centrum_panorama2020
Sairan Davlund och Shler Arif med tjejerna Minah och HannahFoto: Daniel Iskander
Dylar underhåll. Foto: Daniel Iskander
Dessertbordet var uppskattat.Foto: Daniel Iskander

Newroz firades i Kulturlänken

Ett öppet Newrozfirande ägde rum i Kulturlänken under måndagen: - Vi vill visa folk hur man firar Newroz, säger Sairan Davlund till märsta.nu

centrum_artikel

Newroz är det kurdiska nyåret och infaller vid vårdagjämning. Det är dock inte bara kurder som firar men det har blivit en symbol för det kurdiska folket. Andra som firar är olika iranska folk. I Kulturlänken hade det dukats upp för firande. Mat, sötsaker och kurdisk musik bjöds det på. Två kvinnor som varit delaktiga i arrangemanget var Sairan Davlund och Shler Arif. De hade lagat mat i form av dolma, briani (en folkrätt med ris, kyckling, potatis och kryddor), okra (sås) samt sallad och tzatziki. Efteråt kunde man ta del av tårta och baklawa.
– Det är kurdisk kultur, mat, vi delar ut choklad, det är lite av hur vårt firande går till, berättar Sairan Davlund.

Firar i naturen
Shler Arif berättar att firandet oftast pågår i två dagar, det finns en ”afton” vilket var igår och idag var det ”dagen”. Under Newrozdagen så kan firandet ske ute i naturen och man skapar en eld som man hoppar över vilket är tradition.
– Man klär på sig fint i olika färger och dansar ute i naturen, det är oftast kallt i Sverige under Newroz så det är inte så enkelt att bara gå ut, men vi kan ändå fira på ett fint sätt, säger Shler Arif.

Kurdisk artist
Sångaren Dilyar spelade musik under en timmes tid och berättade bakgrunden till sångerna som han skrivit. En sång handlade om befrielsen av Kobane.
– Det är första gången vi gör ett öppet firande så jag är nöjd med hur det har gått, det har kommit mycket folk, konstatetar Sairan Davlund.

kcbygg_helsida
studenten2020_helsida
#hålligångsigtunakommun

Ira startar digital guidning i Sigtuna

Nöjesnyheter Rosersbergaren Ira Stomberg som tillvardags arbetar som guide börjar med digitala guider istället: -Jag arbetar som turistguide och har förstås blivit påverkad av den senaste tidens händelser. Alla kunder har avbokat, helt enkelt, berättar Ira för märsta.nu

happy_homes_mars
marina_helsida
stottasigtuna_helsida
#hålligångsigtunakommun

Hämtar däck för skifte

Märstafolket Kommuninvånarna bröderna Kerim och Pierre Yaghleji samt George Karabet på Däckskiftarna åker i dessa coronatider till kunder för att plocka upp däck och bil för skifte.

connys_helsida

Hesselbom ger ut deckare

Kulturnyheter Sigtuna kommuns museichef Ted Hesselbom har skrivit en deckare tillsammans med Anna Lihammer: - Att skriva tillsammans är det bästa och mest utmanande vi har gjort. Det är inspirerande och processen blir ofantligt mycket roligare, säger Ted och Anna i ett uttalande.

studeravidare_helsida
speedy_helsida
#hålligångsigtunakommun

Kom igen! #hålligångsigtunakommun

Nöjesnyheter Coronan är över oss i allt vad det innebär, men det kommer en tid när allt är över och vi ska leva som vanligt igen. Under tiden är det upp till oss kommuninvånare att hjälpa till så att vi får ett fungerande samhälle. Bidra med bilder och tips på bra initiativ ute i kommunen.

defacto_helsida
valvet_outsider
speedy_outsider
kcbygg_outsider
sigtuna_vatten_outsider
stottasigtuna_outsider
sommarlov_outsider
marina_outsider
nrh
studenten2020_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
studeravidare_outsider