defacto_pan2020
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Sigtuna kommun
Pernilla Bergqvist (L)Foto: Sigtuna kommun/skärmdump
Marie Axelsson (S) och Gert Höglund (SD)Foto: Skärmdump/Sigtuna kommun

Nu är budgeten klubbad

Nu har budgeten för 2021 klubbats: - Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

centrum_artikel

Budgetfullmäktige detta ovanliga år genomfördes digitalt. Trots den nya formen gick det bra. Ordförande Erik Langby (M) skötte uppgiften lugnt och sansat när tekniken strulade ett fåtal gånger. Efter åtta timmar kunde man klubba igenom majoritetens budget.
– Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser. Dessutom kan vi också skapa en buffert på 150 miljoner kronor för de utmaningar som vi kommer ha efter pandemin, kommenterar Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

märsta.nu har under dagen rapporterat kring fullmäktige. De riktigt heta replikskiftena uteblev av förklarliga skäl. Dessutom var repliktiden en minut och det märktes att inte alla var sugna på att tala digitalt. Ibland fanns det även frågetecken kring vilka som verkligen satt med.

Socialdemokraterna lyfte fram förslag kring jobbcenter under pandemin, ett förslag man lanserat tidigare år. Kommunledningen avser satsa på jobbcoacher istället. Socialdemokraterna framförde också sin oro kring en kommunala skolan nu när Internationella Engelska skolan etablerar i Sigtuna stadsängar.

Kommunledningen deklarerar att en viktig del i nya budgeten är satsningen under coronapandemin för att milda effekterna kring arbetslösheten och att näringslivet får problem. 33 miljoner tillförs Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, pengar som utöver jobbcoacher ska gå till arbetsträningsplatser.

Segregationen avser man också bryta och där inrättas ett samhällsbyggnadslyft:
– Att bryta segregationen i ett område är svårt och tar lång tid. I dess fotspår följer dessutom utbredd otrygghet och kriminalitet. Vi fortsätter vårt omfattande trygghetsarbete genom att nu ta fram en kommunövergripande plan för konkreta insatser på såväl kort som lång sikt, där exempelvis stadsplaneringen en avgörande del i det långsiktiga arbetet, uppger Olov Holst.

Det blev ingen ändring av skatten utan den ligger kvar på 20.0 kronor per intjänad hundring.

meko_helsida
speedy_vinter_helsida
defacto_helsida

Problem med sopinsamling på landsbygden

Nyheter Boende på landsbygden, främst Odensala, har klagat på sophanteringen den senaste veckan: - Det stämmer att vi ligger efter med sophämtningen hos en liten del av hushållen, säger Sigtuna Vattens VD Johan Stock.

ridskola2020_helsida
coronapandemin

Coronakommission kan tillsättas

Politik Den samlade oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har fått igenom ett initiativärende i kommunstyrelsen om att tillsätta en Coronakommission.

2020_helsida
prima_helsida
dödsskjutningen i valsta

Polisen: Skotten var riktade mot mannen

Blåljus Ett flertal skott avlossades in i en restaurang på lördagen varpå en man avled. Polisen meddelar nu att skotten var avsedda för just den mannen i 40-årsåldern.

januari_helsida

Lurigt med snö på isarna

Notiser Många mindre sjöar runt om i kommunen och länet har fått is, en del kommuninvånare har även varit ute på Mälaren i Garnsviken. Men säkerställ att det är tjockt nog för promenad eller aktivitet varnar Issäkerhetsrådet.

happyhomes_sommar2020
connys_helsida
centrum_helsida2020
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider_jan
meko_outsider
nrh
prima_outsider
connys
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider