moderat_sommar
Mathias Forsberg, näringslivschef.Foto: Sigtuna kommun

Näringslivschefen: Kommunens intäkter dyker som en sten

Effekterna av coronakrisen riskerar under 2021 att bli förödande för kommunkassan då många som förlorat sina jobb går direkt till försörjningsstöd eftersom de saknar A-kassa.

centrum_artikel

Sigtuna pekades av Länsstyrelsen ut som den värst drabbade kommunen i länet av coronakrisen, arbetslösheten har ökat kraftigt på bara några veckor.
– Flygindustrin är jätteviktig för Sigtuna kommun. Man brukar säga att en miljon passagerare på Arlanda motsvarar ungefär 1 000 jobb. Halveras då flygandet så tappar vi ungefär 10-12 000 jobb bara på Arlanda och ytterligare 3 – 5000 på hotellen runtomkring. Så det är enorma siffror vi talar om, säger Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun till Radio Stockholm.

Forsberg varnar för att kommunen intäkter kommer att dyka som en sten. Det kommer att synas nästa år, kommunfullmäktige sköt även upp budgetsammanträdet till i höst på grund av för många osäkerhetsfaktorer. Enligt Forsberg är många av de som förlorat jobben inte med i A-kassan och går direkt till försörjningsstöd. Redan nu syns en ökning på den fronten säger Forsberg till Radio Stockholm.

Kostnaderna i framtiden blir svåra att förutsäga, kommunen har arbetat med prognoser där flyget återgår till 30, 50, 70 eller 100 procent. Oavsett vilket kommer det att betyda mycket för flera tusen människors inkomster och öde.

studeravidare_helsida
centrum_helsida2020
översiktsplanen 2021

Så kan framtidens kommun se ut

Nyheter Just nu kan man tycka till om den nya översikiktsplanen som kommunen ska ta fram. märsta.nu har djupdykt i vad kommuninvånare önskar sig.

2020_helsida
Extra

Bil utsattes för stenkastning

Blåljus En bil utsattes under natten för stenkastning: - Det är en anmälan om skadegörelse mot bil upprättat, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

brobygget_helsida_valsta
brobygget_midgard_helsida
defacto_helsida
helsida_sommarlov

Hyresgäster störs av renoveringar

Bostad Hemblas renoveringar medan hyresgäster bor kvar har kritiserats av hyresgästerna enligt Hem & Hyra. På Tingvallavägen ledde renoveringarna till att en hyresgäst som bodde i en överliggande lägenhet drabbades av stress och panikångest enligt tidningen.

happyhomes_sommar2020
connys_helsida
sigtunahem_sokbostad
centrum_sommar_out
swedol_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta
nrh
brobygget_midgard_outsider
ridskola_2020_outsider
outsider_sommarlov
sigtuna_vatten_outsider