stationerna Odenplan och City invigs och ersätter Stockholm Central.

centrum_artikel

T-Centralen blir ett minne blott för pendeltågsresenärer från och med måndag. Klockan 05.00 rullar de första tågen in på linjen Märsta-Södertälje:
– Det ska kännas som resenärerna har kommit till en huvudstad i världen. Stationen ska upplevas som en internationell modern miljö som för tankarna till en flygplats. Välkomnande, trygg och upplevelserik har varit ledorden, säger Ina Calmanovici, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur för station Stockholm City i ett pressmeddelande.

40 meter under jorden
Tunnlarna är 255 meter långa och ligger 40 meter under jorden. Säkerheten kring spåren har ökats i och med att man installerat plattformsavskilande väggar. Dessa har automatiska dörrar som öppnas först när tåget stannat vid plattformen. Luften ska även vara renare och miljön mindre bullrig.

Pågått sedan 1996
Arbetet med Citybanan har pågått i nästan 20 år och engagerat 1000 av WSP:s medarbetare. Det är en sex kilometer lång tunnel mellan Tomteboda och Stockholm Södra. Redan 1996 inleddes förstudierna.
– Det har varit ett fantastiskt projekt och det är många som har bidragit till att det blivit så framgångsrikt. WSP har varit ansvariga för några av de mest komplexa delarna av Citybanan. Detta levererades under budget och i enlighet med fastslagen tidplan, helt utan avbrott i produktionen, säger Jan Waage, deluppdragsansvarig Norrströmsentreprenaden på WSP.

Kortare restid
Restiden mellan Solna och Stockholm city kommer nu att förkortas några minuter. Men kanske den viktigaste anledningen till bygget var att trafiken nu avbelastas på de få spår som går mellan Stockholm Södra och T-centralen. Dessa spår kommer enbart att användas av fjärrtåg och godstransporter. Pendeltågstrafiken kommer nu att vara mindre känslig för förseningar av olika anledningar som är kopplade till just spåren mellan södra och city.

happyhomes_sommar2020
brobygget_midgard_helsida
brobygget_helsida_valsta
studeravidare_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
översiktsplanen 2021

Så kan framtidens kommun se ut

Nyheter Just nu kan man tycka till om den nya översikiktsplanen som kommunen ska ta fram. märsta.nu har djupdykt i vad kommuninvånare önskar sig.

helsida_sommarlov
Extra

Bil utsattes för stenkastning

Blåljus En bil utsattes under natten för stenkastning: - Det är en anmälan om skadegörelse mot bil upprättat, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

connys_helsida
sigtunahem_sokbostad
defacto_helsida

Hyresgäster störs av renoveringar

Bostad Hemblas renoveringar medan hyresgäster bor kvar har kritiserats av hyresgästerna enligt Hem & Hyra. På Tingvallavägen ledde renoveringarna till att en hyresgäst som bodde i en överliggande lägenhet drabbades av stress och panikångest enligt tidningen.

brobygget_outsider_valsta
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
outsider_sommarlov
brobygget_midgard_outsider
centrum_sommar_out
nrh
swedol_outsider
studeravidare_outsider