budget_panorama
Mathias Forsberg, näringslivschef.Foto: Sigtuna kommun

Näringslivschefen: Kommunens intäkter dyker som en sten

Effekterna av coronakrisen riskerar under 2021 att bli förödande för kommunkassan då många som förlorat sina jobb går direkt till försörjningsstöd eftersom de saknar A-kassa.

fraga_liberalerna

Sigtuna pekades av Länsstyrelsen ut som den värst drabbade kommunen i länet av coronakrisen, arbetslösheten har ökat kraftigt på bara några veckor.
– Flygindustrin är jätteviktig för Sigtuna kommun. Man brukar säga att en miljon passagerare på Arlanda motsvarar ungefär 1 000 jobb. Halveras då flygandet så tappar vi ungefär 10-12 000 jobb bara på Arlanda och ytterligare 3 – 5000 på hotellen runtomkring. Så det är enorma siffror vi talar om, säger Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun till Radio Stockholm.

Forsberg varnar för att kommunen intäkter kommer att dyka som en sten. Det kommer att synas nästa år, kommunfullmäktige sköt även upp budgetsammanträdet till i höst på grund av för många osäkerhetsfaktorer. Enligt Forsberg är många av de som förlorat jobben inte med i A-kassan och går direkt till försörjningsstöd. Redan nu syns en ökning på den fronten säger Forsberg till Radio Stockholm.

Kostnaderna i framtiden blir svåra att förutsäga, kommunen har arbetat med prognoser där flyget återgår till 30, 50, 70 eller 100 procent. Oavsett vilket kommer det att betyda mycket för flera tusen människors inkomster och öde.

2020_helsida

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

helsida
speedy_vinter_helsida
connys_helsida
manskold_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020
kkdk_helsida
happyhomes_sommar2020
meko_helsida
speedy_vinter2020_outsider
manskold_outsider
budget_outsider
swedol_outsider
meko_outsider
nrh
outsider
centrum_sommar_out
kkdk_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider