defacto_pan2020
Foto: Daniel Iskander

Minst 50 procent hyresrätter i kommunen

Idag den 5 oktober är det internationella hyresgästdagen. Idag, och alla andra dagar, säger vi:

centrum_artikel

NEJ till marknadshyror
I länder som infört marknadshyror har resultatet blivit kraftig höjda hyror, främst i större städer. Riskkapitalbolag har köpt upp fastigheter i storstäderna och chockhöjt hyrorna. Det finns anledning att tro att det skulle hända här också. Marknadshyror har resulterat i ökad segregation, att personer med sämre ekonomi har tvingats flytta allt längre bort från centrum och att de hemlösa blivit allt fler.

För den som vill veta mer rekommenderar vi filmen Push. Där kan man bland annat se hur centrala London fått kraftigt minskat antal hyreslägenheter och att många hus står och förfaller i väntan på att det ska bli lönsamt att bygga nytt.

Antalet övernattningslägenheter för rika personer, från andra delar av välden, har ökat kraftigt. Resultatet har blivit att hus står obebodda stora delar av året, när de i stället skulle kunna vara bostäder åt fast boende.

NEJ till ombildningar
Vi vill att de hyresrätter som finns idag ska fortsätta vara hyresrätter. Vill man ha bostadsrätter så skapar man det genom nyproduktion. Under många år har man i vår kommun haft tanken att bostadsmarknaden ska bestå av en tredjedel hyresrätter, bostadsrätter och villor. Denna fördelning kan i praktiken skifta.

JA till fler hyresrätter
Vi i HGF Sigtuna tycker att fördelning borde vara 50% hyresrätter.
Idag har vi en stor bostadsbrist som måste lösas, och det gör man genom att bygga fler hyresbostäder med rimliga hyror. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter motverkar detta.
Idag gynnas de som bor i villa eller bostadsrätt av skattesystemet. De som bor i villa eller bostadsrätt får idag bidrag av Staten när de renoverar sin bostad. Bidraget, som kallas ROT-avdrag, gäller inte för hyresfastigheter. Denna orättvisa vill vi avskaffa eftersom det skulle minska behovet av höjda hyror vid renoveringar.

JA till frysta hyror 2021
I år har vi alla, på ett eller annat sätt, drabbats av den pandemi som pågår. Vi har en rekordstor arbetslöshet idag, vilket gör att många fått det svårt med sin försörjning.
För att inte göra det ännu värre vill vi ha frysta hyrorna för 2021.

Sluta tala om bostadskarriär!
I samhällsdebatten har ordet bostadskarriär börjat användas, och jag undrar om de som använder ordet inser vad det är de säger? Vi har alla hört uttryck som ”genom att öka andelen bostadsrätter/villor så kan fler göra bostadskarriär”. Att säga så är att nedvärdera hyresrätten och de personer som bor där. Vad händer i ett samhälle där man nedvärderar grupper av medborgare? Fundera över det en stund.

Det framställs som finare att ”hyra” sin bostad av en bank mot att hyra av ett bostadsföretag. Nu hoppar du kanske högt ”Vadå hyra mitt hus eller min bostadsrätt?” Så länge som lånen på bostaden överstiger 50% så är det i praktiken banken som är den verklige ägaren. Man har ju i princip köpt sin bostad på avbetalning, där man först efter många år faktiskt äger bostaden. Fast detta gäller inte bostadsrätter. Där äger man aldrig bostaden, däremot rätten att bo i en viss lägenhet. Huset och lägenheterna ägs av bostadsrättsföreningen. Som hyresgäst har jag också rätten att bo i en viss lägenhet, och den rätten har jag utan att behöva skuldsätta mig.

Vi i Hyresgästföreningen vill utveckla hyresrätten som boendeform. Att tala om bostadskarriär är att nedvärdera såväl hyresrätten som hyresgäster, och det motverkar detta.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna, Hans Törnqvist, ordförande

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

januari_helsida

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

2020_helsida
agy_oppethus-helsida
ridskola2020_helsida
meko_helsida
defacto_helsida

Var är Kristdemokraternas tidigare kommunala satsningar på de äldre?

Insändare Kristdemokraterna (KD) har tydligen ändrat politisk inriktning eftersom de nu säger att de ska satsa på både personlig omvårdnad och medicinsk kompetens genom att höja kompetens hos medarbetarna. 2020 har verkligen varit ett år som påvisat de brister som finns inom äldreomsorgen. Därför tycker vi socialdemokrater att de satsningar som nu presenterats är bra, men vi anser att det är för lite och vi vill mer.

connys_helsida
budget 2021

Stärkt ekonomi rustar Sigtuna kommun inför kommande utmaniningar

Insändare I den numera välanvända arbetsformen, det vill säga på distans, ägde i måndags årets budgetfullmäktigesammanträde rum och budgeten för Sigtuna kommun 2021-2023 fastställdes. Sammanträdet genomfördes utan större komplikationer och vi vill passa på att tacka alla inblandade – framförallt presidiet – för stort tålamod och starkt engagemang!

centrum_helsida2020

Slutreplik: Moderaternas segregationspolitik måste granskas

Insändare Den här debatten handlar om att den moderatledda kommunledningen ägnar sig åt olaglig social dumpning.

speedy_vinter_helsida

Menar Axelsson (S) allvar när hon vill ge nyanlända förtur i bostadskön?

Insändare Vi tror att alla som läser Marie Axelssons något märkliga inlägg upptäcker en tydlig sak – hon undviker att svara på huvudfrågan. Tänker Socialdemokraterna i Sigtuna alltså ge nyanlända en gräddfil och låta dem gå före tusentals människor som stått många år i bostadskön?

agy_flyg_helsida

Nyanlända ska inte ha förtur i bostadskön

Insändare För ganska exakt ett år sedan skrev vi en insändare på samma tema, under våren 2020 var frågan aktuell i samband med ändringar i EBO-lagen och nu är det alltså dags för en tredje gång.

prima_helsida
happyhomes_sommar2020
speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
centrum_sommar_out
moderat_outsider_jan
agy_flyg_outsider
meko_outsider
swedol_outsider
connys
prima_outsider
agy-outsider
ridskola_2020_outsider