center_pan21
Foto: Riksbanken
Så har coronakrisen påverkat näringslivet i de 26 kommunerna.Foto: Stockholms Handelskammare

Näringslivet har tappat mer än var femte krona

Sigtuna kommuns näringsliv har tappat mer än var femte krona i omsättning under pandemin: - Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

centrum_artikel

Tidigare i veckan rapporterade märsta.nu att omsättningen för hotell, restaurang och krogbranschen halverats under pandemin. Nu kommer nya siffror från Stockholms handelskammare som visar att näringslivets totala omsättning minskat med hela 23 procent. Värst i länet, mer än dubbelt så mycket som Sundbyberg. I knappt hälften av länets kommuner har omsättningen ökat:
– Det är helt skilda världar och utvecklingen beror i väldigt hög grad på hur exponerad kommunen är mot ekosystemet runt resande och kontaktnära näringar. Pandemin har varit skoningslös mot reseverksamhet, taxitransporter, hotell, restaurang och nöjesevenemang, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Sammantaget för de samtliga 26 kommunerna är minus på 58,2 miljarder kronor. I absoluta tal sjönk omsättningen mest i Stockholm med 49,1 miljarder. I Sigtuna var det i absoluta tal 14,5 miljarder, vilket var näst värst i den kategorin.

Arlandarelaterade branscher som researrangörer, resebyråer tappade mest, samt kultur- och evenemang, taxi. Bygg, information och kommunikation samt fastighet och finans har ökat sina omsättningar:
– Den positiva nyheten är att det finns flera sektorer som går bra och har någorlunda normal utveckling. Det kompenserar dock inte för att vissa sektorer utvecklas anmärkningsvärt dåligt. Lokalt kan det få ett enormt genomslag på arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg.

Westberg poängterar att det finns ett viktigt ansvar på politikerna att fokusera på vaccineringen och att de olika företagsstöden förlängs, förbättras och förenklas så att de hårdast drabbade sektorerna inte permanent skadas och inte kan återhämta sig på sikt.

happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
oppethus_helsida
mp_host_helsida
julmarknad_helsida
flygskola_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
connys_helsida
EXTRA

video Här invigs Elgiganten

Näringsliv Elgianten invigdes på onsdag förmiddag: - Det är alltid roligt att vara med på invigningar och se nyetableringar i kommunen, sa Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) som klippte bandet.

dack-helsida
helsida_var2021

Arlanda fick hållbarhetspris

Näringsliv Arlanda prisades för sitt klimatomställningsarbete med ECO-Innovation Airport of the Year: - Jag är givetvis mycket stolt över det målriktade klimatarbete som bedrivits under många år för att Swedavia skulle nå vårt mål om noll fossila koldioxidutsläpp i egen flygplatsverksamhet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

flygskolan_outsider
ridskola_2020_outsider
mp-outsider
nrh
julmarknad_outsider
dack-outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
connys
swedol_outsider
oppethus_outsider