defacto_pan2020
Foto: Riksbanken
Så har coronakrisen påverkat näringslivet i de 26 kommunerna.Foto: Stockholms Handelskammare

Näringslivet har tappat mer än var femte krona

Sigtuna kommuns näringsliv har tappat mer än var femte krona i omsättning under pandemin: - Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

centrum_artikel

Tidigare i veckan rapporterade märsta.nu att omsättningen för hotell, restaurang och krogbranschen halverats under pandemin. Nu kommer nya siffror från Stockholms handelskammare som visar att näringslivets totala omsättning minskat med hela 23 procent. Värst i länet, mer än dubbelt så mycket som Sundbyberg. I knappt hälften av länets kommuner har omsättningen ökat:
– Det är helt skilda världar och utvecklingen beror i väldigt hög grad på hur exponerad kommunen är mot ekosystemet runt resande och kontaktnära näringar. Pandemin har varit skoningslös mot reseverksamhet, taxitransporter, hotell, restaurang och nöjesevenemang, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Sammantaget för de samtliga 26 kommunerna är minus på 58,2 miljarder kronor. I absoluta tal sjönk omsättningen mest i Stockholm med 49,1 miljarder. I Sigtuna var det i absoluta tal 14,5 miljarder, vilket var näst värst i den kategorin.

Arlandarelaterade branscher som researrangörer, resebyråer tappade mest, samt kultur- och evenemang, taxi. Bygg, information och kommunikation samt fastighet och finans har ökat sina omsättningar:
– Den positiva nyheten är att det finns flera sektorer som går bra och har någorlunda normal utveckling. Det kompenserar dock inte för att vissa sektorer utvecklas anmärkningsvärt dåligt. Lokalt kan det få ett enormt genomslag på arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg.

Westberg poängterar att det finns ett viktigt ansvar på politikerna att fokusera på vaccineringen och att de olika företagsstöden förlängs, förbättras och förenklas så att de hårdast drabbade sektorerna inte permanent skadas och inte kan återhämta sig på sikt.

Lokala småföretag bidrar med 3 av 10 skattekronor

Näringsliv Kommunens småföretag bidrar med nästan 3 av 10 skattekronor som går till kommunkassan: - Varje skattekrona i kommunen måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att det är småföretagen som står för en väldigt stor del av notan, säger Björn Petersson, ordförande Företagarna Sigtuna.

happyhomes_sommar2020
sigtunastad_helsida
ridskola2020_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020

Nordic Wellnes till Märsta Centrum

Näringsliv Nordic Wellness har tecknat avtal med FastPartner om att etablera i Märsta Centrum: - För oss är det viktigt att finnas i levande miljöer, innebärande många besökare till centrumet, boende och mängder av företag, vilket vi får här i Märsta Centrum, kommenterar Magnus Wilhelmsson, VD på Nordic Wellness.

2020_helsida
Moderaterna_helsida2021
speedy_vinter_helsida
rentawreck_helsida
coronakrisen

Därför är Sigtuna hårdast drabbat av pandemin

Näringsliv märsta.nu rapporterade i helgen om att Sigtuna är den kommun i länet som drabbats hårdast pandemin: – Det är väldigt, väldigt allvarligt för oss. Under 2020 hade vi den snabbast växande arbetslösheten i landet, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

connys_helsida
dackskiftarna_helsida

Hotellägaren: Vaccinet nödvändigt för att restriktioner ska hävas

Näringsliv Lotta Giesenfeld Boman hoppas att vaccinet ska rädda hennes hotell och branschen från vad hon kallar "coronahelvetet".

vardcentral_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderaterna_sigtuna
connys
sigtunastad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
dackskiftarna_outsider
ridskola_2020_outsider
rentawreck_outsider
speedy_vinter2020_outsider
vardcentral_outsider