centrum_panorama2020
Mathias Forsberg, näringslivschef.Foto: Sigtuna kommun

Näringslivschefen: Kommunens intäkter dyker som en sten

Effekterna av coronakrisen riskerar under 2021 att bli förödande för kommunkassan då många som förlorat sina jobb går direkt till försörjningsstöd eftersom de saknar A-kassa.

centrum_artikel

Sigtuna pekades av Länsstyrelsen ut som den värst drabbade kommunen i länet av coronakrisen, arbetslösheten har ökat kraftigt på bara några veckor.
– Flygindustrin är jätteviktig för Sigtuna kommun. Man brukar säga att en miljon passagerare på Arlanda motsvarar ungefär 1 000 jobb. Halveras då flygandet så tappar vi ungefär 10-12 000 jobb bara på Arlanda och ytterligare 3 – 5000 på hotellen runtomkring. Så det är enorma siffror vi talar om, säger Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun till Radio Stockholm.

Forsberg varnar för att kommunen intäkter kommer att dyka som en sten. Det kommer att synas nästa år, kommunfullmäktige sköt även upp budgetsammanträdet till i höst på grund av för många osäkerhetsfaktorer. Enligt Forsberg är många av de som förlorat jobben inte med i A-kassan och går direkt till försörjningsstöd. Redan nu syns en ökning på den fronten säger Forsberg till Radio Stockholm.

Kostnaderna i framtiden blir svåra att förutsäga, kommunen har arbetat med prognoser där flyget återgår till 30, 50, 70 eller 100 procent. Oavsett vilket kommer det att betyda mycket för flera tusen människors inkomster och öde.

happy_homes_mars
kcbygg_helsida
defacto_helsida

Kvinna misshandlad i Märsta

Blåljus En kvinna misshandlades under natten i Märsta: - Utredningsläget är gott, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

studeravidare_helsida
stottasigtuna_helsida
connys_helsida
valvet_helsida
marina_helsida
speedy_helsida
marina_outsider
kcbygg_outsider
ridskola_2020_outsider
speedy_outsider
valvet_outsider
stottasigtuna_outsider
nrh
studeravidare_outsider
swedol_outsider
studenten2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider