centrum_jul_panorama
Skolkamraten i samband med häktningsförhandlingenFoto: Brottsplats Stockholm

Mordet tas upp i hovrätten

Den dömde för mordet i Valsta har överklagat domen och åldersbedömningen är en central fråga skriver Dagens Nyheter.

defacto_jul_artikel

Idag måndag inleds rättegången i Svea hovrätt i Valstamordet. Den dömde skolkamratens ålder skrevs upp till 18 år vilket gjorde att han efter avtjänat fängelsestraff kommer att utvisas. Enligt Dagens Nyheter var bakgrunden till bråket en dispyt mellan två kompisar som sedan skulle brottas om saken på ”skolpojkars vis”.

Det hela fick en tragisk utgång, menar advokaten i sin överklagan.
– Min klient har genom hela utredningen förklarat vad som har hänt och berättat att, även om det ledde till en oerhört tragisk utgång, så är det ett resultat av en olyckshändelse. Faktum är att han inte hade avsikt att orsaka den andra pojken några skador egentligen över huvud taget, säger Jonas Granfelt till DN.

En central del i överklagandet är åldersbedömningen där tingsrätten ansåg att pojken i själva verket var 18 år. Granfelt hävdar att skolkamraten styrkt sin ålder genom hemlandspass, dopintyg och andra konsekventa uppgifter till berörda myndigheter. Uppgifterna var inte tillräckligt tillförlitliga enligt tingsrätten.

Attunda tingsrätt dömde honom till sju års fängelse och utvisning. Advokaten har hela tiden hävdat att det rörde sig om en olycka. I chock har han sedan raderat dem då han satte sig på en buss. Den 15-årige skolkamratens fickor var dock utdragna vilket kan tyda på att den dömde sökte efter kontanter. Det talar emot att det rörde sig om en olycka.

ica_oktober

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

julbord_helsida

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

greeknighthelsida

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

sigtunavatten_standard
defacto_jul
centrum_jul_helsida
happyhomes_2019

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

tp_helsida
colorama_jul

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

julbord
tp_outsider
trainingpartner_jobb_outsider
greeknight_outsider
connys
nrh